Összefoglaló 2022. április 12., kedd

Visszatért a nagy idők nagy tanúja

Polgár Kristóf nemrégiben hozzájutott a Dundee United - DVTK UEFA-kupa mérkőzés dedikált labdájához, amit a felajánlott a DVTK-nak. A klub nevében az egykori játékosok, Salamon József, Tatár György és Veréb György vették át a labdát, majd egymás szavába vágva elevenítették fel emlékeiket a párharcról.

Visszatért a nagy idők nagy tanúja


A felajánlás

- Az egyik szomszédunk, a nemrégiben elhunyt Répási Pista bácsi nagy DVTK-szurkoló volt, ha minden igaz, a csapatot Dundee-ba elkísérő 13 szurkoló egyikeként kapta ezt a labdát, amit minden játékos és Szabó Géza vezetőedző is aláírt. Az unokája nekem ajándékozta a meccslabdát, én viszont úgy gondoltam, a DVTK Stadionban lesz a méltó helye - mesélte Polgár Kristóf a három legendának.

A labda

- Ez egy igazi bőrből készült labda, hasonlóval játszottunk hazai pályán is, de annak nem volt márkája - vette kézbe Veréb György. - Érezni rajta, hogy pár dekával nehezebb, mint a maiak, viszont nem szitált annyira, mint a modern labdák. A lakkbevonat miatt vízálló volt, de ha lekopott róla, akkor esős időben bizony meg tudta szívni magát vízzel, és az biztos, nem erről álmodtak a kapusok, de a mezőnyjátékosok sem. Márpedig akkoriban nem rendelkeztünk olyan sok labdával, mint manapság, így, ha máshol nem, az edzéseken rendszeresen találkoztunk kopott labdákkal.

A Dundee Utd - DVTK mérkőzés emlékezete

Salamon József: - Fantasztikus helyen, egy igazi, többszáz éves skót kastélyban szállásoltak el bennünket.

Veréb György: - Rettentően hideg volt, fűtőtest pedig sehol. Már majdnem megfagytunk, amikor szerencsére felvilágosítottak, hogy az ágyak elektromosan fűthetők, csak be kell kapcsolni. Hol láttunk mi ilyet Magyarországon!

Tatár György: - Az ellenfél még kiejteni sem tudta a klub nevét, szinte mindent mondtak, csak Diósgyőri VTK-t nem.
A mérkőzés előtt a skót buszsofőr jó nagy kerülőt tett velünk, kanyarogtunk mindenfelé annak érdekében, hogy minél feszültebben érkezzünk a stadionba, és ne jusson elég idő a felkészülésre, bemelegítésre.

Salamon József: - Maga a mérkőzés hasonlított a mostani Dorog - DVTK találkozóhoz, csak akkor mi szerettünk volna mindenáron fenntartani a továbbjutási esélyeinket a visszavágóra. Megerősített védelemmel álltunk fel, közvetlenül előttem Jani és Geda játszott, míg a két szélen Szancsó és Kuti védekezett (Kerekes János és Váradi Ottó, valamint Szántó Gábor és Kutasi László - a szerk.), egyedül Borostyán Misi és Fekete Laci mert támadni. A United játékosai csak ívelgették rendületlenül a labdát, mi pedig mindet kifejeltük, de újra beadták, így telt az idő. Magyarországon akkoriban senki nem játszott még csak hasonló stílusban sem, de megoldottuk. Nem szerettünk volna gólt kapni Dundee-ban, az csak a hab volt a tortán, hogy a végén betaláltunk.

Veréb György: - Nekem is az ugrik be elsőre, hogy rengeteg szögletet íveltek be a skótok a második félidőben, és nagyon sok dolgom volt.

Tatár György: - De kivédtél mindent! És a vége előtt nem sokkal Fekete Laci kiugrott középen, egyedül vezette rá a labdát a kapusra, talán még el is húzta mellette, és úgy lőtt a hálóba.

