Összefoglaló 2024. május 16., csütörtök

Ferencsik Bálint a negyedik debütáló akadémista

Újabb saját nevelésű akadémista mutatkozott be a Diósgyőri VTK NB I.-es együttesében. Ebben a bajnokságban már a negyedik fiatal kapta meg a lehetőséget. A sor Jurek Gáborral kezdődött, majd a kapus Bánhegyi Bogdánnal folytatódott, Ezután érkezett az a Fekete Vince, aki gólt is lőtt a Debrecen kapujába. A Kecskemét ellen pedig Ferencsik Bálint is lehetőséget kapott. (A Gólörömben megjelent interjú aktualizált változata.)

Ferencsik Bálint a negyedik debütáló akadémista


A 19 éves középpályás 0-0-s döntetlenre végződött összecsapás 83. percében csereként lépett pályára. Egy álma vált valóra ezzel, amiért hosszú éveken keresztül nagyon sokat tett. Ferencsik Bálint úgy gondolja, ez a pillanat meghatározó volt a pályafutása szempontjából, de azt is tudja, hogy még csak az út elején jár. A jövőben is sokat kell tennie azért, hogy stabil kerettag legyen a DVTK felnőtt együttesében.

- Nagyon örültem annak, hogy eljött az én időm, bemutatkozhattam a DVTK felnőtt együttesében - árulta el Ferencsik Bálint. - Tavaly már szerepeltema keretben, akkor is reménykedtem benne, hogy akár csak néhány percre is, de be tudok állni. Ez nem sikerült, viszont a szezon közben rendezett edzőmeccseken többször is szerepelhettem DVTK címeres szerelésben. Titkon persze nagyon vártam a lehetőséget, most pedig rendkívül boldog vagyok, hogy megmutathattam magam. A bajnokit nyilván nem lehet összehasonlítani egy felkészülési találkozóval, de ennek is megvolt a sora, mint a pályafutásom során sok minden másnak is. A Kecskemét ellen a hajrában érkezett el az idő: a meccs 83. percében küldött pályára a mester, tehát a hosszabbítással együtt nagyjából tíz percet játszhattam. Igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni, a betartani a taktikai utasításokat. Most pedig reménykedem benne, hogy a hátralévő fordulókban tovább tudom gyarapítani az NB I.-es perceim számát.

- Említetted, hogy sok mindent ki kellett várnod az évek során. Fontosnak tartod a fokozatosság elvét?
- Egyáltalán nem voltam és most sem vagyok türelmetlen. Becsülettel dolgozom, és amelyik csapatban számítanak rám, ott kell helytállnom, bizonyítanom. Sajnos volt egy sérülésem, emiatt úgy éreztem, hogy egy kicsit lelassult velem kapcsolatban ez a folyamat. Annak viszont örülök, hogy ebből a helyzetből jól vissza tudtam jönni. Most már minden rendben, az önbizalmamnak pedig nagyon jót tett, hogy a KTE ellen átestem a tűzkeresztségen. Rendkívül elszánt és motivált vagyok, a hétközi munka során nagyon szeretném bebizonyítani, hogy a jövőben is számíthatnak rám.

- Mekkora a különbség az utánpótlás és a felnőtt futball között?
- Hatalmas. Ezt akkor is éreztem, amikor az utánpótlás bajnokságokból felléptem az NB III.-ba. Később Kazincbarcikán a másod osztályú ritmusba is belekóstolhattam, most pedig jött az NB I. Ezzel viszont szerintem egyik akadémistánál sem lesz gond, hiszen a velünk foglalkozó sportszakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfeleljünk a magasabb szint elvárásainak. Az edzők folyamatosan építenek be minket. Edzéseken dolgozhatunk a felnőttekkel, felkészülési meccseken játszunk, így van lehetőségünk arra, hogy felvegyük a ritmust, a nagyobb tempót.

