Összefoglaló 2021. november 3., szerda

EK: DVTK - Csata 69-49

Az Európa Kupa csoportkörének 4. fordulójában a Csata együttesét fogadta a DVTK kosárlabda csapata. A piros-fehérek esélyeshez méltóan, felszabadult, nagyszerű játékkal örvendeztették meg a szép számban kilátogató szurkolókat, és megérdemelten győztek 69-49-re fővárosi riválisuk ellen.

EK: DVTK - Csata 69-49


Nagyszerű hangulatban indult útjára a labda a DVTK Aréna hivatalos megnyitó mérkőzésén. A Csata kapta el jobban a fonalat, Lelik Réka kezdte a pontgyártást, majd Carey köszönt be, de Medgyessy és Aho dupláival egyenlített a DVTK. A mérkőzés első hármasát Simon szerezte, a hazaiak nem igazán találták a ritmust (4-9). Jól jött Megyó laza középtávolija, a 7. percben érte megint utol az ellenfelét a fehér mezes csapat, és Jovanović palánk alólijával még ebben a minutában meg is szerezte a vezetést (11-9). A montenegrói játékos a saját palánkja alatt is jeleskedett, amikor szép szerelést mutatott be Carey ellen. Kányási „fű alatti” passzából Green növelte az előnyt, Gyöngyösi csont nélküli triplával válaszolt, a negyedet azonban így is a Diósgyőr nyerte meg (13-12).

A második játékrészt Kiss Angelika nyitotta meg egy remekbe szabott hárompontossal és a következő támadást is ő fejezte be egy klasszikus centergóllal. A folytatásban a fővárosiak is magukra találtak, ugyanakkor Jovanović és Medgyessy sem tétlenkedett (22-16). Kiss újabb dupláját követően Tursics Krisztián látta elérkezettnek az időt egy időkérés végett, játékosai azonban ezután sem céloztak jól, míg a másik oldalon Green villant meg. A Csata vészes gólcsöndjének egy újabb Gyöngyösi-hármas vetett véget, Kiss Angi ellenszerét viszont továbbra sem találták (28-19). A félidő hajrájában azonban megtört a diósgyőri lányok lendülete, és ez a periódus kétségkívül a vendégeknek sikerült jobban (30-24).


Nem kellett sokat várni a második félidő első kosarára, Aho vágott be egy hármast, nem sokkal később Jovanović is eredményesen támadta a gyűrűt, kétszer is. Amikor már-már azt hittük, a Csata bennragadt az öltözőben, Simon szórt egy hárompontost, majd Gyöngyösi is bedobta a büntetőit (37-29). A játékrész közepére újra elérték az üzemi hőfokot a csapatok, mivel azonban a DVTK szervezetten védekezett, Green pedig villogott támadásban, jött a törvényszerű Csata timeout (44-31). A büféből visszatérő ultrák egyre hangosabb biztatása mellett folytatódott a játék, mégpedig négy Csata-ponttal, a túloldalon az utóbbi időben egyre jobb formát mutató, és ma is remek napot kifogó Kiss célzott jól. Aho Nina nagyszerű hármasával tetemes előnybe került a Diósgyőr, a negyed végére pedig még inkább. Aho harmadik hármasára, Kiss tett rá még két pontot, eldőlni látszott a találkozó (54-37).

A záró felvonásban majdnem két és fél percet kellett várni az első kosárra, Mila Jovanović szerzett 2+1 pontot. A folytatásban egy immár menetrendszerűen érkező Aho-hármas ugrasztotta talpra a közönséget, majd nem sokkal később Green is megmutatta, hogy nem jön zavarba távoli dobás esetén sem. A budapestieknél kizárólag Gyöngyösi Janka volt dicsérhető, 23 pontjával messze kiemelkedett társai közül (65-49). A mérkőzés finisében Tóth Franka is feliratkozott a pontszerzők közé, dobása után húsz lett közte, Földi Attila pedig Bacsó Zsófit és Vég-Dudás Annát is pályára küldte. Több találat már nem született, magabiztos DVTK-győzelem azonban annál inkább (69-49).

Női Kosárlabda Európa Kupa, F-csoport, 4. forduló

DVTK - Ludovika-FCSM Csata 69-49 (13-12, 17-12, 24-13, 15-12)

Miskolc, DVTK Aréna, 2000 néző. Játékvezetők: Jelena Smiljanić (szerb), Krešimir Katić (horvát), Ivana Radinović (montenegrói).
DVTK: Medgyessy 6, Aho 14/12, Kányási, Jovanović 14, Green 20/3. Csere: Kiss A. 13/3, Bernáth, Tóth F. 2, Bacsó, Vég-Dudás. Vezetőedző: Földi Attila.
Csata: Horváth B., Simon 8/6, Lelik 2, Hegedűs 4, Carey 8. Csere: Gyöngyösi 21/15, Böröndy V. 2, Toman 4, Balogh. Vezetőedző: Tursics Krisztián.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Edzői értékelés

Földi Attila: - A végeredmény nem tükrözi hűen a látottakat, ennél sokkal nehezebb meccs volt ez. A mérkőzés elején pontatlanul játszottunk, a nagy várakozás miatt túl gyorsan akartuk eldönteni a találkozót, a Csata azért ennél sokkal jobb csapat. A győzelmünk kulcsa az volt, hogy nálunk játszik Magyarország két legjobb védekező játékosa, Aho Nina és Kányási Veronika.