Összefoglaló 2022. október 7., péntek

"Kész vagyok megküzdeni bármilyen nehézséggel"

Holdampf Gergő nyáron lett a DVTK játékosa, és egyből alapemberré válva az összes eddigi mérkőzésen kezdőként lépett pályára. (A Gólörömben megjelent interjú aktualizált változata.)

"Kész vagyok megküzdeni bármilyen nehézséggel"


- A bemutatkozó interjúban így fogalmaztál: "a következő bajnokságot már az NB I.-ben akarom elkezdeni a Diósgyőrrel." Hogyan látod most a feljutási esélyeket?
- Úgy vélem, a kezdeti nehézségek ellenére akkor is jó úton járunk, ha a Szeged és a Szentlőrinc elleni mérkőzés nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Maximálisan érzem a csapatban, hogy ezt a célt el tudjuk érni. Az új vezetőedző által képviselt szakmaiság, a játékról alkotott elképzelése és a játékstílus mind garancia erre. 

- Ha valaki nem látta a közelmúltban  DVTK-t, annak hogyan jellemeznéd ezt a játékstílust?
- Mindenekelőtt a magas labdabirtoklási arányt emelném ki, mert minél többet van nálunk a labda, annál jobban megjön mindenki önbizalma. De ezen kívül az is elvárás felénk, hogy a játék minden szegmensében jobbak legyünk az ellenfélnél: erősebbek, dinamikusabbak, pontosabbak, azaz minden területen múljuk felül az ellenfelet.

- Egy új edző érkezése után általában rövidebb-hosszabb időnek el kell telnie, mire átalakul egy csapat játéka. Viszont Kuznyecov Szergej munkájának eredménye szinte az első pillanattól kézzelfogható. Hogy lehet ez?
- Igen, így történt, de a részleteket én sem tudom. Talán ahhoz lehet köze, hogy Szergej egy végtelenül pozitív személyiség, aki az első pillanattól oldani tudta a bennünk lévő görcsösséget, a kinevezése után felszabadulttá váltunk. Tisztában vagyok vele, hogy rögtön magasra tettük a lécet, amit szeretnénk a későbbiekben rendre átugrani. 

- A DVTK sikerrel vette az első három rangadót, ahol előbb a forduló előtt egyaránt a második helyen álló Kazincbarcika és a Gyirmót, végül pedig az éllovas MTK ellen győzött. Könnyebb játszani az élcsapatok, mint például a Szentlőrinc ellen?
- Jelenleg egyértelműen könnyebb. Azonban én óvatosan használnám a rangadó kifejezést, mert sokkal több mérkőzést játszunk a derékhad ellen, és összességében az dönti el a feljutás kérdését, hogy ki hány pontot gyűjt be ezen csapatok ellen. Az MTK egészen más játékot játszott, sokkal bátrabban támadtak, és a hangulat is egészen más volt a DVTK Stadionban, de azért a győzelemért is "csak" három pontot adtak. Ezzel szemben a mezőny nagy része biztos védekezésből próbál kontrázni. Ellenük egy apró hiba is megváltoztathatja a meccs képét, mert akkor még jobban betömörülnek, mi pedig rohanhatunk az eredmény után. Ezeken a találkozókon még inkább alapkövetelmény a tökéletes és szünet nélküli koncentráció.

- A Dorog elleni mérkőzés előtt így fogalmaztál: “Egy ilyen pofon után aki eddig nem tudta volna, az is ráébredt, hogy ma nem fér bele semmilyen hiba, némi túlzással egy rossz passz sem. A Dorog ellen hazai pályán játszunk a saját közönségünk előtt, a támogatásukkal nem is lehet más eredmény, csak diósgyőri győzelem.”
- Nehézre sikerült a mérkőzés, de mi magunk könnyíthettük volna meg a saját dolgunk. A mérkőzés elején nagy nyomás alá helyeztük az ellenfél védelmét, meg is szereztük a vezetést: Ha kicsivel később nem ők válaszolnak, hanem mi duplázzuk meg az előnyt, akkor minden bizonnyal nyitottabb játékra váltanak, és többet vállalkoznak, ezzel sokkal nagyobb teret hagyva előttünk. Úgy tűnt, a döntetlen megfelelő számukra, a védekezésre helyezték a hangsúly, és a végéhez közeledve egyre jobban tördelték a játékot földön fekvéssel, ápolással. Nagyon frusztráló volt ezt a pályán átélni, de túltettük magunk rajta, és az utolsó percig hajtottunk, aminek meglett az eredménye, megszereztük a győzelmet.