Veréb György: - Szilas (Szalai István - a szerk.) kísérte a támadást, és rásprintelt a labdára, amit a gólvonal után még jól a hálóba bombázott. Utána már csak a végét vártuk, és most ugrik be, hogy a finn játékvezető egy hatalmas órával a kezében vezette a mérkőzést, és amikor Józsi megkérdezte, mennyi idő maradt hátra, akkor azt felemelve mutatta.

Tatár György: - Szabó Géza a vége előtt, még 0-0-ás állásnál bement az öltözőbe, nem várta meg a hármas sípszót. Amikor nagy örömmel mi is követtük, akkor - nem pontosan ezekkel a szavakkal - látszólag felháborodva fogadott: "hogy nem tudtuk ezt a gyenge Dundee-t megverni". Mire visszakérdeztünk, "Mester! Miről beszél?" Először el sem hitte, hogy nyertünk, de becsületére legyen mondva, amikor meggyőztük, akkor bocsánatot kért.

Salamon József: - A skótok rendkívül sportszerűen viselkedtek, a helyi kantinos a mérkőzés után például olyan finom barna sörre és whiskey-re hívott meg minket, amilyet azóta sem ittam. (A mérkőzésről tudósító Lakat T. Károly erről úgy emlékezett meg a Népsportban, hogy a klub vendéglőse „antiskót” módon viselkedett - a szerk.).

Veréb György: - A győztes gólt Fekete László lőtte, aki este egy játékautomatánál is megkísértette a szerencsét, és nyert egy - emlékeim szerint - nem is kis összeget. Ez valóban az ő napja volt.

Tatár György: - A mérkőzés éjjelén esküvőt rendeztek a kastélyban, csupa skótszoknyás vendéggel, akikhez mi is csatlakoztunk. Egyszerre ünnepeltük az ifjú párt és természetesen a diósgyőri győzelmet. Így került a whiskey és a sör hazájában bor is az ünnepi asztalra.

Salamon József: - Itthon mennyi lett a végeredmény?

Veréb György: - 3-1-re nyertünk

Tatár György: - Lőttem két gólt, azaz értékesítettem egy büntetőt, majd fejeltem egy gólt. Amíg idegenben elsősorban a védekezésre koncentráltunk, és csak néhány gyors ellentámadásban bíztunk, addig hazai pályán támadtunk. Az idegenbeli siker után sem számított egyáltalán lefutottnak a találkozó, ám a kezdeti skót rohamokat követően Borostyán Misi már a 11. percben megszerezte a vezetést a visszavágón is. A félidő hajrájában következett az előbb említett büntető, ami előtt a fejesemet kézzel hárította egy védő. Ezzel már összesítésben 3-0, gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás. A telt háznyi szurkolót persze a szünet után is ki kellett szolgálni, mentünk előre, aminek Fükő Sanyi szöglete után érett meg a gyümölcse, ezt a fejesem már sem a kapus, sem semelyik mezőnyjátékos nem tudta védeni. A hajrában ugyan még szépített az ellenfél, de az már nem osztott-szorzott.

Veréb György: - A humorista Aranyosi Péter azóta is szinte minden találkozáskor felemlegeti, hogy "Tatár Gyuri megérkezett, kivertük a Unitedet!"

A háttér

A DVTK a klubtörténelem azóta sem felülmúlt legjobb eredményét elérve bronzérmet nyert az NB I. 1977/1978-as kiírásában, így jogot nyert az UEFA-kupa szereplésre. A DVTK korábban szerepelt a Közép Európai-kupában (KK), és a KEK-ben, illetve számtalan felkészülési mérkőzést játszott elsősorban a környékbeli országok csapatai ellen, így a nemzetközi mezőnyben sem számított rutintalannak.

Az UEFA-kupa a Bajnokok Ligája előtti időkben papíron a klubok számára kiírt harmadik sorozatnak számított, a csapatok játékerejét tekintve azonban sokszor felülmúlta a Kupagyőztesek Európa Kupáját, hiszen ide a legerősebb ligák több csapatot is delegáltak, miközben a KEK-ben rendre feltűnt egy-egy hazai kupában sikeres, ám nem feltétlenül élcsapat is.

