Összefoglaló 2024. január 14., vasárnap

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 71-65

A Tippmix Női NB I. A-csoportjában a 17 fordulóból előrehozott mérkőzésen a bajnoki címvédő Sopron Basket csapata látogatott a DVTK Arénába. Az első negyed egyértelműen a vendégeké volt, a másodikban mi domináltunk, így döntetlen közeli eredményt hozott az első félidő. A fordulás után nagy küzdelem jellemezte az összecsapást, amelyen végül felőrölte ellenfelét a DVTK HUN-Therm és megérdemelt győzelmet (71-65) aratva továbbra is veretlenül vezeti a bajnokságot.

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 71-65


Rangadóhoz méltó hangulatban indult útjára a labda, és alaposan bekezdett a Sopron, hiszen első négy támadását rendre pontosan fejezte be. Nálunk az Aho nővérek aktivizálták magukat, előbb Tyra szórt egy szép hármast a sarokból, majd Nina is megszerezte az első dupláját közelről (5-8). Némiképp aggasztó volt, hogy még három perc sem telt el, de Ninára már két faultot is fújtak a játékvezetők. A folytatásban sikerült stabilizálni a védekezést, de a támadások befejezésével meggyűlt a bajunk, Sitku középtávolijával tíz fölé mentek a vendégek (6-12). A következő percekben sikerült átbillenni a holtponton, hiszen Jovanović és Charles is akciógólt értek el, igaz, a másik oldalon Turner hárompontosa nem okozott osztatlan örömöt a lelátón (11-15). Nem úgy a 8. percben Kányási Veronika visszatérése, csapatkapitányunk azonnal meg is kezdte a pontgyártást, viszont Turnerrel nem nagyon bírtunk ebben a periódusban (13-20).

A msáodik etap nyitányaként Charles kiosztásából Oláh Fruzsi vágott be rögtön egy triplát, majd Grigalauskytė is beköszönt. A soproniak sem tétlenkedtek, igazán élvezetes összecsapás kezdett kibontakozni, főleg miután Kányási távolról is bevette a vendégek gyűrűjét (21-24). Egyre parázsabb volt a hangulat, és a csapatunk is egyre nagyobb tempót diktált. Felgyorsultunk támadásban, és Oláh újabb két hárompontosával átvettük a vezetést (27-24). Hiába kért időt Gáspár Dávid, Monika palánk alólijával mentünk tovább, a másik oldalon Brooks törte meg a lila mezesek gólcsöndjét. A folytatásban Ana Tadić aktivizálta magát, francia centerünk hat pontot szerzett zsinórban (35-28). A negyed hajrájában kicsit visszaesett a koncentrációnk, az első félidő utolsó két percébe egy klasszikus Fegyverneky-tempó és egy Sitku-tripla fért bele, így szoros eredménnyel térhettek öltözőbe a csapatok (35-33).

Úgy kezdődött a másik félidő, hogy Mompremier kiegyenlítette az állást, a túloldalon Jovanović gyorsan reagált rá szintén közelről. Sitku Zsuzsanna öt pontja Völgyi Péter időkérését vonta maga után. A megbeszélés után sorra estek be a hármasok, Kányási és Jovanović triplái között Turner is vállalt egyet, aztán Brooks csinált egy 2+1-es akciót (43-46). A negyed második felében továbbra is tarthatatlan volt Brooks, nagyon kellett Tadić centergólja (45-50). Döcögött a játékunk, nem nagyon sültek a külső dobásaink, aztán a 29. perc végre a miénk volt, hiszen a csereként frissen beállt Tenyér Zsófi forintos labdával hozta kihagyhatatlan helyzetbe Anát, majd Lelik csent el egy labdát és robogott végi vele ziccerig (49-50). A soproni időkérés után még jó másfél perc volt hátra a negyedből, Sitku duplájára Lelik válaszolt egy fantasztikus hármassal, és még Charles kettese pedig azt jelentette, két pontos előnnyel fordultunk rá az utolsó felvonásra (54-52).

Az utolsó játékrész alaphangját Kányási Veronika adta meg egy csodálatos hárompontossal, ezután azonban visszavettek a csapatok, jó két perc után Brooks talált be újra a büntetővonalról, majd kisvártatva Papp is betalált (57-56). Veronika próbált új lendületet adni a harmadik hárompontosával, és Jovanović közelijének is nagyon örültek a szurkolóink a negyed derekán. Amikor pedig Aho Nina bátor alapvonali betörése is két pontot eredményezett, a soproniak stábja kénytelen volt időt kérni (62-56). Az egyre emelkedettebb hangulatban Milica büntetőjével mentünk tovább, de ekkor Turner rázta meg magát, a vendégek amerikai játékmestere négy egysége időkérésre késztette a DVTK edzőjét (65-60). Lelik hármására Fegyverneky válaszolt szintén három pontot érően, fokozódtak az izgalmak tehát. Réka értékesített egy büntetőt, Charles kettese pedig másfél perccel a vége előtt eldöntötte a találkozót. Turner még két büntit értékesített, de ezt már senki sem bánta az Arénában, a DVTK HUN-Therm továbbra is őrzi veretlenségét a bajnokságban (71-65).


Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 17. forduló

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 71-65 (13-20, 22-13, 19-19, 17-13)

Miskolc, DVTK Aréna, 2000 néző. Játékvezetők: Cziffra Csaba, Nagy Viktor, Minár László.
DVTK: Aho T. 3/3, Aho N. 7/3, Charles 6, Jovanović 11/3, Tadić 11. Csere: Lelik 9/6, Grigalauskytė 4, Oláh F. 9/9, Kányási 11/9, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Sopron: Turner 17/9, Fegyverneky 7/3, Sitku 14/6, Brooks 17, Mompremier 6. Csere: Varga A., Böröndy, Toman D., Papp K. 4. Vezetőedző: Gáspár Dávid.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter:  Nagy változások vannak a csapaton belül, az U20-as szabály miatt másképp kellett felállnunk erre a mérkőzésre, és igazából volt bennünk egy mentális gát az elején, ezt hálistennek sikerült közösen átlépnünk a mérkőzés közepén. A Sopron a meccs nagy részében zónázott, hazai pályán most megtaláltuk ennek az ellenszerét. Nagyon sok összetevője van ennek, az egyik, hogy Vera visszatért, a másik Oláh Fruzsi, aki beállt a kispadról és három hárompontost süllyesztett el, tényleg mindenki hozzátette a magáét. Nagyon várom, hogy végre teljes csapattal tudjunk kiállni a mérkőzésekre, és bízom benne, hogy csütörtökön egy ugyanilyen hangulatú és ugyanilyen pozitív befejezésű mérkőzést tudunk majd játszani a Sepsi ellen. Köszönöm szépen mindenkinek a szurkolást!

Gáspár Dávid: Szeretnék gratulálni a DVTK-nak a mérkőzéshez és az idei szezonjukhoz is. Viszonyítva a soproni mérkőzésünkhöz ez egy sokkal jobb meccs volt a mi részünkről, de a kulcsmomentumokat nem tudtuk megragadni sem védekezésben, sem támadásban – az volt az érzésem, hogy az ellenfelünk rutinosabb, jobb döntéseket hoz ezekben a szituációkban, és így a mérkőzés végére át tudták billenteni az állást. Ezen dolgozni fogunk, de ahogy már mondtam, a fejlődés ott van a játékunkban, és a korábbi Sopron – DVTK mérkőzéshez mérten már sokkal jobb kosárlabdát játszottunk. Ebbe szeretnénk kapaszkodni, és menni tovább ezen az úton.

Kányási Veronika: Nagyon szeretném megköszönni a klubnak, a stábnak és a csapattársaimnak, hogy végig támogattak a sérülésem alatt, komolyabb volt, mint azt előzetesen gondoltuk. Végig azt mondta mindenki, hogy a legfontosabb, hogy meggyógyuljak, köszönöm Petinek is, hogy az én egészségem volt az elsődleges szempont. Eszméletlenül jó érzés volt ma újra pályán lenni! Kicsit azt éreztem, hogy a lublini meccs még benne volt a fejünkben az elején, de aztán a közönségünkkel együtt átlendültünk és megtaláltuk azt a ritmust, amiben játszanunk kell. Voltak nagyon jó periódusaink ma, voltak hibák, azokon dolgozunk tovább, de jó úton járunk, nagyon várjuk a csütörtöki Euroliga-mérkőzést.

Jelena Brooks: Először is szeretnék gratulálni a Diósgyőrnek, a sérüléseik és problémáik ellenére remek mérkőzést játszottak ma. Külön szeretnék gratulálni nekik az Euroligás-szereplésükhöz is, remek érzés nézni, hogy milyen szép eredményeket érnek el idén az elitsorozatban. A mérkőzésre rátérve úgy gondolom, hogy nagyon harcosan léptünk ma pályára és keményen küzdöttünk, voltak jó periódusaink, de a kulcsmomentumokban, mikor eldönthettük volna a javunkra a mérkőzést, rendre rossz döntéseket hoztunk. Ebben a csarnokban mindig nagyon nehéz játszani, úgy emlékszem, hogy abban az évben is kikaptunk itt, mikor megnyertük az Euroligát. Összességében azt gondolom, nem lehetünk csalódottak, mert a játék sok elemében tudtunk előre lépni, és ha a hibáinkat kijavítjuk, akkor jó úton járunk afelé, hogy egy eredményes szezont tudjunk zárni.