- A Magyarországon már évek óta sikeresen alkalmazott Fit4Race programot elsőként Diósgyőrben használjuk egy teljes csapatnál - kezdte dr. Magyar Mátyás. - A Fit4Race koncepció röviden összefoglalva nem csak egy edzésterv, hanem egy teljes koncepció, mely holisztikus szemléletmóddal közelíti meg az úgynevezett top performereket, akár a sport, akár az üzleti világ területén. Lényege, hogy a program segítségével mindenkiből kihozzuk a benne rejlő legjobb teljesítményt, mindezt pedig fenntartható módon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy többek között genetikai és biomechanikai vizsgálatok után személyre szabottan optimalizáljuk a táplálkozást és a regenerációt, de a sérülést megelőző prevenció is ide tartozik a képességfejlesztő edzések - például térlátás-, koncentráció-fejlesztés - mellett. (A Fit4Race program négy szegmenséről a cikk alján lehet bővebben olvasni).

Az egyik fő cél a stressz-tolerancia fejlesztése, azaz nyomás alatt se romoljon a teljesítmény, illetve, ha például egy kapott gól kibillenti, akkor minél hamarabb visszaálljon az mentális egyensúly. Egyértelmű előnyt jelent a mérkőzésen, ha stabilabb fejben a csapat, és az eredmény alakulása nem rontja le a teljesítményt. Azt se feledjük el, hogy egy hosszú idény vár ránk, ahol fontos, az egyes mérkőzések között milyen gyorsan tudnak regenerálódni a játékosok, és a végén akár az dönthet, ki mennyire marad friss testben és lélekben.

- Több csúcssportoló dolgozik már világszerte performance coach-csal (Forma 1-es pilóták, top labdarúgók), a DVTK labdarúgó-csapatánál viszont az egész keretre kiterjesztjük a programot, ahol a húzóembereket, és a kiegészítő játékosokat is beleértve mindenkivel foglalkozunk - folytatta dr. Magyar Mátyás. - Ez egy körkörös folyamat, először mérünk, majd megtaláljuk a leggyengébb pontot, levonjuk a következtetést, végül javítunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor ismét mérünk, mert minden javítás felszínre hoz egy olyan hiányosságot, ami addig eltörpült a többi mellett, de azok javításával előbukkan. Ezt hívjuk “best of you” körnek, így lehet egyre magasabb szintre juttatni mindenkit.

- A Fit4Race program bevezetése egy új elem a felkészülésben, és mint minden újdonság, időbe telik, hogy hatékonyan működjön - mutatott rá az ügyvezető. - A tavaszi szezonban a DVTK végig borotvaélen táncolt, és a végén ment el az esély, nem fért bele, hogy bármilyen extra feladat miatt ideiglenes visszaesés következzen be. Most viszont új idény indul, már egyeztettünk Kondás Elemér vezetőedzővel, hogy lassan, fokozatosan vezetjük be az első csapat munkájába a program egyes elemeit elkerülendő a negatív hatást, mert most is komoly a tét, a feljutás. Terv szerint haladunk, most jött el az ideje a program elindításának.

- A Fit4Race program keretében igyekszünk a DVTK-nál már meglévő infrastruktúrát igénybe venni. A felméréseket a DVTK Medicalben végezzük, támaszkodunk a klub pszichológusainak munkájára, új szakemberként egyedül az általunk képzett Diós Bence érkezik, aki korábban erőnléti edzőként dolgozott a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián. Az ő munkáját kezdetben személyes jelenléttel is támogatja a program megalkotója, Matics Zsolt, akinek a neve Michelisz Norbert személyi trénereként lehet szélesebb körben ismerős. Hosszú távon tervezünk, egy fizioterapeuta továbbképzése már meg is kezdődött, és nyitottak vagyunk mások jelentkezésére is - zárta dr. Magyar Mátyás.

A vezetőedzőt és az erőnléti edzőt is segíti

- Magyarországon egyedülálló módon a stáb kiegészül egy performance coach-csal, aki a stáb teljes jogú tagjaként vesz részt a mindennapi munkában - tájékoztatott Benczés Miklós sportigazgató. - Nagyon hosszú bajnokság vár ránk, 38 bajnoki mérkőzést játszunk, minden segítségre szükség van a céljaink elérésében. Pályára továbbra is csak 11 labdarúgó léphet, a stábok létszáma viszont korlátozás nélkül növelhető. Mi mégsem önmagában a létszámot, hanem a rendelkezésre álló tudást szeretnénk növelni, ami emeli a szakmai munka színvonalát. 

Diós Bence egy jól képzett szakember, tanári és erőnléti edzői végzettséggel rendelkezik, emellett több szakirányú képzésen is részt vett. Diósgyőrben performance coach-ként folyamatosan figyelemmel kíséri a csapat munkáját, de a fókuszban az egyén fejlesztése áll. Személyre szabott programot ad a játékosoknak, hiszen a csapat fizikai erőnlétéért továbbra is Dobos Attila erőnléti edző felel. A szűken vett futballszakmai kérdések nem hozzá tartoznak, de a megadott paraméterek monitorozásával segíteni tudja vezetőedző és az erőnléti edző munkáját. Tőle érkeznek majd olyan információk, hogy egy játékosból adott napon ki lehet-e hozni a maximumot, vagy éppen túl van terhelve, ezért jobb eredményt lehet elérni egy könnyített edzéssel, vagy éppen egy fejlesztő foglalkozással.

A tudományos eredmények alkalmazása a hétköznapokban

- A Puskás Akadémia erőnléti edzőjeként találkoztam először a Fit4Race programmal. Felvettem a kapcsolatot Matics Zsolttal, a program megalkotójával, akitől rengeteget tanultam, miközben elvégeztem a képzést, és most itt vagyok Diósgyőrben. Továbbra is a fociban dolgozom, de most már performance coach-ként - kezdte Diós Bence.