A második fordulóra a magyar csapatok közül már csak a DVTK maradt állva a nemzetközi kupákban, az FTC, az Újpesti Dózsa és a Rába ETO is elbúcsúzott.

Az UEFA-kupában 64 csapat indult. A DVTK a bécsi Rapidot kapta az első fordulóban, és kettős győzelemmel jutott tovább a legjobb 32 csapat közé. Az első, idegenbeli találkozón bravúros sikert arattak Fükő Sándor góljával, majd
Diósgyőrben 22000 néző előtt ismét legyőzték a zöld-fehéreket. A gólokat Szalai István, Fekete László és Tatár György szerezték (1-0, 3-2).

Ezt követően a skót Dundee város első számú klubja, a United következett (a másik, a Dundee FC éppen újoncként próbált a 10 csapatos élvonalban megkapaszkodni.) Az előző bajnokságban kifejezetten jól szerepeltek, végig harcban álltak a bajnoki címért, csak a hajrában húzott el a Celtic és a Rangers. A bajnoki szünetben a klubvezetés tovább erősítette a csapatot a skót válogatott középcsatár, Wille Pettigrew és az egykori válogatott angol kapus, Peter Bonetti leigazolásával. A narancssárga-feketék az első körben az előző évi KEK-győztes Anderlecht csapatát búcsúztatták két döntetlennel, idegenben lőtt góllal (0-0, 1-1).

- Azért szorítottunk, hogy elkerüljük a Kijev, a Bayern, a Leeds, a Mönchengladbach, az Internazionale és a Feyenoord együttesét. Sikerült, mégsem lelkendezhetünk - kommentálta a sorsolást Salamon József. - A skótok mindig rettenetes harcra késztetik ellenfelüket. Biztos, hogy mi is kapkodhatjuk majd a lábunkat, mert a Dundee nem fog elegáns, "dandi" focit játszani.

Egy kis korhangulat: 1979-ben nem az volt a kérdés, hogy "melyiken lesz a meccs", hanem a Népsport boldogan közölte a címlapon a szurkolókkal, hogy "hosszú tárgyalások eredményeként a Magyar Rádió lehetőséget kapott arra, hogy a találkozó második félidejét közvetítse".

Ilyen előzmények után következett a mérkőzés.

1979. október 24., szerda

Dundee United - Diósgyőri VTK 1-0 (0-0)

Dundee, Tannadice-park, 12 000 néző. Játékvezető: Mattson (Hirviniemi, Sahlstroem) - mindhárom finn).
Dundee United: McAlpine - Stark, Hegarty, Phillip, Kopel - Fleming, Narey, Addison - Payne, Pettigrevo, Sturrock. Vezetőedző: Jim McLean.
DVTK: Veréb - Salamon - Szántó, Kerekes, Váradi, Kutasi - Oláh, Tatár, Görgei - Borostyán, Fekete. Vezetőedző: Szabó Géza.

Csere: Addison helyett Dodds a 48., Sturrock helyett Smith a 77., Borostyán helyett Szalai a 80., Kerekes helyett Teodoru I a 86. percben.
Szögletarány: 12:4 (4:1) a Dundee javára.
Gólszerző: Fekete a 89. percben.

