Dr. Szabó Zsolt az orvosi diploma megszerzését követően Svédországban, Franciaországban és Japánban végzett különböző kézsebészeti tanulmányokat, gyakorlatokat, majd Magyarországra visszatérve a kizárólagosan kézsebészetre szakosodott Kézsebészeti Centrum létrehozásával a miskolci kézsebészetet fejlesztette. 
Később az európai kézsebészeti Szakvizsga Bizottság majd az Európai Kézsebészeti Társaság (FESSH) és a Világ Kézsebészeti Társaság (IFSSH) elnökévé is megválasztották. 
Ezzel párhuzamosan a DVTK orvosigazgatójaként egy új rendszerszemléletet vezetett be a DVTK multisport-klubnál, illetve létrehozta a DVTK Medical Sport Diagnosztikai és Rehabilitációs Centrumot, amelyet jelenleg is vezet. 

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott dr. Szabó Zsoltnak.

- Pályafutásom során a gyógyítás mellett legbüszkébb arra vagyok - mondta dr. Szabó Zsolt -, hogy kollégáimmal  Magyarország legfontosabb kézsebészeti centrumává fejlesztettük a miskolci kézsebészetet, és a DVTK egész egészségügyi struktúráját átszerveztük, valamint létrehoztuk és működtetjük a DVTK Medicalt. Köszönöm a kitüntetést, és örülök, hogy ilyen magas szinten is elismerték munkásságomat.