- Isten hozott a DVTK családban! Észak-Magyarországi kötődésű vagy, mit jelent neked a térség és a Diósgyőr?

G.B: Egy igazi lokálpatriótának tartom magam. Kistokajban nőttem fel és Miskolcon jártam gimnáziumba, és ma már ugyan Budapesten élek, de aki ismer az tudja, hogy amikor tehetem minden alkalmat megragadok, hogy itthon legyek. A „borsod” kifejezés egy nagyon érzelemmel teli szó számomra. Úgy gondolom, hogy aki borsodi az mindig büszke lesz arra, hogy itt született és ide kötődik. A Diósgyőrhöz a Jegesmedvék révén volt már egy kis kapcsolatom. Sok mérkőzésükre jártam korábban és ha tehetem akkor igyekszem mostanában is kilátogatni, a csapatban vannak ismerőseim, illetve a nővérem révén is van kötődésem a klubhoz.

- Ha jól tudom nem akármilyen módon lettél öttusázó. Hogyan esett a választásod erre a sportágra és mennyire volt nehéz nem egy, hanem egyenesen öt új sportággal megismerkedni?

G.B: Korábban 7-8 éven át kézilabdáztam, ami előtt sok más sportágban kipróbáltam magam. 2015-ben azonban olyan ambíciót érzetem, hogy egyéni sportágra szeretnék váltani és nagyobb célokat tűztem ki magam elé. Négy évvel előtte ismerkedtem meg az öttusával és ennek hatására választottam ezt a sportágat. Nagyon nehéz volt egy csapatsportágból átállni egy egyénire, amiben ráadásul öt szám van. Mai napig küzdök egyes elemekkel. Ilyen például a vívás, amin most is nagyon keményen dolgozok, szerencsére a lövészet és a futás hamar erős számommá vált, a lovakat mindig imádtam így a lovaglást könnyen megszerzettem, az úszásba viszont rengeteg munkát kellett belefektetnem Fázold Henrik bácsival, akinek rengeteget köszönhetek.

- Több világversenyen is dobogóra állhattál már egyéniben és csapatban is, legyen az világ- és Európa-bajnokság, világkupa vagy Európa Játékok. Milyen versenyző típusnak tartod magad, illetve edzői oldalról milyen Blankával a munka?

G.B: Jó munkásembernek tartom magamat. Nagyon szeretek dolgozni és tudom, hogy az eredményhez munka kell. Viszont a versenyeken nem mindig tudom kihozni magamból a maximumot. A vívás a gyenge pontom, nem sikerült még átültetni a versenyre azt, amit edzésen már pedzegetek. Bizonyos szempontból makacs vagyok és ez néha ez előnyömre válik, de néha ez okozza a vesztemet is. Úgy érzem nagy dolgokra lehetek hivatott, viszont még van pár dolog, amit meg kell tanulnom, és ha ez menni fog elérhetem a céljaimat.

K.Á: Junior és felnőtt válogatott kapitányként ismertem meg Blankát. Ez idő alatt láttam bele a munkájába, ami az évek alatt egyre jobban elmélyült, idén tavasszal pedig már a koordináló edzője lettem. Edzésen álom tanítvány, a verseny viszont más terület (nevet - a szerk.). Sok szempontból egyszerű, sok szempontból bonyolult. Nehézfejű, ami sokszor lehet neki akadály, ám edzőként az a feladatom, hogy úgy támogassam őt, hogy ez az előnyére váljon. Néha túlgondolja a dolgokat, ami ad egyfajta görcsösséget ez pedig generál egy blokkot, ebben a 22-es csapdájában pedig el tud veszni az ember. Erre azonban nagyon jó ellenpélda volt a budapesti világkupa, ahol ebből egy inger ki tudta zökkenteni. Edzői szemmel látszik benne a talentum, amit meg is tud mozgatni fizikálisan és mentálisan egyaránt, csak ez egyben néha a saját gátja is.

- Milyen volt Blanka a 2023-as éved, hogyan tekintesz vissza rá?

