- Kezdjük egy kis visszatekintéssel. Finn, máltai és magyar klubok a karrieredben. Mire emlékszel vissza legszívesebben és mire vagy a legbüszkébb ebben a gazdag játékosként eltöltött pályafutásban?
- Elsősorban arra, hogy három különböző ország első osztályú pontvadászatában is megmutathattam magam. Külön öröm, hogy Finnországban bajnoki bronzérmet nyertem és ennek köszönhetően az Európa Liga selejtezőjében három körön keresztül is harcolhattunk. Mindig is vonzott a külföldi karrier és más országok megismerése, a tapasztalatszerzés. Visszatekintve játékoskarrieremre igazi vándormadárnak mondhatom magam, de én erre pozitívan tekintek vissza, hisz mindig többre és többre vágytam, fejlődni akartam.

- És edzőként mire emlékszel vissza szívesen?
- A Budapest Honvéd akadémiáján kezdtem el edzői pályafutásom. Kíváncsi voltam, hogyan veszem azt az akadályt, hogy játékosból edzővé váljak, de izgatottan álltam elébe a feladatnak. Azt gondolom jól sikerült a váltás, hisz egyhamar a felnőtt csapat kispadján találtam magam, ahol 2020-ban Magyar Kupát nyertünk, a világjárvány uralta zűrzavaros időkben. Tesztek, fertőtlenítők, távolságtartás és két hónap alatt tizenegy találkozó, igazi mélyvíz egy kezdő kapusedzőnek, ám visszatekintve ez is kellett ahhoz, hogy azzá váljak, aki most vagyok. Továbbá a Magyar Futball Akadémián töltött öt év alatt több fiatal is bemutatkozhatott az élvonalban vagy épp jutott külföldi szerződéshez, ami jó visszaigazolása volt az elvégzett munkánknak.


- Hogyan és mikor került képbe a DVTK Labdarúgó Sportakadémia a karrieredben?
- Simon Miklóssal, az akadémia szakmai igazgatójával a Magyar Futball Akadémián több mint négy évet dolgoztam együtt. Ennek is köszönhető, hogy jól ismeri az én munkám, a kapusképzésről alkotott felfogásom. Bár az ott elkezdett munkának nem értem teljesen a végére, ám Miklós megkeresése egy olyan lehetőség volt, amit nem hagyhattam ki. Nyitott vagyok az újra, a változásra, szeretek kimozdulni a saját komfortzónámból és az alapokról építkezni. Szeretek új embereket megismerni és magamat képezve folyamatosan előre lépkedni és az új ismereteken keresztül egyre többé és többé válni.

- Bár még csak pár napja vagy a DVTK Labdarúgó Sportakadémián, milyenek az első benyomásaid?
- Új helyre, a fővárostól messze kerültem, annak minden szépségével és nehézségével együtt. Költözés, változás, ismeretlen közeg, de nincs ezzel baj, hisz ez ennek a folyamatnak a része. Plusz, az első edzés alkalmával már egyből jöttek azok az impulzusok és pozitív visszacsatolások, amiért ebbe az egészbe belevágtam. Bár még csak körülbelül egy hete vagyok Diósgyőrben, de napról-napra jobban ismerem ki magam a városban és az edzőközpontban és biztos vagyok benne, hogy hamarosan már otthonosan fogok mozogni minden körülmények között.


- Számos országban megfordultál karriered során. Mi az a tapasztalat és tudás, amit a különböző futballkultúrákból magaddal hoztál?
- A nyitottság. Ennek is köszönhető, hogy egyenrangú partnerként tekintek a munkában a kapusaimra. Szeretnék értelmes, gondolkodó, kreatív kapusok képezni, ahol a munka a nyitott párbeszéden alapszik. Örülök, ha vannak vagy lesznek kérdések, hisz a párbeszéden keresztül tudunk fejlődni, ők is és én is. Beszélgessünk, vitatkozzunk. Külföldön, légiósként mindig a maximális volt az elvárás velem szemben. Viszont, amint látták rajtam, hogy mindent megteszek, hogy napról-napra jobb legyek, könnyebben nyitottak irányomba, hisz volt mögöttem egy teljesítmény, amire alapozhattam. Ezt a gondolatiságot szeretném elültetni a kapusaimban, hogy a munka mindenek felett, ezen alapuljon minden szakmai kapcsolatunk.

