Összefoglaló 2023. március 10., péntek

MK: DVTK HUN-Therm - SERCO UNI Győr 74-51

A Killik László Női Magyar Kupa bronzmérkőzésén a SERCO UNI Győr csapatával mérte össze tudását a DVTK HUN-Therm. A piros-fehérek tulajdonképpen végig uralták a találkozót, de igazából a negyedik negyedben mutatott elsöprő lendülettel kerekedtek felül ellenfelükön, így nagyarányú győzelmükkel (74-51) megérdemelten szerezték meg a Magyar Kupa bronzérmét.

MK: DVTK HUN-Therm - SERCO UNI Győr 74-51


A diósgyőrieknél Grigalauskytė, míg a Győr csapatában Mompremier játékára nem számíthatott a vezetőedző. Mindjárt az első perc gólgazdag volt, mert két Green-dupla között Dubei is betalált, azonban a következő minutában nem találtak a gyűrűbe a csapatok. A 3. percben aztán megint a DVTK angol centere villant meg egy 2+1-es akcióval, tehát jobban kezdték a meccset a diósgyőriek (7-2). Völgyi Péter csapata a lepattanók megszerzésében is ellenfele fölé nőtt, ezzel együtt a negyed felénél felzárkózott a Győr (9-7). A 7. percben utol is érte a DVTK-t a győri alakulat, szerencsére Green továbbra is ellenállhatatlan volt (13-11). Az első játékrész hajrájából Kányási hárompontosa és az ex-diósgyőri Dubei klasszikus horogdobása érdemel említést (17-15).

Aho Nina középtávolijára Ellenberg válaszolt egy könnyű kosárral, majd a borsodiaknál Guirantes, kezdte el termelni a pontokat, míg a győrieknél továbbra is Ellenberg volt elemében (23-21). A folytatásban egyértelműen a DVTK dominált, többek között Kiss Angelika négy pontjával elhúzott ellenfelétől, nem csoda, hogy Cziczás László időkérésre szánta el magát (31-23). Hiába az eligazítás, mert egy újabb Arella-duplával „tíz lett közte”, erre megint Ellenberg reagált, aztán Nina hozta kihagyhatatlan helyzetbe Greent (35-25). A félidőbe már csak Ellenberg triplája fért bele, így is kényelmes előnnyel vonulhattak az öltözőbe Kányásiék. Érdekesség, hogy a dobószázalékban egy hajszállal ugyan a Győr állt jobban, de a DVTK héttel több lepattanót szerzett az első félidőben (35-28).

Eleinte úgy tűnt, hogy a második félidőt a SERCO Uni Győr kezdte élénkebben, de Guirantes hárompontosával őrizte biztos vezetését a DVTK (42-34). Williams közelijére Aho Nina válaszolt egy triplával, Oroszová távoli kísérlete viszont nem sikerült. Bernáth Réka büntetőivel tíz pont fölé duzzadt a fehér mezesek előnye, és bár a Győr elkezdte ledolgozni a hátrányát, Guirantes a legjobbkor szórt egy újabb hármast, amellyel visszaverte a zöldek felzárkózási kísérletét. Dombai egy pontja fért még bele a negyedbe (50-44).

A záró felvonás első percének végén Guirantes gyömöszölt be egy 2+1-est, a Puerto Ricó-i gólgyáros sokkal jobban játszott, mint az elődöntőben. Méltó társra akadt Green személyében, hiszen ő következett négy egységgel, vagyis egyre nyílt az olló a két gárda között (57-44). Időt kértek a kisalföldiek, mégis Garbin remek hármasával folytatódott a találkozó, eldőlni látszott a bronzérmek sorsa. Aho Nina egy nagyszerű helyzetfelismerésből fakadó ziccerrel jelentkezett, aztán Garbin zúzott be egy újabb triplát, megint jött a Cziczás-timeout (65-44). A nagy kedvvel játszó Nina hárompontosával folytatódott a játék, a Győr továbbra is nullán állt a negyedben. A 38. percben Williams szerezte meg csapata becsületpontjait a negyedben, és bár a zöldek a végére kijöttek az ötvenből, ez senkit nem zavart diósgyőri oldalon (74-51).

Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa, a 3. helyért

DVTK HUN-Therm - SERCO UNI Győr 74-51 (17-15, 18-13, 15-16, 24-7)

Sopron, Novomatic Aréna 400 néző. Játékvezetők: Praksch Péter, Frányó Péter, Makrai Márton.
DVTK: Aho N. 11/6, Bernáth 6, Guirantes 19/6, Garbin 10/6, Green 19. Cserék: Kányási 3/3, Kiss A. 6,  Aho T.. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Győr: Ellenberg 18/9, Dubei 6, Dombai 3, Oroszova 2, Williams 6. Cserék: Bach 11/3, Török 2, Ruff-Nagy 3, Weninger. Vezetőedző: Cziczás László.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Címvédőként érkeztünk Sopronba, nagyon szerettünk volna döntőzni, de jól mutatja, milyen kiegyenlített a hazai bajnokság, hogy a PEAC remek játékával elütött minket a lehetőségtől, hogy bejussunk a fináléba. Az volt a kérdés, sikerül-e felállnunk a tegnapi vereségből, tudunk-e ezek után küzdeni egymásért. Ez ma végül maradéktalanul sikerült, és bár előzetesen fényesebbet szerettünk volna, mégis örülök ennek az éremnek, igazán értékes, hogy végül egy győzelemmel fejeztük be a tornát. Megerőltető volt nekünk a kettős terhelés a szezonban, így egy kisebb hullámvölgyben érkeztünk Sopronba, ezért is fontos, hogy nyerni tudtunk ma, büszke vagyok a csapatomra.

Cziczás László: Azt kell mondanom, hogy teljesen megérdemelte a DVTK a bronzérmet. Három negyeden keresztül meccsben voltunk, annak ellenére is, hogy nem játszottunk túl jól. A negyedik negyedünk katasztrofális volt, átgázoltak rajtunk, sok üres hárompontost engedtünk az ellenfélnek, nekünk pedig nem mentek a külső dobások. Boncolgathatnám még a helyzetkihasználásunkat, de a legnagyobb gond mégis az, ahogy az utolsó negyedben asszisztáltunk a DVTK nagyszerű játékához. Előzetesen nem azzal a céllal utaztunk ide, hogy negyedikek legyünk, de van javítási lehetőségünk még a bajnokságban, ami prooritást élvez nekünk, és előnyös helyzetből várjuk a záró fordulót.

Aho Nina: Tegnap kaptunk egy nagyobb pofont, de büszke vagyok arra, hogy összeszedtük magunkat. Megmutattuk, hogy egymásra támaszkodva egy jó csapat ellen is tudunk nyerni, még egy ilyen mérkőzés után is.

Bach Boglárka: Gratulálok a DVTK-nak, nem kérdés, megérdemelték a mai győzelmet. Nehéz megfogalmazni, mennyire csalódottak vagyunk, szerettük volna sikeresen zárni ezt a két napot. Nem a taktika döntött a mai mérkőzésen, a DVTK csapatként jobban funkcionált, mint mi.