Ezúttal Ana Tadić maradt ki a hazai légiósok közül, míg a győriek Anigwe játékára nem számíthattak egészségügyi okokból kifolyólag. A bajnoki döntőhöz méltóan csodálatos koreográfiával fogadták kedvenceiket a diósgyőri szurkolók, nagyszerű hangulatban indult útjára a labda, amelyet először Kaila Charles juttatott a gyűrűbe a hárompontos vonalon túlról. Bach Boglárka lemásolta ezt a produkciót, de három perc alatt minden más kísérlet kimaradt. Dubei triplájával már a Győr vezetett, erre Grigalauskytė palánk alólija volt a válasz. A vendégek továbbra is triplákkal operáltak, Ruff-Nagy Gyöngyösi dobásai között azért Aho Nina is megmutatta, hogy tőle sem idegen ez a műfaj (8-12). Egyre inkább belemelegedtek a csapatok, igazán élvezetes játék alakult ki. Jovanović vezérletével hét perc játék után utolértük ellenfelünket, majd Darcee Garbin tűpontos hármasával újra nálunk volt az előny (18-15). Az első játékrész utolsó két perce viszont nem hozott sok pontot, mindössze Charles dupláját jegyezhettük fel 20-15).

A második negyed elején folytatódott a győri triplaeső, ezúttal Dubei vette be távolról a hazai gyűrűt, Gyöngyösi közelije pedig a kisalföldiek egyenlítését jelentette. Aho Nina szerezte a mieink első kosarát ebben az etapban, de Bach válasza sem késett sokat (22-22). A 14. percben Kaila csent el egy labdát az ellenféltől, majd szerzett könnyű ziccert, illetve Kányási középtávoli dobása is célba ért, Cziczás László azonnal időt is kért. Hiába, mert KC továbbra is elemében volt, a negyed derekán pedig Milica két csodálatos hárompontosa ugrasztotta talpra az Aréna népét (34-22). A győri csapat egyre inkább elbizonytalanodott, Lelik távolija után ugyan Ruff-Nagy megtörte a zöld mezesek gólcsöndjét, de montenegrói sztárunk újfent nem hibázott távolról (40-24). Három perc maradt a szünetig, két Dubei-büntetővel és Ruff-Nagy akciógóljával jött közelebb a Győr, a diósgyőri dobások kimaradtak, Goree azonban nem hibázott (40-30). A 20. percben Bach is betalált még, így bár növelni tudtuk az előnyünket az első negyedhez képest, maradt hiányérzetünk az elrontott hajrá miatt (40-32).

A fordulás utáni első minuta nem hozott újabb találatot, a következő viszont már egyet-egyet igen, Bach góljára Lelik válaszolt. Aho Nina állította vissza tízpontosra a különbséget, amelyet Gyöngyösi kezdett el faragni egy újabb hárompontossal (44-37). Ebben a periódusban semmi sem működött úgy, ahogy kellett volna, a dobásaink rendre célt tévesztettek, hátul pedig lyukas volt a védekezésünk, így Goree és Bach kosarai után senki sem csodálkozott Völgyi Péter időkérésén (44-42). A timeoutot egy Jovanović-pont követte, majd megint Bach villant, egyre olvadt az előnyünk. Ebben a kritikus szituációban jött Kaila Charles, aki újra megrázta magát és bebrusztolt egy közelit (47-44). A közönség is ráérzett, hogy elkél a biztatás a lányoknak, és magasabb hangerővel folytatták a szurkolást. Ezt kisvártatva Nina hálálta meg egy tökéletes hárompontossal, majd a következő támadás végén Kányási ugyanezt tette, jött is azonnal a győri a timeout (54-46). Bő másfél perc volt hátra a harmadik negyedből, ebbe a periódusba Dombai és Jovanović triplája fért bele, valamint Bach duplája, amire újfent Milica reagált (59-51).