A helyszínről tudósító Lakat T. Károly így értékelte a másnapi Népsport hasábjain a Testgyakorlók teljesítményét:
"A diósgyőriek kapujában Veréb négy alkalommal is nagy bravúrt mutatott be, a győzelem fő részesének bizonyult. Ugyanez vonatkozik kivétel nélkül a védelem valamennyi tagjára, akik között roppant nehéz különbséget tenni,
hiszen a maga módján mindenki nagyon sokat tett ezért a sikerért. Fegyelmezettek, taktikusak, roppant megbízhatóak voltak, fejjátékban sem maradtak alul. Salamon azzal emelkedett társai fölé, hogy a teljes védőjátékot ő >>komponálta<<, irányította. A három középpályás ezúttal a védekezésből vállalt jóval nagyobb részt, behúzódtak a 16-os területére, támadófeladatuknak azonban kevésbé tudtak eleget tenni. Tatár volt az egyetlen, aki időnként felért az ellenfél kapujához. Oláh a pontos, rövid passzos összjátékban tűnt ki, Görgei pedig a fegyelmezett emberfogásban, a védekezésben. A két csatár közül Borostyánnak nem ment a játék, cselei nem sikerültek és egészen a 89. percig ugyanez volt a bírálata Feketének is, aki azonban akkora gólt lőtt."

1979. november 7., szerda 12:30

Diósgyőri VTK - Dundee United 3-1 (2-0)

Miskolc, Diósgyőri Stadion, 25 000 néző. Játékvezető: Delmer (Ferrari, Trebenn) - mindhárom francia.
Diósgyőri VTK: Veréb - Szántó, Salamon, Váradi, Kutasi - Oláh, Fükő, Tatár - Borostyán, Szalai, Fekete. Vezetőedző: Szabó Géza.
Dundee United: McAlpine - Stark, Hegarty, Narey, Kopel - Payne, Kirkwood, Phillip, Fleming - Sturrock, Pettigrew. Vezetőedző: Jim McLean.

Csere: Váradi helyett Teodoru I az 55., Sturrock helyett Dodds az 56., Szalai helyett Teodoru II a 73., Payne helyett Holt a 80. percben.
Sárga lap: Fekete a 36. percben.
Szögletarány: 13:3 (10:0) a DVTK javára.
Gólszerző: Borostyán (1-0) a 11., Tatár (2-0 11-esből) a 41., Tatár (3-0) a 68., Kopel (3-1) a 81. percben.

Ismét idézzük fel a korabeli tudósítást: "Úgy festett a kép, hogy a Dundee összesen 10 percet >>áldozott<< arra, hogy hátrányát ledolgozza, s aztán előnyt is szerezzen. Borostyán gólját követően mintha tűt szúrtak volna a luftballonba, kiengedtek, s ha nem is látványosan, de önmagukban feladták ... Igaz, a DVTK nem is nagyon engedélyezett számukra szabadabban szárnyaló gondolatokat... Hirtelen mozgásba lendült a teljes hazai gépezet, a kerekek illeszkedni kezdtek, s ha időnként még nyikorogva, zörögve-köhögve is, de szaladni kezdett a szekér."

A visszavágót is megnyerte a DVTK, és 4-1-es összesítéssel jutott a legjobb 16 csapat közé. A harmadik fordulóban a német 1. FC Kaiserslautern következett, ami már túl nagy falatnak bizonyult, de így is legeredményesebb magyar klubként búcsúzott a nemzetközi kupaküzdelmektől.

1979/1980 UEFA-kupa

1. forduló (A legjobb 32 csapat közé kerülésért)

1979. szeptember 19., szerda (Bécs, Weststadion)
20:00 SK Rapid Wien - DVTK 0-1

1979. október 3., szerda (Miskolc, Diósgyőri Stadion)
DVTK - Rapid Wien 3-2

2. forduló (A legjobb 16 csapat közé kerülésért)

1979. október 24., szerda (Dundee, Tannadice Park)
20:30 Dundee United  - DVTK 0-1

1979. november 7., szerda (Miskolc, Diósgyőri Stadion)
12:30 DVTK - Dundee United 3-1

3. forduló (A legjobb 8 csapat közé kerülésért)

1979. november 28., szerda (Miskolc, Diósgyőri Stadion)
13:00 DVTK - 1. FC Kaiserslautern 0-2

1979. december 12., szerda (Kaiserslautern, Stadion Betzenberg)
20:00 1. FC Kaiserslautern - DVTK 6-1