Összefoglaló 2024. február 28., szerda

EL: Villeneuve d’Ascq LM - DVTK HUN-Therm 63-59

Az Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén a francia bajnokság éllovasához látogatott a DVTK HUN-Therm. Együttesünk összesítésben 1:0-ás előnye tudatában, magabiztosan kezdte a mérkőzést. A második negyedben azonban sebességet váltott a hazai csapat, és ledolgozta az első negyedben összeszedett 13 pontos hátrányát. A második félidőben rengeteg hibával játszott mind a két csapat, a hazaiaknak azonban egy picit több szerencséjük volt, így 63-59-re megnyerték a második mérkőzést, így a Final Fourba jutásról március 6-án, Diósgyőrben fognak dönteni a felek.

EL: Villeneuve d’Ascq LM - DVTK HUN-Therm 63-59


A feldobásnál hazaiak hozták el a labdát, az első támadás végén Burke rögtön egy hármassal köszönt be, amire Grigalauskyte gyors duplájával válaszolt a Diósgyőr. Egy-egy labdaeladást követően Zellous kihagyott egy hármast, míg Lelik Réka magabiztosan értékesítette a sajátját. (3-5) 5-5-ös állásnál Ana Tadic érkezett Grigalauskyte helyére. Zellous 1 bedobott büntetője, valamint Salaun kétpontosa után Charles köszönt be. Egypontos hazai előnnyel folytatódott a mérkőzés. Darcee Garbin két, egymás utáni triplájával mi kerültünk előnybe (8-13), így Rachid Meziane kikérte első idejét. Az időkérés után megint Garbin villant, a harmadik hárompontosával, amellyel 7 pontra nőtt a Diósgyőr előnye (8-16). Az első negyed utolsó percében Aho Nina passzát Kányási értékesítette közvetlen közelről, majd Aho Nina hintett egy triplát. Az első játékrész 8-21-es diósgyőri vezetéssel ért véget.  

A második negyed első támadását a DVTK vezethette, melynek végén Ana Tadic a festékből értékesítette Kányási passzát. A másik oldalon Heriaud 2 büntetőből csak egyet dobott be, azonban a lepattanót Diaby magabiztosan értékesítette(11-23). Zellous ihletett formában kosárlabdázott, az ő vezérletével kezdett közelebb lopózni a hazai gárda. Kennedy Burke zsinórban 5 pontot szerzett (20-25), Völgyi Péter pedig időt kért. Charles hárompontossal kísérletezett, majd faultolta Diaby-t, akinek két büntetőjével 3 pontra zárkózott a hazai csapat, Burke - ki más - triplájával pedig egyenlíteni is tudott (25-25). Garbin azonban duplával válaszolt, megtörve ezzel a DVTK hosszú gólcsendjét. Salaun büntetőivel átvette a vezetést a Villeneuve (31-27). Darcee Garbin értékesítette a negyedik hárompontosát, kozmetikázva ezzel a 4 pontos hátrányon. Völgyi Péter második időkérése után Salaun köszönt be, majd szabálytalankodott Lelikkel szemben, aki higgadtan értékesítette mindkét büntetőjét(33-32). Réka újabb két sikeres egypontosával ismét átvettük a vezetést, így a DVTK egypontos előnyével fejeződött be a második negyed (33-34). 

A térfélcserét követően Burke duplájára Lelik Réka válaszolt (35-36). A hosszú gólcsendet Jovanovic törte meg a festékből dobott közelijével (35-38). Diaby 2+1 -ével azonban ismét egyenlő volt az állás. Salaun hárompontosára Charles duplával válaszolt, Aho Nina pedig Jovanovic passzát váltotta három pontra(41-43) , azonban a másik oldalon Heriaud is betalált távolról(44-43). 2 pontos hazai vezetésnél elvették tőlünk a labdát, azonban a francia csapat nem talált be az ellentámadásból.  Salaun faultolta Joanovicot egy hárompontos kísérlet közben, Mima keze pedig nem remegett meg, így megint 1 pontos előnyre tettünk szert(45-46). Diaby és Salaun 5 dobott ponttal válaszolt, egy perccel a harmadik felvonás vége előtt 4 pontos előnyben támadhattak a franciák, Lisowa Mbaka azonban kihagyta a hármast.  Aho betörése után a labda kiszédült a gyűrűből, maradt a négy pontos hazai vezetés. 

