A beruházást megtekintette Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, Tóth-Szántai József, polgármester-jelölt és Hollósy András, önkormányzati képviselő, valamit Sántha Gergely, a DVTK elnöke és Egri István a MVSzN Kft. ügyvezetője.

- A Magyar Kézilabda Szövetség és a DVTK közös koordinációjában valósulnak meg a Generali Aréna fejlesztései, köszönhetően a DVTK kézilabda szakosztály elmúlt kétéves kiemelkedő sportszakmai működésének, melyek a jövőben biztosítják, hogy fejlett, ugyanakkor fenntartható körülmények között sportolhatnak a DVTK felnőtt és utánpótlás csapatai - mondta el Sántha Gergely, a DVTK elnöke. - A jeges beruházás pedig teljes egészében a DVTK projektje, mely a DVTK Multifunkciós Sportcsarnok felépítése óta a legnagyobb miskolci sportfejlesztés. A beruházás során nagy hangsúlyt helyeztünk a korszerű technológiákra, valamint a gazdaságos üzemeltetéshez szükséges feltételek kialakítására, így a II-es csarnok üzemeltetési költségei mindössze a szomszédos Miskolci Jégcsarnok üzemeltetési költségeinek felét fogják kitenni. Alapvetően a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia lesz a csarnok fő felhasználója, de az utánpótlás fiatalabb korosztályai, a felnőtt csapat, a DVTK műkorcsolya és gyorskorcsolya szakosztálya és a közönségkorcsolya is megemelkedett jégidőhöz juthat. A beruházás komplett csarnokká változtatja az eddig oldalt nyitott II-es számú jégpályát. A beruházással már nem csak a DVTK sportliget, hanem Miskolc város központjában elhelyezkedő, a város tulajdonában lévő, de a miskolci sportolók számára kiemelkedő jelentőségű infrastruktúra fejlesztést tudtunk végrehajtani – tette hozzá a DVTK első embere.

- Magyarország Kormányának nagyon fontos Miskolc és a miskolciak – kezdte szavait Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár. - Továbbá az elmúlt években a sport területén megtörtént infrastrukturális fejlesztések utókövetését kiemelten kezeljük. Nagyon jó volt látni, hogy itt igény volt arra, hogy ezeket továbbfejlesszük akár energetikailag, akár más tekintetben is. Mi azt gondoljuk, hogy ezek a fejlesztések valamennyi miskolci örömére fognak szolgálni és bízhatunk abban, hogy minél több fiatal fog kijárni, ha nem is a jégpályára vagy a fűre, de szurkolóként mindenképpen itt lesz. Hiszen Miskolcon nagyon erős a lokálpatrióta érzés és ez leginkább a sporteseményeken mutatkozik meg. Ennek országszerte tanúi vagyunk, amiért nagyon tiszteljük a DVTK-t, mint klubot és a diósgyőri szurkolókat, akik évről-évre és hétről-hétre ott vannak a szeretett csapatuk mérkőzésein. Ha az ember szülő - jómagam is az vagyok - nagyon fontos az is, hogy a gyerekek európai szintű létesítményekben tudjanak sportolni. Egyre inkább haladunk abba az irányba, hogy egy német vagy osztrák létesítménnyel is versenyképes infrastruktúránk legyen, nem csak Budapesten, hanem itt Miskolcon is.

- Mind a városi sportcsarnok, mind a jégcsarnok üzemeltetése túlnyomó részt a DVTK által biztosított forrásokból történik. Most a Magyar Kézilabda Szövetséghez benyújtott eredményes pályázatának köszönhetően a Generali Aréna világítási rendszere teljes egészében megújul - nyilatkozta Egri István, a Miskolc Városi Szabadidőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője. - Az elavult, nagy fogyasztású lámpatestek, valamint az elektromos hálózat cseréjével egy korszerű és nagyságrendekkel olcsóbban működtethető technikát kapunk. Emellett egy naperőművet is telepítünk a Generali Aréna tetőszerkezetére, amellyel csökkenteni tudjuk a megvásárolt villamosenergia mennyiségét. A beruházás értéke közel 110 millió Ft, amelyet az MKSZ biztosít számunkra önerő kötelezettsége nélkül. A fentiek mellett folyamatban van a DVTK Kézilabda új pályázata is, amelyben a Generali Aréna sportpadlójának felújítása szerepel. Ezt a beruházást is, reményeink szerint ebben az évben meg fogjuk tudni valósítani. A jégpályán a kivitelezés 2023 szeptemberében kezdődött és várhatóan idén augusztusra teljesen elkészül a csarnok és a birtokba vétel után jégre léphetnek a sportolók. Az edzésmunka során a II-es csarnok veszi át a főszerepet, az eddig használt Miskolci Jégcsarnok pedig alapvetőleg a versenyeztetésre lesz használva, így viszont csaknem duplájára nő a jégidő és a nyári időszakban is lehetőség lesz szakmai munka végzésére. - összegezte Egri István.

- A Diósgyőr több mint egy klub, több mint egy csapat - kezdte szavait Hollósy András önkormányzati képviselő. - A Diósgyőr életérzés, a „miskolciság” egyik legmeghatározóbb kifejezése. Büszke vagyok arra, hogy 19. éve szolgálhatom szeretett klubomat, és most pedig részese lehetek egy újabb jelentős sportberuházásnak, amelyet nem csak a profi sportolók, hanem minden miskolci előtt nyitva áll majd. Az új jégcsarnok létrejöttével pedig tovább növekedik a városi ingatlanok értéke is. Hiszem, hogy a DVTK a következő években eléri majd azokat a sikereket és eredményeket, amelyekre igazán hivatott. A kosárlabda után a futballban is. Ezért is fogok dolgozni.