- Akkor tulajdonképp milyen edző is Szentpéteri Viktor?
- 2019-ben kezdtem ezt a szakmát, mondhatni az alapoktól, hisz az első kapusaimat az U8-as korosztályban képezhettem. Folyamatosan lépkedtem előre, és minden egyes lépcsőfokkal több és több lettem. Azt gondolom messze még a személyes csúcs, de ahogy mondtam, szeretek tanulni és magamat képezni. Gyakorlatiasnak gondolom magam, változatos és kreatív gyakorlatokon keresztül igyekszem átadni a tudásom, gyakran akár a komfortzónán túli feladatokkal. A mai, modern labdarúgásban a kapusoknak egyre fontosabb képessége a minőségi lábjáték, ami az én képzésemnek is az egyik sarokköve. Elemzőnek is tartom magam, igyekszem az edzéseket is kamerával rögzíteni, hisz lehetnek olyan apróságok, amik akkor és ott a pályán nem tűnnek fel, ám a képzés során hasznosak lehetnek a fiatalok számára. A futball csapatjáték és ez nem csak a pályán, hanem azon kívül is megmutatkozik, hisz szívesen dolgozom a játékosaim fejlesztése érdekében a sportpszichológusokkal, fizioterapeutákkal és erőnléti edzőkkel. Ennek is köszönhetően igyekszem egyénekre szabottan kialakítani az edzésmunkát.


- Bár még a bajnoki rajt is távoli, a szezonzárás pedig a messzi jövő, ám gondolom, hogy vannak személyes céljaid és ambícióid is a ránk váró pontvadászat előtt. Meg tudnád ezeket már most fogalmazni?
- Szeretnék egy egységes koncepciót kialakítani a kapusképzésben itt az akadémián. Ebben szoros együttműködésben kell dolgozunk mind a felnőtt csapatnál dolgozó Tuska Jánossal, mind a többi akadémiai kapusedzővel. Célunk, hogy minél több fiatal kapust adjunk a Diósgyőrnek, a magyar vagy akár a nemzetközi élvonalnak. Tény, nem fogunk tudni mindenkiből NB I-es és válogatott kapust nevelni, de számunkra már az is egy örömteli eredmény, ha egészségtudatos, sportos, gondolkodó és felelősségteljes fiatalokat nevelünk a magyar társadalom számára.

Névjegy

Név: Szentpéteri Viktor
Születési idő: 1979. november 1. 

Edzői pályafutás

2019- Budapest Honvéd / Magyar Futball Akadémia

Játékos pályafutás

2019/2020 Dorogi FC
2018/2019 tavasz Dorogi FC
2018/2019 ősz Mezőkövesd Zsóry FC
2017/2018 MTK Budapest
2016/2017 Vác FC
2015/2016 Budaörs SC
2014/2015 Budaörs SC
2013/2014 Kuopion Palloseura (finn)
2012/2013 tavasz BKV Előre
2012/2013 ősz FC Lahti
2011/2012 tavasz FC Lahti
2011/2012 ősz REAC
2010/2011 Sliema Wanderers (máltai)
2009/2010 tavasz MTK Budapest
2009/2010 ősz FC Lahti
2008/2009 FC Lahti
2007/2008 tavasz FC Lahti (finn)
2007/2008 ősz Dunaújváros 
2006/2007 Dunaújváros
2005/2006 REAC
2004/2005 REAC
2003/2004 BKV Előre
2002/2003 REAC