- Nyolc nap alatt három fordulót játszik a mezőny, mennyivel másabb ez az időszak, mint amikor heti egy meccs szerepel a programban?
- Egy vereség után direkt jó, hogy nem egy egész hétig járunk rossz szájízzel edzésre, hanem rögtön itt a lehetőség a javításra. De én ettől függetlenül is szeretem, ha sűrű a program, mert akkor az edzések a frissítésről és a taktikai felkészülésről szólnak, az erőnlétet megszerezzük, szinten tartjuk a meccseken.

- Már Diósgyőrben is játszottál 4-2-3-1-es, és 4-3-3-as felállásban. A te szempontodból mi a különbség a két játékrendszer között?
- A 4-3-3-as szerkezetben egyedül vagyok középen, a másik két középpályás előttem helyezkedik. Ilyenkor teljes mértékben az a feladatom, hogy a védők munkáját segítsem, biztonságot adjak a csapatnak, különösen, ha két támadóval áll fel az ellenfél. A 4-2-3-1-es rendszerben ugyanez a feladat kettőnk között oszlik meg mégpedig felváltva, azaz egyszer az egyik, másszor a másik marad hátul, és a társ lép fel a támadásokkal.

- Olyannyira a védelmet segíted a játékoddal, hogy amikor a csapatrészek külön gyakorolnak, akkor a védőkkel dolgozol együtt.
- Ilyenkor Gyima (Dmytro Parkhomenko másodedző - a szerk.) irányításával a beívelések hárítását, a mélységi tolódásokat gyakoroljuk, hogy a labda helyzetétől függően hogyan kell segíteni a társakat. De a mérkőzések előtti bemelegítésnél is látható, hogyan dolgozik a "mi kis csapatunk".

- Védekező középpályásnak szokás nevezni a pozíciód, de ezek szerint nem kizárólag a védekezés a feladatod, ugye?
- Egyáltalán nem. A 4-2-3-1-es játékrendszerben időnként fel kell érni az ellenfél 16-osához, esetleg a kapu elé. 4-3-3-ban a 6-os pozícióban szereplő játékos ritkán jelent veszélyt közvetlenül a kapura, de figyelni kell arra, hogy a  támadásépítés elején mindig megjátszható legyen. A védelem és a középpálya között mélységi irányítóként kell fel- vagy visszaadni a felpasszolt labdákat, esetleg forgatni az oldalakat, ami kifejezetten támadó feladat.

- Mindig ezen a poszton szerepeltél?
- Igen, egyedül Chemnitzben játszottam támadó középpályást. Azt is szerettem, de közelebb áll hozzám a mélységi irányító szerepe.

- Mindenki úgy kezdi el a focit, hogy gólt szeretne lőni. Téged mégis mi fogott meg a posztodban?
- Valóban kevésbé látványos a játékom, teljesen érthető, hogy az átlagos szurkoló veszi hamarabb észre azokat, akik a gólokat lövik. Az én szerepkörömben egészében kell látni a játékunkat, és rám hárul a játék gyorsításának, esetleg lassításának a feladata, ami nagy felelősség, éppen ezért szeretem. 

- Régen ideális korban lévőnek nevezték a 28 éveseket, mi a véleményed erről, mint érintettnek?
- Későn érő típus vagyok, de egyetértek ezzel a megállapítással. Fiatalon mutatkoztam be a felnőttek között, és nem biztos, hogy sokban különböztem a mai énemtől, de mentálisan sokkal érettebb vagyok. Mostanra fizikálisan és mentálisan kész vagyok megküzdeni bármilyen nehézséggel.

- Több mint kétszáz másodosztályú bajnokin gyűjtött rutinnal a hátad mögött érkeztél Diósgyőrbe…
- … és sajnos csak 10 NB I.-es mérkőzéssel. De azért dolgozom nap mint nap, hogy jövőre gyarapítani tudjam ezt a számot. Bárcsak már az élvonalról tudnánk beszélni, de most még a Merkantil Bank Ligában van dolgunk. Valóban jól ismerem a rakkolós focit játszó mezőnyt, ahol egészen máshogy kell játszani, mert például nem adnak teret az ellenfelek.

