DVTK HUN-Therm egyik játékosa; Arella Guirantes is érdekelt volt ezen a tornán, és kiváló egyéni teljesítménnyel segítette csapatát a dobogó legfelső fokára. A puerto ricói válogatott 5 meccsen mérettette meg magát, ahol minden alkalommal, magabiztosan múlta felül ellenfelét.  A csoportmérkőzéseken Guatemalával, Costa Ricával és a Dominikai Köztársasággal játszhatott a Diósgyőr irányítója. A csoportból elsőként továbbjutva az elődöntőben Kubát múlta felül Puerto Rico közel 40 ponttal. A döntőben a házigazda Mexikó csapata következett, de reális esélye itt sem mutatkozott az ellenfeleknek, a Guirantes vezette nemzeti csapat magabiztosan nyerte a tornát. Ezzel a puerto ricói válogatott kvalifikálta magát a 2023-as AmeriCup-ra. A sorozatban Guirantes 24 pontot átlagolt mérkőzésenként, mellyel a legponterősebb játékos lett.

A hazatérő játékost a tapasztalatairól kérdeztük.

Mit várt a csapat ettől a tornától?

Nagy elvárásaink voltak a torna előtt, hiszen a kiváló világbajnoki szereplésünk után jelentős önbizalommal vágtunk neki. Az edzőnk is hangsúlyozta, hogy a saját régiónkba fontos megmutatni, hogy mire vagyunk képesek.

Vezérnek számítasz a puerto ricói válogatottban, kipróbálhattad magad már a világbajnásogon is.  Mi volt a fő különbség a világbajnokság és a Centrobasket között?

Elsősorban sokkal kevesebb időnk volt felkészülni az ellenfeleinkbőll. Hamarabb kellett ráéreznünk a játék ritmusára, és taktikában is az okosabb, részletesebb játékra törekedni. Ettől függetlenül még így is azt mondom, hogy egy világbajnokság sokkal erősebb menet, hiszen a legjobb nemzeti csapatok ellen lép pályára az ember.

Mit vársz az elkövetkezendő időben a DVTK-tól, és hogyan tudsz ebben te segíteni a csapatnak?

A szezon elsőfele tanulás szempontjából nagyon hasznos volt, hiszen kiváló csapatokkal találkoztunk az Euroligában és a bajnokságban is. Az elövetkezendő időszakban nagyon kell figyelnünk arra, hogy a kötelező meccseket mindenképp megnyerjük, és azokat a hibákat kijavítani, amelyeken elment egy-egy adott mérkőzés. Én személy szerint leginkább támadásban szeretném segíteni a csapatomat és könnyű helyzetekbe hozni őket a pályán. Szeretnék a hozzáállásommal és mentalitásommal vezérré válni a pályán.