Összefoglaló 2024. április 20., szombat

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 76-54

Három hét szünet után a bajnoki elődöntőkkel folytatódtak a rájátszás küzdelmei. Az egyik ágon a DVTK HUN-Therm csapata a címvédő Sopron Basket csapatát fogadta a két győzelemig tartó párharc első összecsapásán. Az első félidőben kifejezetten jó ritmusban játszottak a piros-fehérek és kényelmes előnyt kovácsoltak maguknak a szünetre. A harmadik negyed ugyan szorosabb játékot hozott, a záró felvonásra azonban kidomborodott Kányásiék fölénye, és magabiztos sikerrel (76-54) 1-0-ás előnyre tettek szert a párharcban.

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 76-54


Az idegenlégiósaink közül Monika Grigalauskytė maradt ki a meccsre nevezhető játékosok listájáról. A góltalan első percet követően belelendültek a csapatok. Aho Nina hárompontosára gyorsan válaszolt Varga Alíz egy középtávolival. A mérkőzés elején a DVTK feltűnően jól kapkodta a lepattanókat, főleg támadásban. A 4. perc elején Jovanović hármasára még abban a minutában jött két soproni dupla, amivel a negyed feléhez közeledve egyenlő volt az állás (6-6). Hogy nem teljesen sikerült megnyugodni, azt jelezte Milica két kihagyott büntetője, Lelik és Böröndy triplaváltásával folytatódott a találkozó, majd Kaila Charles kért cserét sérülés miatt. A diósgyőriek Aho N. és Lelik Réka nagyszerű hárompontosaival időkérésre késztették Gáspár Dávidot (15-9). Az első negyed utolsó két perce Sitku és Garbin gólváltásával kezdődött, majd Brooks szerezte meg az első pontjait a büntetővonalról (17-13). A 10. percben Darcee Garbin lopta el a show-t, az ausztrál erőcsatár öt ponttal derítette még jobb kedvre a szurkolóinkat (22-13).

Álomszerűen indult a második felvonás, hiszen Kányási Veronika sarokból elengedett triplája is célba ért, ezzel máris tíz pont fölé nőtt az előnyünk. A folytatásban azonban megtorpantunk, és Papp középtávoli dobása után Völgyi Péter is kikérte az első idejét (25-16). Charles két büntetőjére Papp válaszolt hárommal, Turner pedig kettővel. Mielőtt azonban nagyobb lett volna a baj, előbb Nina vállalt egy 2+1-es akciót, aztán Garbin szórt egy újabb triplát (33-20). A soproni timeout után Garbin két büntetőjével mentünk tovább, igazán remek hangulat uralkodott az Arénában. A nagyszünetig aztán kiszakadt a gólzsák, a vendégeknél Fegyverneky adta el kétszer ugyanazt a figurát, majd Varga is betalált, nálunk pedig Garbin, Charles és Lelik szállították az akciógólokat. Az első félidő eredményét végül Papp alakította ki, magabiztos DVTK-vezetésnél vonultak öltözőbe a csapatok (42-28).

Két Lelik-büntetővel kezdődött a második félidő, a másik oldalon Brooks közelije volt a reakció. Ebben a periódusban a soproniak domináltak és bizony Brooks vezérletével a 24. perc elején tíz ponton belülre zárkóztak (44-36). A diósgyőri időkérést követően további aggasztó esemény volt, hogy Jovanović megkapta a negyedik személyi hibáját, le is kapta őt a pályáról Völgyi Péter. A megbeszélés mindenesetre jól sikerült, mert előbb Lelik csinált egy 2+1-est, majd Aho Nina talált be közelről, máris a vendégek állíttatták meg az órát. Hiába, mert Charles süllyesztett el egy újabb hárompontost, a lila mezesek gólcsöndjét Sitku törte meg, majd Mompremier jött egy palánk alólival (52-40). Nina újabb gólját követően már igazán fergeteges volt a hangulat, amelyet Kányási fokozott, a Sopron büntetőkkel igyekezett tartani a lépést (56-44). Kaila csont nélküli hárompontosával egyre nyílt az olló a két csapat között, amit aztán a negyed végéig Mompremier szűkített négy egységgel (59-48).

