Összefoglaló 2019. október 30., szerda

EK: Aluinvent DVTK - Basket Landes 71-72

Az Európa Kupa H csoportjának 3. fordulójában a francia Basket Landes csapatát fogadta az Aluinvent DVTK, és egy végletekig kiélezett hatalmas csata végén, egy utolsó másodperces hárompontossal 72-71-re végül a francia csapat nyerte meg a találkozót.

EK: Aluinvent DVTK - Basket Landes 71-72


A hét elején megsérült Medgyessy Dóra helyett Szücs Rékát nevezte a kezdőcsapatba Cziczás László vezetőedző. Rögtön az első akciót pontosan fejezte be Walker-Kimbrough, a franciáknak két perc kellett az egyenlítéshez, ami Gaye révén sikerült nekik. Goree kettesére szintén ő válaszolt, majd Hejdová szórt egy hármast (4-7). A 4. percben Pusztai váltotta Szücsöt, de a következő gólt Ayim szerezte, Shatori egy hármassal igyekezett zárkóztatni a csapatát. Ayim újabb duplájára egy szép megmozdulás eredményeképp Morrison csinált meg egy szép 2+1-es akciót (10-11). Egy betörésből Paget iratkozott fel a pontszerzők közé, a túloldalon Zele egy hárompontossal tette meg ugyanezt, talpra ugrasztva ezzel a diósgyőri szurkolókat (13-13). Pusztai Petra két jó büntetőjével visszavette ugyan a vezetést a DVTK, de csak időlegesen, mert Mbuyamba négy pontjával mégis a vendégek nyerték meg az első negyedet (15-17). 

 

Bő másfél percig nem találtak a gyűrűbe a csapatok a második felvonásban, akkor azonban Goree villant egyet, majd gyorsan utána Kányási is bevágott egy triplát, időt is kért a Basket Landes. Ez hatásos volt, mert a vendégcsapat felébredt, Touré és Gaye is betalált ezután. Szerencsére Goree és Pusztai is, utóbbi ráadásul a hárompontos vonalon túlról (25-21). Gaye 2+1-esével zárkóztak a kék mezesek, de Goree tarthatatlannak bizonyult, igaz Dumerc is igazolta klasszisát (27-26). Pusztai labdaszerzéséből és asszisztjából Walker-Kimbrough csinált pontokat, a franciák rutinos 9-ese egy hármassal egalizálta az eredményt. Egy szép figura végén ismét Goree volt eredményes, viszont Dumerc kedvére osztogatta a gólpasszokat, amelyekből Plouffe és Ayim „éltek” is (31-35). Cziczás László vezetőedző időkérése jótékonyan hatott csapatára, hiszen előbb Kiss Angelika első dupláját jegyezhettük fel, ami után a fiatal center egy lepattanót is lekapott a saját palánkja alatt, majd Walker-Kimbrough is bevágott egy hármast. Ayim duplája azt jelentette, hogy a negyedet a DVTK, viszont az első félidőt a Basket Landes nyerte (36-37). Ez különösen annak fényében nagy tett, hogy a lepattanó csatát 29-13-ra a gallok nyerték.

 

A szünet után úgy tűnt, az öltözőben maradt a Diósgyőr, mert egy 6-0-s rohammal nyitottak a franciák. A legjobbkor dobta be Morrison az első hármasát, a túloldalon azonban Dumerc nem hibázott a büntetővonalról (39-46). Goree kettesére Hejdová válaszolt, majd Shatori dobálta be a büntetőit (43-48). Ayim palánk alólija után a következő támadás végén Szücs kínálta meg egy szép gólpasszal Goree-t. A szőke irányítónk jó büntetőit követően Paget süllyeszette el első hármasát. A negyed hajrájában a közönség támogatását élvezve Szücs büntetőivel és Shatori triplájával előbb felzárkózott a DVTK, majd a dudaszó pillanatában hintett Morrison-hármasnak köszönhetően a vezetést is átvette (56-55).

 

Nem akármilyen izgalmakat ígért a záró etap. A játékosokat is kicsit megnyomta a nagy tét, hiszen sok hiba tarkította ezt a periódust. A 33. perc végén aztán Ayim törte meg a gólcsöndet, a másik oldalon Zele azonnal reagált, erre pedig Julie Barennes edzőnő egy időkéréssel (58-57). Ez jót tett csapatának, amit Hejdová hármasa, majd Ayim hatalmas blokkja jelzett leginkább. Morrison és Walker-Kimbrough találataival úgy tűnt, átlendült a nehéz periódusán a DVTK, azonban a zsinórban dobott hat francia pont igencsak nem jött jól (62-66). Goree büntetői után három perc volt hátra a találkozóból, Škorić és Shatori góljaival újra a Diósgyőrnél volt az előny, zengett is a csarnok rendesen (68-67). Gaye kettesével megint a franciák vezettek, ezután azonban egy sportszerűtlen hibát Shatori torolt meg azzal, hogy mindkét büntetőjét higgadtan értékesítette. Az ezt követő akció kimaradt, viszont a franciáké is. Három másodperccel azonban Goree bedobta az egyik büntijét, a dudaszó pillanatában Hejdovának azonban nem remegett meg a keze a hármas kísérleténél, ez pedig a győzelmet jelenette csapatának (71-72).

Női Kosárlabda Európa Kupa, H csoport, 3. forduló

Aluinvent DVTK - Basket Landes 71-72 (15-17, 21-20, 20-18, 15-17)

Miskolc, Generali Aréna 1000 néző. Játékvezetők: Tomov (bolgár), Vujicić (montenegrói), Katić (horvát).
DVTK: Szücs R. 5, Škorić 2, Walker-Kimbrough 21/9, Goree 17, Morrison 11/6. Csere: Pusztai 5/3, Zele 5/3, Kányási 3/3, Kiss A. 2. Vezetőedző: Cziczás László.
Basket Landes: Dumerc 15/3, Suarez, Ayim 16, Hejdova 11/9, Gaye 17. Csere: Touré 2, Paget 5/3, Plouffe 2, Mbuyamba 4. Edző: Julie Barennes

Edzői értékelés

Cziczás László: - Sajnálom a vereséget, mert ez a szurkolótábor megérdemelte volna, hogy boldogan menjen haza. Én nagyon büszke vagyok a játékosaimra, óriásit küzdöttek ma. Többször jöttünk fel 5-7 pontos hátrányból, ami tartást mutat. Sérülések tizedelnek minket, ma Pusztai Petra alig tudott játszani, így a még a nemrég felépült Katona Szidónia is pályára került. Gratulálunk az ellenfélnek, de nem dőlünk a kardunkba, mert mindent kiadtunk magunkból. 

Julie Barennes: - Rendkívül kemény meccsen sikerült győzni, emiatt nagyon boldogok vagyunk. Nagyszerű élmény volt ilyen atmoszférájú csarnokban játszani, nehéz lesz a decemberi visszavágó.