- Az én feladatom a különböző tudományágak eredményeinek alkalmazása a mindennapokban - vázolta. - Például a játékosok folyamatosan viselni fognak egy gyűrűt (kivéve az edzések, mérkőzések alatt elkerülendő a balesetveszélyt), ami a kereskedelmi forgalomban kapható okosórák professzionális változata. Többek között testhőmérsékletet és szívritmust mér, ami fontos adatokat szolgáltat a pihenésről, azon belül elsősorban az alvás hosszáról és minőségéről. Emellett HRV-t (szívritmus variabilitás) kísérem figyelemmel, hogy lássam, mennyire áll készen egy játékos az edzésre, alul, esetleg túl van-e edzve. Korábban egy teljes csapat esetében senki nem használta még fel ezeket a mutatókat a terhelés meghatározására. 

- A Fit4Race egyik fontos eleme a kognitív fejlesztés, amin többek között reakció-, koncentrációs képesség-, és térlátás fejlesztést kell érteni. Minden egyes játékossal heti egy órát fogok foglalkozni egyénileg vagy párban - árulta el Diós Bence. - A foglalkozásoknak több célja lesz. 

El fogjuk érni, hogy egy esetleges nagy hiba után se veszítsünk el akár egy negyedórára valakit, mert addig marcangolja magát, hanem az Eb öngólját összehozó spanyol kapushoz, Unai Simónhoz hasonlóan pillanatok alatt lépjen túl a hibán, és teljes értékű játékosként folytassa a mérkőzést. Egyfajta módon ez is a csapat teljesítményének növelése, mert elkerülhető az időleges létszámhátrány.

Úgyszintén nagy hangsúlyt helyezünk a koncentráció-fejlesztésre. Erre mondok egy gyakorlatot: egy óra alatt el lehet sajátítani a zsonglőrködést három teniszlabdával, ami önmagában a szem-kéz koordinációt fejleszti. Utána viszont aki 5 percig a levegőben tudja tartani a labdákat, annál már csak a koncentráción múlik, hogy ebből 10-15 percet csináljon. De nem állunk meg itt, a fejlesztés során eljutunk odáig, hogy a játékos miközben zsonglőrködve a koordinációs létra fokai között lépked egyszerű matematikai példákat old meg. A focipályán viszont nem a zsonglőrtudásnak, nem a fejszámolásnak fogja a hasznát venni, hanem annak a koncentrációs képességnek, amit elsajátít közben.

A sok közül harmadik példaként a térlátás fejlesztését említem. Nem kell különösképpen ecsetelni, egy nagy labdarúgó-pályán mekkora előnyt jelent, ha egy labdarúgó nem csak azt látja, ami előtte, hanem azt is, ami a fő látósík mellett történik. Természetesen ez is fejleszthető például falra szerelt különböző színben villogó fényekkel. A játékos feladata először csak szemmel kell követni a mozgást, végül pedig labdapattogtatás közben meghatározott dolgot kell csinálni, ha jobb oldalt villan fel a piros, és mást, ha a balon a kék.

- Végezetül szeretném leszögezni, hogy nem vagyok polihisztor, én sem értek mindenhez. Azonban a DVTK-nál kiváló sportszakmai stáb áll mellettem, valamint tudok pszichológussal, dietetikussal konzultálni, és a Fit4Race program stábja is rendelkezésemre áll. Együtt eredményesek leszünk – bizakodott Diós Bence performance coach.

Névjegy

Név: Diós Bence
Születési idő: 1990. február 24.
Poszt: performance coach

Végzettség
Workload Management in Football (Barca Innovation Hub)
Erőnléti edző (MLSZ)
Testnevelő-gyógytestnevelő tanár (MA, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar)
Testnevelő-edző (BSc, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar)

Pályafutás
2021-től performance coach, DVTK
2021-től Erőnlét és Edzéselmélet csoport vezető, Labdarúgó Módszertani Központ
2016-2021 vezető erőnléti edző, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia
2015-2017 erőnléti edző, magyar strandlabdarúgó válogatott
2012-2016 személyi edző, Kassai Viktor, Kulcsár Katalin
2011-2012 atlétika edző TFSE

Fit4Race

A Fit4race program 4 szegmensre épül.

  1. Felmérés
    Élsportra optimalizált műszereinkkel végzett élettani és biomechanikai vizsgálatokkal, valamint sportpszichológiai- és képességtesztek segítéségével teljes képet kapunk sportolóink jelenlegi mentális és fizikai állapotáról.
  2. Kiértékelés, feladatok meghatározása
    A személyes konzultáció során feltárjuk a leginkább fejlesztendő területeket, meghatározzuk az életmód-optimalizálás és a teljesítmény, illetve hatékonyság növelés érdekében teendő lépéseket.
  3. Teljesítmény-optimalizálás - Edzés
    A vizsgálatok alapján személyre szabott edzéstervet állítunk fel. Az edzés a Fit4Race módszerrel történik, amely nemcsak a mozgás okozta pozitív élettani hatásokat használja ki, hanem a mozgásszervi problémák javítására, ügyesség és agyi plaszticitás fejlesztése mellet, a személyiségbeli tényezők javítására is irányul.
  4. Teljesítmény-optimalizálás - Pihenés, étkezés
    Napszaki aktivitásnak megfelelő személyre szabott alvási tervet biztosítunk, segítünk a napi agyi aktivitást, és annak pihenését beállítani. Táplálkozástudományokban mélyen jártas szakértőnk segítségével felépítjük az étrendet, melyben minden, a teljesítményt illető befolyásoló tényezőt figyelembe veszünk.

forrás: fit4race.com