A sorozatban hazai klubok mellett szlovák, lengyel, osztrák és cseh együttesek találkoznak egymással. A bajnokság szervezői itt is két csoportot - északi és déli - alakítottak ki. A DVTK az utóbbiba került, nyolc hétvégén keresztül, alkalmankként két-két összecsapás vár a piros-fehér gyerekekre. Az Interliga a fiatalok fejlődése szempontjából rendkívül fontos, ezért az egyesület vezetése is támogatta az indulást.

- Számunkra ez egy nagy lehetőség, amiért köszönettel tartozunk a klubnak - szögezte le dr. Molnár Krisztián, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia pre-akadémiai vezetője. - Az Interligában történő részvételünket természetesen nyomós szakmai érvekkel alá tudtuk támasztani. Az a bajnokság, amelyben ez a két korosztályunk szerepel sajnos nem tudja minden esetben olyan kihívás elé állítani a játékosokat, ami szükséges lenne, és amit szeretnénk. Elsősorban ezért mozdultunk a nemzetközi színtér felé. A csapatok elé nem támasztottunk elvárásokat, az a fontos, hogy a játékosok fejlődjenek. A korábbihoz képest valamivel több szervezés és utazás vár ránk, éa játékosokra pedig nagyobb terhelés. Állunk a feladat elé, hiszen a gyerekeknek hosszú távon ez az érdeke.

Az U12-es korosztályban ugyanazok a szabályok, mint a hazai bajnokságban, az idősebbek viszont már teljes méretű pályán, nagyméretű kapura játszanak és 10+1-es játékrendszerben szerepelnek. Ez azért is nagy segítség, mert a következő szezonban az U14-es Kiemelt bajnokságban hasonlóak lesznek a követelmények. A megnövekedett létszámhoz, kapuhoz és pályamérethez pedig így könnyebben tudnak majd alkalmazkodni a játékosok.

- Az első két fordulón túl vagyunk, a tapasztalatok pedig rendkívül hasznosak - folytatta dr. Molnár Krisztián. - A Bécsben megtartott első fordulón az látszott, hogy már ezekben a korosztályokban is fizikálisan rendkívül felkészült gyerekek futballoznak. Szerencsére a csapataink gyorsan alkalmazkodtak a körülményekhez, az új impulzusok pedig a második körben már az eredményesség szempontjából is jelentkeztek. Sok jó egyéni teljesítményt láttunk, és csapatszinten is folyamatosan lépünk előre. A nemzetközi mérkőzések pedig a gyerekek tudásszintjét emelik olyan szintre, amire később szükség lesz a nagypályás bajnokságokban.

November közepén a DVTK Labdarúgó Sportakadémia is otthont ad majd egy fordulónak. A piros-fehér csapatok ekkor a Mészöly Focisuli és a Slovan Bratislava ellen bizonyíthatnak hazai körülmények között. Addig azonban még egy brnoi kirándulás is vár az U13-ra és az U12-re.

- Az eddig lejátszott négy forduló rávilágított arra, hogy melyek azok a területek, ahol fejlődnünk kell - osztotta meg eddigi tapasztalatait Nyeste János, a DVTK U13 vezetőedzője. - Mindkét helyszínen nagy akarattal és elszántsággal léptünk pályára, a gyerekek nagyon élvezik a nemzetközi összecsapásokat. A futball eddig nem volt mindig igazságos velünk, de ezekből a dolgokból is tanulunk. Ilyenkor rövid szünettel egymás után két mérkőzést játsztunk, ami jelentős fizikális terhelést jelent a játékosoknak. A hazai bajnokik többségét ezért hét közben bonyolítjuk, az Interligának köszönhetően nagyon sűrű az őszi programunk. Ennek viszont nagyon örülünk, hiszen így a keret minden tagjának kellő és rendkívül hasznos játékperceket tudunk biztosítani. Már az eddig lejátszott két forduló és négy mérkőzés alapján látszik, hogy az Interliga rendkívül hasznos számunkra.

Az U12 esetében a nagypályára történő átállás még kicsit odébb van, a nemzetközi tapasztalatokra, a nagyobb sebességű és ritmusú meccsekre azonban nekik is szükségük van.

- Az Interliga eddig azt adta, amit vártunk. Mindkét fordulóban magas intenzitású mérkőzéseket játszottunk, méghozzá remekül felkèszített csapatokkal szemben - tette hozzá Kocsis Nándor, az U12-es korosztály vezetőedzője. - Lényeges tapasztalat, hogy ezeken az összecsapásokon sokkal koncentráltabbnak kell lennünk. Elöl és hátul egyaránt, mert az ellenfelek könyörtelenül megbüntetik a hibáinkat. Az Ausztria Wien elleni meccsen tapasztaltuk, hogy az osztrákok rendkívül keményen és aggresszíven léptek fel ellenünk, amihez nem feltétlenül voltunk hozzászokva. Ugyanakkor játékban sikerült felülmúlni őket úgy, hogy az alapelveinkez ekkor is hűek maradtunk. Jók voltak a labdakihozatalok, remekül építettük a támadásokat. Bízom benne, hogy ezt a formánkat a folytatásban is meg tudjuk tartani, néhány területen pedig képesek leszünk a fejlődésre is. Erre nagyszerű lehetőséget kínál ez a nemzetközi sorozat.