G.B: Életem legszebb sportélményét szerzetem meg idén, ami feldobta ennek a szezonnak az értéket. Az első nagy nemzetközi versenyemet tudtam megnyerni a budapesti világkupával áprilisban, ami elmondhatatlan emlék és élmény a mai napig. Nem csak emiatt érétkelem azonban jónak az évet annak ellenére, hogy az Eb-n és a vb-n nem jött ki a lépés, illetve a kvótaszerzés. Reszeltéiben és globálisan nézve is sikerült előre lépnem 2023-ban. Most érzem először azt, hogy mennyire értékelem az apró sikereket. Fontos tapasztalatokat szereztem és egyfajta jellemfejlődésen is átmentem.

- Említetted a nagy célokat. 2024-ben olimpiát rendeznek Párizsban, hogyan tekintetek a jövő felé?

G.B: Bizakodva nézek 2024-re. Maximálisan bízok és hiszek abban, hogy sikerülni fog kijutni az olimpiára. Ez az év kellett a negatív és pozitív oldalaival ahhoz, hogy erősödjek és előre tudjak lépni. Minden embernek van egy álma. Nekem már régóta, még az öttusa előtt általános iskolásként is az volt, hogy egy olimpia légkörét megérezhessem. Hogy milyen az, amikor sportolóként képviselhetem a hazámat. Továbbra is ez az elsődleges célom, és ha sikerülne kijutnom azzal nagyon sokat érnék el az életemben, hiszen tudom, hogy mennyi munka és áldozat áll mögötte.

K.Á: Az elsődleges célja mindenkinek az, hogy kvótát szerezzen. Az út, amin Blanka jár azonban egy másodlagos célt is előrevetíthet. A jellem- és a sportolói fejlődés sokkal több, mint a kijutási cél. A képesség és a tudás ott van benne, ezt azonban sokszor nehéz a felszínre hozni. Ez ennél sokkal összetettebb. A folyamat, amin ő jár, azok az apró részsikerek, amiről beszélt nagyon nagy sikerek, csak össze kell tudni rakni őket. Edzői szemmel sokkal több van benne, mint amit eddig kihozott magából. Ebből kiindulva meg lehet fogalmazni egy másodlagos célt is. Azt, hogy ki tudja hozni magából a maximumot az adott napon, ami felé jó úton járunk.

Névjegy

Vezetéknév: Guzi
Keresztnév: Blanka
Születési idő: 1999. május 15.
Születési hely: Miskolc (Magyarország)
Állampolgárság: magyar
Magasság: 175 centiméter
Sportág: öttusa

Pályafutás

2023- Diósgyőri VTK

2015-2023 Swimming Pentathlon Club

Eredmények

Világbajnokság

2021 Kairó: csapat 2. hely

2022 Alexandria: csapat 3. hely

Európa-bajnokság

2021 Nyizsnij Novgorod: egyéni 2. hely

2021 Nyizsnij Novgorod: csapat 1. hely

Európa Játékok

2023 Krakkó: csapat 3. hely

Világkupa

2023 Budapest: egyéni 1. hely

2019 Székesfehérvár: vegyes váltó 2. hely

Olimpiai kvalifikáció és a sportág jövője

A párizsi olimpiára az idei évtől a 2024-es júniusi világbajnokságig tart a kvalifikációs időszak öttusában, a nagy hajsza azonban jövőre fog elindulni a repülőjegyekért. A versenyeztetés a szövetségi kapitány hatáskörébe tartozik, aki az országkvóták elosztásáért is felel majd, amely alapján egy nemzetet két sportoló képviselhet majd az ötkarikás játékokon maximum.

Az öttusa 2024-et követően nagy változásokon keresztül fog átesni. A lovaglás kikerül a sportágak közül és a helyét az akadálysport veszi át. Főként ennek a döntésnek is köszönhetően az öttusa a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában is szerepel, amely esetében így 1912 óta minden ötkarikás játékokon fognak érmet osztani.

A DVTK sportágai jelenleg

  • Asztalitenisz
  • Atlétika
  • Autósport
  • Birkózás
  • Darts
  • E-sport
  • Erőemelés
  • Futsal - női
  • Jégkorong - női, férfi
  • Judo
  • Kajak-Kenu
  • Kerékpár
  • Kézilabda - férfi
  • Kosárlabda - női, kerekeszékes
  • Labdarúgás - női, férfi
  • Lovassport
  • Muaythai
  • Műkorcsolya
  • Öttusa
  • Ritmikus gimnasztika
  • Röplabda - női
  • Sakk
  • Short track
  • Tájfutás
  • Triatlon