Összefoglaló 2023. október 4., szerda

EL: LDLC ASVEL - DVTK HUN-Therm 57-67

Franciaországban kezdte meg második Euroliga-szereplését a DVTK HUN-Therm. Völgyi Péter együttese az Európa Kupa-címvédő LDLC Asvel Lyon otthonába látogatott az A csoport első fordulójában. A házigazdák gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, de aztán a piros-fehérek is fokozatosan belelendültek a játékba, és a szünetben már ők vezettek három egységgel. A második félidőben Lelik Réka lépett elő vezérré, de igazából nem akadt gyenge pont a vendégek gárdájában, amely a látottak alapján teljesen megérdemelten győzött a francia bajnokcsapat otthonában (57-67).

EL: LDLC ASVEL - DVTK HUN-Therm 57-67


Az LDLC ASVEL gárdája kapta el jobban a rajtot, két perc alatt hat pontos előnyre tettek szert a házigazdák. A 3. perc sem hozott javulást, gyorsan tíz lett közte, főleg Fauthoux és Gruda voltak elemükben. A következő minuta végre elhozta az első diósgyőri pontokat, Charles gyalogolt be a palánk alá és szerzett könnyű kosarat, majd a következő akció végén egy büntetőt is bedobott az amerikai (10-3). Völgyi Péter cserékkel próbálta felrázni a csapatát, és ez helyes döntésnek bizonyult. Quevedo triplájára Jovanović reagált egy duplával, majd újra Charles villant, vagyis kezdett belemelegedni a játékba a vendégcsapat (13-7). Ez olyannyira igaznak bizonyult, hogy Kaila remek ütemű hárompontosa után a franciák kérték ki a találkozó első idejét. Néhány támadás itt is, ott is kimaradt, majd Garbin keze sült el, erre Miyem válaszolt azonnal, és bár még két perc volt hátra a negyedből, több találat már nem született (15-12).

Tadić támadó lepattanóból szerzett könnyű kosarára Fauthoux válaszolt egy 2+1-es akcióval, majd Kányási és Tadić büntetőzött higgadtan, de Fauthoux ellen továbbra sem találták az ellenszert a piros mezesek (22-18). A 14. percben aztán Milica Jovanović mutatta meg a klasszisát, a montenegrói válogatott öt pontjával megfordította a mérkőzés állását (22-23). A DVTK időkérését követően Chery duplájára Kányási Veronika, Miyem hármasára Charles válaszolt a palánk segítségével. Amikor Miyem újabb találatára megint Kányási válaszolt, David Gautier folyamodott újabb időkéréshez (29-29). Grigalauskytė játszotta meg remekül Garbint, aki eredményes is volt az átadás után, aztán Davis hárompontosára újfent az ausztrál válaszolt közelről (32-33). Szűk két perc volt hátra a szünetig, ez idő alatt már csak Tadić célzott pontosan, a szünetben vezetett a DVTK HUN-Therm (32-35).

A térfélcserét követően négy francia pontot jegyezhettünk fel, Lelik a legjobbkor a legjobbkor brusztolta be az első dupláját, majd kisvártatva Aho Nina viharzott el a labdával és meg sem állt a biztos ziccerig (36-39). A 24. perc végén Réka gyönyörűen verte meg emberét, így immár öttel vezetett a Diósgyőr, de vezethetett volna többel is, ha támadásban nem csúszik be néhány pontatlanság a negyed derekán. Ezzel együtt is a góltalan periódus után újra a DVTK volt eredményes Garbin 2+1-esével, a Lyon gólcsöndjét Fauthoux törte meg a büntetővonalról (38-44). Lelik fantasztikus triplájára Davis válaszolt egy tempóval, erre pedig Kányási is bevágott egy távolit, így lett újra tíz pont a különbség, de a mérkőzés kezdetével ellentétben ekkor már a diósgyőri csapat javára (40-50).

A 31. perc nem hozott gólt, aztán a 32. sem, érződött, hogy nagyon nem mindegy, ki viszi be a következő találatot. Szinte hihetetlen, de a 33. percben sem született újabb kosár, a következő minutában azonban már négy pontot szereztek a hazaiak, senki sem csodálkozott a teremben, hogy Völgyi Péter időt kért (52-54). A vezetőedző szavai megnyugtatták Kányásiékat, mert a következő hat egységet a diósgyőriek neve mellé húzhattuk be. Lelik Réka megmozdulása ismét különösen szép volt, jött is a franciák időkérése (52-60). Miután Jovanović könnyű kosarával visszaállt a tízpontos vezetés, már csak két perc maradt a játékidőből. Davis duplája után pedig már csak másfél, ekkor azonban Lelik berámolt egy fantasztikus triplát. A Lyon hasonló dobással válaszolt ugyan, de a második félidőben szenzációsat játszó Lelik egy újabb közelivel feltette a koronát a teljesítményére, a DVTK HUN-Therm pedig teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet (57-67).

Női Kosárlabda Euroliga A csoport, 1. forduló

LDLC Asvel Lyon - DVTK HUN-Therm 57-67 (15-12, 17-23, 13-14, 9-13)

Lyon, Gymnase Mado Bonnet, 1000 néző. Játékvezetők: Esperanza Mendoza (spanyol),Igor Esteve Malmierca (andorrai), Ewa Matuszewska (lengyel).
Lyon: Fauthoux 18/3, Davis 7/3, Quevedo 3/3, Gruda 4, Chery 7. Csere: Miyem 16/6, Mouyokolo 2, Risacher, Camara. Vezetőedző: David Gautier.
DVTK: Aho N. 2, Charles 14/3, Lelik 14/6, Jovanović 9/3, Garbin 11. Csere: Grigalauskytė, Kányási 11/3, Tadić 6. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Edzői értékelés

Völgyi Péter: Tudjuk, hogy ellenfelünk tartalékosan állt fel, számos jó játékosa hiányzott, ettől függetlenül örülünk a győzelemnek. A Lyon megpróbálta kihasználni magassági fölényét, mi talán ötletesebben és gyorsabban kosárlabdáztunk, ezért sikerült nyernünk.