Összefoglaló 2023. november 25., szombat

Vasas Akadémia - DVTK HUN-Therm 36-72

A Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 6. fordulójában a Vasas Akadémia otthonába látogatott a DVTK HUN-Therm együttese. Az első félidő viszonylag kiegyenlített játékot hozott, de már ekkor is kényelmes előnyt kovácsoltunk magunknak. A két csapat közötti tudáskülönbség leginkább a harmadik negyedben mutatkozott meg, végül összességében nagyon magabiztosan nyertük meg (36-72) a találkozót, és továbbra is veretlenül készülhetünk a szerdai Fenerbahçe elleni Euroliga-mérkőzésre.

Vasas Akadémia - DVTK HUN-Therm 36-72


Mivel Milica Jovanović a Valencia elleni találkozón térdsérülést szenvedett, így Völgyi Péternek nem sokat kellett gondolkodnia, öt idegenlégiósa közül melyiket ne nevezze erre az összecsapásra. Amerikai bedobónk, Kaila Charles adta meg a találkozó alaphangját két gyors duplával, majd a fiatalok közül a kezdőbe került Toman Petra is bevarázsolta a gyűrűbe a labdát, így elmondhatjuk, hogy nagyszerűen kezdtük a játékot (0-6). Jáhni középtávolijával aztán a Vasas is megszerezte az első kosarát, és ez annyira meghozta a hazaiak önbizalmát, hogy Tóth Orsi már távolról vette be a gyűrűnket. Charles ugyanezt szerette volna, de mivel a dobása közben a kezére ütöttek, így a büntetővonalról szerzett három egységet. A negyed közepén egyenlítettek a piros-kékek, majd Aho Tyra szemfüles közelijére Madár Kata válaszolt egy szerencsésebb dobással, ezért vezetőedzőnk indokoltnak látta kikérni az első idejét (11-11). Egy könnyű Lelik-kosárral folytatódott a mérkőzés, Tóth második triplájával pár másodpercre megszerezte a vezetést a Vasas, de Réka megmutatta, hogy neki is megy a távoli dobás (14-15). A negyed végén még Tenyér Zsófi is beköszönt, de mivel a házigazdának volt erre válasza, csak minimális diósgyőri vezetést mutatott az eredményjelző (16-17).

Ana Tadić centergóljával kezdődött a második játékrész, majd Tenyér is bedobta az egyik büntijét, a másik oldalon Salamon szórt egy hárompontost a 13. perc elején. A következő percekben az egyre jobban belelendülő Lelik mutatott be szép dolgokat, és ért el két duplát, azonban a hazai csapat szívósan tapadt ránk (24-25). A negyed derekán Charles két jó büntetőjével mentünk tovább, némiképp aggasztó volt viszont, hogy Nina összeszedte harmadik személyi hibáját is, majd időt kért Milos Pavlović. Taylor egy, Grigalauskytė két büntetőt értékesített, hogy aztán Jáhni duplájára Toman feleljen egy csodálatos hárompontossal (27-32). Csapkodóvá vált a játék, a kapkodás és a hibák után ismét Petra villanása jelentett üde színfoltot, 42-esünk megmozdulása 2+1 pontot ért, egyre jobban nézett ki számunkra az eredményjelző. Ugyan a szünetig még volt hátra két perc, a csapatok már nem szereztek több pontot az első félidőben (27-35).

Jól kezdtük a második félidőt, két perc alatt csak mi találtunk be. Lelik laza középtávolija után Garbin is bebrusztolt egy közelit. A védekezésünk is egyre hatékonyabbnak bizonyult, amit jól jelzett, hogy a Vasas Akadémia mindössze egy pontra volt képes öt perc alatt, miközben Grigalauskytė és Charles is könnyű kosarakat szereztek (28-44). Amikor a 26. percben Aho Tyra is berámolt egy közelit, Milos Pavlović időkéréshez folyamodott. Hiába a megbeszélés, mert a játék Charles gólpasszával folytatódott, aminek Monika volt a címzettje. Litván légiósunk átmentette jó formáját szerdáról, ugyanis hamarosan távolabbról is betalált, majd Tyra ellenszerét nem lelték meg a vendéglátók. Egyre nyomasztóbbá vált a fölényünk, főleg azután, hogy a harmadik negyed hajrájában még Nina is pontosan büntetőzött, míg a túloldalon Tóth csak egyet dobott be. A játékrész eredményét Tadić alakította ki (29-56).

Úgy kezdődött a záró negyed, ahogy a harmadik véget ért, vagyis Tadić-duplával. Erre Gelei reagált egy hárompontossal. Ez a periódus nem a színvonalról marad emlékezetes, öt perc alatt 5-5 pontot szereztek a felek, nálunk mind az ötöt francia centerünk termelte (34-61). Egy Vasas-időkérés törte meg a játékot, ami után nálunk Oláh Fruzsina lépett parkettre, akit kisvártatva Vég-Dudás Anna követett. Fiatal centerünk rögtön szép góllal mutatkozott be, majd Tyra hintett egy triplát a sarokból, így lett harminc pont a különbség (36-66). Az utolsó percekben is domináltunk, és szép győzelmet arattunk a fővárosban (36-72).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 6. forduló

Vasas Akadémia - DVTK HUN-Therm 36-72 (16-17, 11-18, 2-21, 7-15)

Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum, 200 néző. Játékvezetők: Szilágyi Bálint, Major Ádám, Horváth Csongor Béla.
Vasas: Taylor 3, Tóth 7/6, Gelei 6/6, Jáhni 8, Salamon 4/3. Csere: Madár K. 2, Madár E. 2, Boros 2, Kádár 2, Villányi. Vezetőedző: Milos Pavlović.    
DVTK: Aho N. 2, Toman 10/3, Charles 12, Lelik 11/3, Grigalauskytė 8. Csere: Tenyér 5, Aho T. 9/3, Garbin 4, Tadić 9, Oláh, Vég-Dudás 2. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Igazából ezt szerettük volna előzetesen elérni, hogy tudjanak játszani a fiatalok, az Euroligában fontos szerepet kapó játékosok pedig tudjanak egy kicsit pihenni. Az első félidőben nehezen találtuk a ritmust, de aztán változtattunk a védekezésünkön, és sikerült - statisztikailag nézve - néhány elég szédületes számot produkálni a harmadik negyedben. Örülök neki, hogy túl vagyunk ezen a mérkőzésen is, most tudunk egy rövidet szusszanni a Fenerbahce elleni Euroliga-mérkőzés előtt.

Aho Nina: Hullámzó mérkőzés volt, az elején beragadtunk kicsit, nem éreztük a ritmust és egymást sem. A félidőben aztán tudtunk ezen fordítani egyet, megérkeztünk a mérkőzésbe és magabiztosan győztünk.Dolgozunk, lépésről lépésre haladunk, ez a titka az egésznek. A továbbiakban is eszerint haladunk majd, és bízunk benne, hogy éppúgy meglesz ennek az eredménye a jövőben is, mint ahogy eddig is kifizetődött a kemény munkánk a szezon során. Készülünk a Fenerbahce elleni meccsre, remélem, hogy hazai pályán teher nélkül játszva meg tudjuk őket szorongatni.