A záró negyed a Diósgyőr támadásával indult, Lelik duplája kifelé pattant. Semmi nem akart összejönni, a gyűrű a hazai csapattal volt, amely szintén rengeteg hibával játszott. Völgyi Péter időkérését követően Charles hárompontosa úgy kellett a csapatnak és a lelkeknek, mint egy falat kenyér (52-49). Garbin a festékből értékesített egy közelit, Salaun szintén betalált a másik oldalon. Fogyott az idő, négy ponttal vezetett a hazai csapat (55-51). Egy diósgyőri labdaeladást követően Burke kíméletlenül beverte a hármast, így vezetőedzőnk kénytelen volt megint időt kérni. Charles egy ellene elkövetett személyi hibát követően két büntetőjéből csak egyet értékesített, azonban a túloldalon Lisowa Mbaka is eladta a labdát. Gueye faultolta Leliket, két büntető következett, a különbség négy pontra csökkent (58-54). Két pontos hazai előnnyel fordultunk rá a negyedik játékrész utolsó 2 és fél percére. Salaun ismét betalált, Kányási pedig egy labdalopás után a sarokból hintett egy triplát (60-59). Három pontos hazai vezetéssel fordultunk az utolsó egy percre. Lelik faultja után Salaun egy büntetőt értékesített, Jovanović a túloldalon nem találta el a gyűrűt a hárompontos vonalról, így a hazai csapat 63-59-re megnyerte a negyeddöntő második mérkőzését. Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása 1:1, így március 6-án Diósgyőrben, egy mindent eldöntő harmadik mérkőzésen fog kiderülni, melyik csapat jut a Final Fourba. 

Női Kosárlabda Euroliga, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Villeneuve d’Ascq LM - DVTK HUN-Therm 63-59 (8-21, 25-13, 17-12, 13-13)

Villeneuve d’Ascq, Palacium, 2000 néző. Játékvezetők: Özlem Yalman (török), Petr Hrusa (cseh), Arnau Padros (spanyol).
Lille: Zellous 3, Burke 18/9, Salaun 24/9, Smalls, Diaby 13. Csere: Heriaud 4/3, Lisowa Mbaka 1, Mununga, Gueye. Vezetőedző: Rachid Meziane.
DVTK: Aho N. 6/6, Charles 8/3, Lelik 13/3, Jovanović 7, Grigalauskytė 2. Csere: Garbin 16/12, Tadić 2, Kányási 5/3, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.


A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: - Először is gratulálok az ellenfélnek, tudott változtatni az előző mérkőzéshez képest, amit mi nem jól reagáltunk le. Jól harcolt mind a két csapat. Nekünk a higgadtság hiányzott a játékunkból, hiszen a forgatókönyv hasonló volt, mint az első meccsen. Most mi harcoltunk ki az első negyedben egy nagyobb előnyt, de utolért minket a hazai csapat. Mivel nem voltunk elég higgadtak, ezért sokkal több labdát adtunk el, mint ami a győzelemhez kellett volna. Az ellenfél nagyon sokat váltott védekezésben, és nagyon hiányoztak a közeli kosarak. Sokkal kevesebb gyorsindítást tudtunk csinálni, mint az első meccsen, a Villeneuve pedig jól futott vissza.  Ez az egyik oka annak, hogy több hárompontosunk volt, mint kétpontosunk. A hárompontos dobások egyébként is jellemzőek a játékunkra, hiszen mozgékony csapat vagyunk.