A negyedik felvonás néhány perces késéssel indult, ugyanis a jelek szerint a technika ördöge is bejutott az arénába. Szerencsére a szakemberek gyorsan orvosolni tudták a problémát. A játékosokat megzavarhatta a közjáték, ugyanis két percig nem találtak gyűrűbe. A 33. percben aztán Mompremier közelijére Lelik válaszolt egy 2+1-essel, máris önfeledten énekeltek a diósgyőri drukkerek (62-50). Charles két jó büntetője után még hangosabban szólt az ének, Garbin csodaszép megmozdulása meg aztán végképp osztatlan örömöt okozott. A negyed felénél Mompremier és Garbin is a palánk alól vette be a gyűrűt, meggyőző előnnyel vezettünk (68-52). A vége örömjáték lett, Garbin és Kányási dupláival húsz lett közte, zengett a csarnok (72-52). Az utolsó perceket felállva nézték a szurkolók, Ana Tadic horogszerű dobása élményszámba ment, magabiztos győzelemmel kezdte az elődöntőt a DVTK HUN-Therm (76-54).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, elődöntő, 1. mérkőzés

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 76-54 (22-13, 20-15, 17-20, 17-6)

Miskolc, DVTK Aréna, 2450 néző. Játékvezetők: Cziffra Csaba, Makrai Márton, Rózsavölgyi Alexandra.
DVTK: Aho N. 13/6, Charles 14/6, Lelik 17/6, Jovanović 3/3, Tadić 2. Csere: Garbin 20/6, Kányási 7/3, Tenyér, Aho T., Vég-Dudás. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Sopron: Papp 12/6, Varga A. 6, Böröndy 5/3, Sitku 4, Brooks 7. Csere: Fegyverneky 4, Mompremier 10, Turner 6. Vezetőedző: Gáspár Dávid.
Kipontozódott: Jovanović a 38. percben.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Mérkőzés utáni értékelések

Papp Klaudia: Gratulálok a DVTK-nak. Sokkal jobb kosárlabdát játszottak, sokkal élesebbek voltak, és agresszívabbak. Mi nagyon tompán kezdtünk, sok lepattanót engedtünk, amiből sok helyzetet tudtak kialakítani. Igyekszünk ebből feljavulni, és készül ni a következő mérkőzésre. 

Gáspár Dávid: A DVTK megérdemelt győzelmet aratott, és gratulálok. A mérkőzés úgy nézett ki, mint az elmúlt hetekben az edzésmunkánk. Ez mindig tükörképe ennek az elvégzett munkának. Ebben igyekszünk a következő napokban kicsit jobban összeállni, mert az elmúlt időszakban értékelhető csapatedzést nem tudtunk végrehajtani. Ez egy átgondoltabb play off kezdéssel ez enyhíthetőbb lett volna. A következő mérkőzésen szeretnénk jobb teljesítményt nyújtani, és jobb kosárlabdát játszani. 

Darcee Garbin: A sopron ellen mindig kemény mérkőzést játszunk, mint ahogy mindig. A védekezésükre készültünk, és amit az elmúlt időszakban gyakoroltunk, meg tudtuk valósítani. A keddi mérkőzés is kemény csata lesz. 

Völgyi Péter: Nagyon örülök a győzelemnek. A különbség egy kicsit túlzó, ami kialakult. Ami pozitív volt, az a lepattanózásunk, ami az első negyedben átsegített miket a támadásbeli hibáinkon. Bátran játszottunk a zóna ellen, a harmadik negyedet leszámítva, ahol a Sopron tördelte és lassította a játékot az agresszív védekezésével. Sokkal keményebb meccsre számítok kedden, ugyanakkora akarattal, elánnal, és tűzzel fogunk megérkezni majd Sopronba.