- A szurkolók döntő többsége először találkozott a veled és a neveddel a Kecskemét elleni meccsen. Ferencsik Bálint mit tart a legfontosabbnak Ferencsik Bálintról?
- Tiszaújvárosban kezdődött a labdarúgó karrierem. Ott kezdtem focizni, de nagyon hamar, már az U12-ben bemutatkozhattam a DVTK-ban. Piros-fehér szerelésben végigjártam a ranglétrát. Két évvel ezelőtt, nagyon fiatalon mutatkozhattam be az NB III-.ban is. Ezután a Kolorcity Kazincbarcikánál töltöttem fél évet, most pedig lehetőségem nyílt arra, hogy a felnőtt DVTK-ban is pályára léphessek. Tiszaújvárosban szerettették meg velem a focit, de hamar tovább kellett lépnem, mert már akkor szerettem volna komolyan foglalkozni a labdarúgással. A DVTK fogadott, és nagyon büszke vagyok, hogy mind a mai napig ennél a klubnál játszhatok.

- Melyik poszton érzed magad a legjobban, megvan már a helyed a pályán?
- Talán a közepén mozgom leginkább otthonosan, de játszottam már belső védőt is, utóbbit általában az NB III.-ban. A felnőtteknél általában a középpályán számít rám a mester, és inkább támadó feladatot kapok. Legtöbbet eddig védekező középpályás voltam, de természetesen nagyon nagyon tetszik amikor az ellenfél kapuját rohamozzuk.

- Mit jelent számodra ez a bizalom?
- Nagyon fontos lépcsőfok volt azon az úton, hogy profi labdarúgóvá válják. Egy visszaigazolást kaptam a szakvezetéstől, hogy jó úton járok. Igyekeztem bizonyítani, hogy a jövőben is számíthanak rám, nyártól pedig nagyon szeretném, ha még stabilabb helyem lenne a felnőtt csapatban.

- Mi az elvárásod magaddal szemben a következő időszakra?
- Nagyon jó lenne fix keret taggá válni az NB I.-es együttesben, és minél több időt tölteni a pályán. Tisztában vagyok vele, hogy ez most még nem kezdőként lesz, hanem fokozatosan fognak beépíteni. Az a célom, hogy itt legyek a stadionban, és minél többet tanuljak a keret rutinosabb játékosaitól és a szakmai stáb tagjaitól.

- Mit éreztél a pályára lépésed pillanatában?
- Nagyon büszke voltam rá, hiszen hosszú évek óta a DVTK címeres mezében játszom. Egy fiatalnak pedig nem lehet más álma, minthogy ebben a csodálatos stadionban és az NB I.-ben futballozhasson. A meccs alatt nagyon vártam a lehetőséget. Amikor vszólt a mester, egy kicsit szaporábban kezdett verni a pulzusom. Az izgalom azonban alábbhagyott, amikor pályára léptem, pláne akkor, amikor az első labdaérintésem egy sikeres csel volt. A közönség is megtapsolta ezt a mozdulatom, ami nagyon jól esett. Innentől kezdve csak a játékkal törődtem, és igyekeztem megfelelni az elvárásoknak.

- A bajnok ellen is sikerült bő tíz percet pályán tölteni. Hogy élted meg a Ferencváros legyőzését?
- Nagyon örültem, hogy ismét megkaptam a lehetőséget a bizonyításra, főleg egy ilyen kiváló csapat ellen és egy remek mérkőzésen. Boldog vagyok, hogy az egyik gólt akkor szereztük, amikor én is játszottam. Nagy öröm volt számomra, elképesztő élmény volt testközelből átélni a bajnokcsapat legyőzését. 

- A DVTK mellett a korosztályos válogatott is képben van, képben lehet?
- Az is felemelő érzés, amikor a nemzeti csapatban küzdhetek a hazámért. Erre lehetőségem volt az U18-as, majd az U19-es korosztályban is. Jelenleg U20-asnak számítok, a szövetségi edző pedig már kétszer is eljött megnézni. Természetesen nagyon szeretném, ha ismét számítanának rám a válogatottban. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a diósgyőri játékpercek és a formám ezt is meghatározhatja az előttünk álló hónapokban.