- Ha már szóba hoztad, miért nem sikerült eddig az élvonalbeli áttörés?
- Lehetnék sértődött, de biztosan megvolt az oka, hogy fiatalon Nebojša Vignjević, majd kicsit később Supka Attila sem bízott bennem, de a részletekbe már ne menjünk bele. Amikor néhány éve Szombathelyre igazoltam télen, akkor a mérkőzések nagy részét megnyertük, amikor pályára léptem, szép részsikereket arattunk, de ősszel túl nagy hátrányba került a csapat, és az idény végén búcsúztunk az élvonaltól. Ahogy mondtam, szeretnék még az OTP Bank Ligában játszani, ezért igazoltam Diósgyőrbe.

- Elég sok csapatban játszottál eddig...
- Amikor nem kaptam elég lehetőséget, akkor új kihívásokat kerestem, de ha azt láttam, hogy egy másik csapatnál előrébb lehet lépni, akkor is váltottam. Fiatalon is bátran belevágtam egy új kalandba, de bevallom őszintén, a Diósgyőrbe igazoláshoz kellett a feleségem, Gréta is. Ha az egyéves fiunk, Nolen miatt nem vállalja a költözést, akkor fájó szívvel, de nemet mondtam volna a DVTK hívásának, mert ott érzem jól magam, ahol a szeretteim vannak. Szerencsére nem így történt, ezúton is köszönöm, hogy bátor volt.

- A Napos oldal magazinban láthattuk a kutyádat is, igencsak mozgásidényesnek tűnt. Egy kiadós edzés után nem feltétlenül erre vágyik az ember.
- A mérkőzések után úgysem tudok elaludni, ilyenkor jó egy kicsit sétálni a kutyával. Neki jólesik a mozgás, nekem pedig a felfokozott állapotból sikerül visszatérni a hétköznapokba. Számomra annyira bevált ez a módszer, hogy még az idegenbeli meccsek után, amikor későn érünk vissza Miskolcra, akkor is nekivágunk az éjszakai utcáknak.

- Rendre elmondják a diósgyőri játékosok, hogy milyen egységes a csapat, alá tudod támasztani te is ezt?
- Teljes mértékben, jó dolog edzésre járni, és találkozni a társakkal. Ez egy befogadó közeg, Hege (Hegedűs János - a szerk.) már a dobozolás közben jelezte, hogy ha a költözésben vagy bármi másban segítségre szorulok, akkor szívesen segít. Az ilyen apróságok erősítettek meg abban, hogy jó döntést hoztam, még mielőtt elbizonytalanodtam volna. Sok új igazolás gyűlt össze az öltözőben, de a régiek is kedvesen fogadtak.

- El tudod képzelni, hogy mondjuk öt év múlva is a DVTK mezét viseld?
- Diósgyőrben minden feltétel adott, hogy hosszú távon is ebben a csapatban szerepeljek.

Névjegy

Név: Holdampf Gergő
Születési idő: 1994. július 31.
Születési hely: Sopron
Magasság: 181 centiméter
Poszt: középpályás

Sikerei
Korosztályos válogatott (U21)
NB I.-es mérkőzés: 10/1
NB II.-es mérkőzés: 224/5

Pályafutása
2022/2023 Diósgyőri VTK (NB II.) 10/0
2021/2022 Szombathelyi Haladás (NB II.) 35/0
2020/2021 Szombathelyi Haladás (NB II.) 33/0
2019/2020 Szombathelyi Haladás (NB II.) 25/3
2018/2019 tavasz Szombathelyi Haladás (NB I.) 8/0
2018/2019 ősz Budapest Honvéd FC (NB I.) 2/0
2018/2019 ősz Budapest Honvéd-MFA (NB III.) 8/0
2017/2018 Nyíregyháza Spartacus (NB II.) 25/0
2016/2017 Nyíregyháza Spartacus (NB II.) 30/0
2015/2016 Soproni VSE (NB II.) 38/1
2014/2015 tavasz Soproni VSE (NB II.) 11/0
2014/2015 ősz Újpest FC (NB I.) 0/0
2014/2015 ősz Újpest U21
2013/2014 Zalaegerszegi TE (NB II.) 17/1
2012/2013 tavasz Chemnitzer FC II
2011-2012 Újpest utánpótlás
2009-2011 ZTE utánpótlás
2006-2009 Sopron utánpótlás