A záró felvonás ideges hangulatban indult, sokáig csak Dombai kettesét rögzíthettük, de a 33. perc meghozta a változást, Kányási Veronika elsüllyesztette második hármasát, majd litván centerünk is betalált (64-53). A SERCO UNI Győr nem adta fel a küzdelmet, Goree és Ruff-Nagy révén zárkóztak, a diósgyőriek picit megtorpantak. Charles két büntetője jól jött, azonban erre is gyorsan válaszolt Gyöngyösi. Monika Grigalauskytė büntetőpontja után négy perc maradt a mérkőzésből (67-59). Jovanović hárompontosával kezdett eldőlni a győztes kiléte, majd Charles varázsolta be a labdát a gyűrűbe egy csodálatos mozdulattal. Zengett a csarnok, a közönség hullámozni kezdett, karneváli hangulat alakult ki. Grigalauskytė tette magabiztosabbá a vezetést, a találkozó végeredményét Ruff-Nagy alakította ki (75-62).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, döntő, 1. mérkőzés

DVTK HUN-Therm - SERCO UNI Győr 75-62 (20-15, 20-17, 19-19, 16-11)

Miskolc, DVTK Aréna, 3300 néző. Játékvezetők: Tóth Cecília, Tőzsér Dénes, Makrai Márton.
DVTK: Aho N. 10/6, Charles 16/3, Lelik 6/3, Jovanović 22/15, Grigalauskytė 8. Csere: Kányási 10/6, Garbin 3/3, Tenyér, Aho T. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Győr: Ruff-Nagy 15/9, Bach 16/6, Dubei 10/6, Gyöngyösi 10/6, Goree 6. Csere: Dombai 5/3, Hegedűs, Küllős. Vezetőedző: Cziczás László.


A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Mérkőzés utáni értékelések

Bach  Boglárka: Gratulálok a DVTK-nak megérdemelték a győzelmet. A végén kialakult nagyobb különbség ellenére nincs szégyenkezni valónk. Nagyon kevesen voltunk. Taktikailag lehet, hogy maradt még a meccsben, de fizikálisan mindent kitettünk a pályára. Úgy távozhatunk, hogy nincs emiatt a vereség miatt nincs szégyenkezni valónk. A második meccsen szeretnénk kiegyenlíteni.

Cziczás László: Gratulálok én is az ellenfélnek! Bogi mindent elmondott, amit én elmondtam az öltözőben. Elkövettünk néhány szarvashibát, pont olyan pillanatokban, amikor akár el is bizonytalaníthattuk volna a hazai csapatot. Akik ma játszottak, azokra nagyon büszke vagyok, egy ilyen csarnokban, ilyen közönség előtt sem roppantak össze, többször is visszajöttek komoly hátrányból. Nehéz lesz, de megpróbálunk legalább egy mérkőzést nyerni a Diósgyőr ellen. Újságírói kérdésre: Anigwe egészségügyi probléma miatt nem játszott, nem tudjuk, rendelkezésre tud-e majd állni, de a rendelkezésre álló játékosokkal próbáljuk felvenni a harcot. 

Milica Jovanovic: Ez egy kemény meccs volt, olyan amilyennek egy döntő első meccsének lennie kell. Jól reagáltunk támadásban azokra a szituációkra, mikor az ellenfelünk változtatott a védekezésén. Kemény volt a védekezésünk, és eredményesen támadtunk, ha ezt tudjuk a továbbiakban játszani, annak meg lesz az eredménye. Köszönöm a szurkolóinknak, hogy ilyen atmoszférát teremtettek, és ennyien eljöttek. 

Völgyi Péter: Nagyon hullámzó volt mindkét csapat teljesítménye. A legfontosabb, hogy sikerült megnyerni a döntő első mérkőzését. A szurkolóinknak köszönjük a csodálatos hangulatot és a bíztatást. Próbálunk a hibáinkon javítani, az agresszív védekezésünk mellett fordulatosabb támadójátékkal szeretnénk előrukkolni a következő mérkőzésen.