- A mai sajtótájékoztató apropója a DVTK kiemelt vidéki nagyegyesületi státuszának a bejelentése - kezdte Sántha Gergely, a DVTK elnöke. - Már 2010 óta dolgozunk azon az Arago csoport támogatásával, hogy a DVTK újra a régi fényében ragyoghasson. Ennek az első lépcsőfoka az volt, amikor a labdarúgó csapat többségi tulajdonjogát megszereztük, és a klub működését gazdasági szempontból is stabilizáltuk. A második lépés a női kosárlabda csapat újbóli csatlakozása volt 2013-ban. Ekkor kezdődött el az a folyamat, amellyel az Észak-Magyarországon illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hagyományokkal rendelkező sportágakat elkezdtük saját erőből a DVTK zászlaja alá integrálni. A sorban következett a jégkorong, a röplabda és a többi már jól ismert sportág, a birkózók, az asztaliteniszezők és a sakkozók.


A következő nagy lépés az volt, amikor Magyarország kormányának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatásával elkezdtünk egy 14 milliárd forint összeget meghaladó, észak-magyarországi sportinfrastruktúra fejlesztési projektet. Ez négy helyszínen zajlik, Miskolcon, Egerben, Salgótarjánban és Dél-Szlovákiában. Ennek az egyik jelentős mérföldköve a régió sportegészségügyi területét lefedő sportegészségügyi diagnosztikai és rehabilitációs központ tervezése és kivitelezése, amely az egész észak-magyarországi régiót ki tudja szolgálni. Körülbelül másfél esztendeje kezdtünk el dolgozni egy újabb ötleten, amelynek  kidolgozásában Szabó Tamás kollégám is részt vett, és amely megvalósításában később Benczés Miklós is közreműködött, amit ezúton is szeretnénk nekik megköszönni A kezdeményezés lényege, hogy szerettünk volna a budapesti kiemelt sportegyesületekhez hasonló státuszt szerezni, ezzel is egy következő szintre emelve a DVTK-t. Ezt idén tavasszal sikerült is elérnünk, hiszen az EMMI támogatásával egy újonnan kialakításra került kategóriához, a vidéki nagy egyesületekhez tudtunk csatlakozni. Ezzel együtt több új szakosztály is csatakozott hozzánk, amelyekkel tovább tudjuk erősíteni a DVTK-családot. A közelmúltban már bejelentettük az e-sport, a short track, a műkorcsolya, a judo és a muaythai és a kézilabda sportágak csatlakozását. A DVTK-család legújabb tagjaiként pedig a triatlont, a kerékpárt, a darts-ot, a kajak-kenut és az atlétikát köszönthetjük. Az ő részletes bemutatásukra a következő napokban kerül majd sor. Velük együtt a DVTK zászlaja alatt a régióban jelenleg több mint 2600 igazolt sportoló versenyez. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a státusszal és az EMMI támogatásával az újonnan csatlakozó szakosztályok a jövőben magasabb szinten fognak tudni versenyezni, hozzá fognak tudni járulni az észak-magyarországi régi jó híréhez és a DVTK imázsának a további javításához.

 

- Azt szoktam mondani, hogy borsodinak lenni egy életérzés, de a Diósgyőrnek szurkolni az egy életforma - tette hozzá Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő, a DVTK tanácsadó testületének elnöke. - A DVTK címere és a klub szellemisége Miskolc és Borsod egyik szimbóluma. Lehet ebben a klubban sportolni, lehet neki fanatikusan szurkolni, kedvelni, és családtagnak is tekinteni. Természetesen lehet elégedetlenkedni és csalódottnak is lenni egy-egy kevésbé jól sikerült teljesítmény után, de az biztos, hogy Miskolcon és Borsodban a DVTK egy olyan fogalom, amely érzelmi tényező is és nem tudunk függetlenedni tőle. A DVTK a miskolci és borsodi identitásunknak is elemi része és közösen éljük át a sikereket és a kudarcokat egyaránt. A mai bejelenéssel egy évtizedes, vagy inkább évszázados álom valósulhat meg. Sokan dolgoztunk azért, hogy ez a klub stabilan és biztonságosan tudjon működni és a sportolóknak csak a sportra kelljen koncentrálniuk. Szeretném megköszönni a DVTK menedzsmentjének, tulajdonosainak és támogatóinak és mindenkinek, aki részt vett ebben a folyamatban, hogy ennyire a szívén viseli a klub sorsát. Az a célunk, hogy a DVTK erős lábakon álljon és ne a pillanatnyi eredményességtől, nehézségektől, vagy széljárástól függjön a klub működése. Mindannyian egyetértünk abban, hogy a stabilitás egyik záloga a bővülés. A DVTK címere méltóságot és biztonságot ad a sportolóknak és a szakosztályoknak, motivációt ad a gyerekeknek és tiszteletet parancsol az ellenfeleink részéről is. A mai bejelentés ugyanakkor a gyermekeknek teremt még több sportolási lehetőséget, amely során kemény munkára, önfegyelemre, kitartásra és erőfeszítésre neveli őket a klub. Nekünk Magyarországon, a régióban, Borsodban és Miskolcon olyan környezettudatos, egészségtudatos gyerekekre van szükségünk, akik hisznek önmagukban, hisznek a családjukban, a nemzetükben és a DVTK-családban is.


- Az előttem szólók már kiemelték, hogy ez elmúlt évtizedekben diósgyőri színekben azért jócskán kijutott jó és kevésbé jó időszakokból is - zárta Szinay Attila, az Agrárminisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, a DVTK birkózó szakosztályának elnöke. - Voltak sikerek és voltak kudarcok, és az, hogy ezt együtt élhettük át az elmúlt évtizedekben talán még jobban össze is kovácsolta azt a közösséget, amit ma DVTK-nak hívunk. Ez az együvé tartozás az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően most kiszélesedik és ez az összefogás túllépi a város határait. A DVTK a megyében természetesen eddig is meghatározó szerepet játszott, de azzal, hogy kilép a régióba - amit képviselő asszony is említett – a legfontosabb, hogy minél több gyermeket tudunk bevonni. Tudjuk azt, hogy ha a gyerekek rendszeresen sportolnak, az a jövőnek szóló befektetés. Elhangzott a bővülés szó is. Létszámban is bővülünk és bizony infrastruktúrában is bővülünk. Ez látványos fejlődés. Van egy szépségdíjas stadionunk, a klubnak köszönhetően gazdagodik a város egy fedett csarnokkal és nemsokára elkészül a sportdiagnosztikai központ, amely a birkózóknak is otthont ad majd. Nem lesz mindenkiből olimpiai bajnok, ezt az első birkózó edzésen szoktuk közölni a reménykedőkkel, de reménykedni lehet, dolgozni és küzdeni kell érte. Lehet, hogy valakinek egy magyar bajnoki cím vagy egy válogatottság sem jön össze, de az a sportoló, aki kitart és alázattal vesz részt az edzéseken és észben tartja, hogy ez elsősorban az egészségről szól, akkor ő felnőtt korára egy sportszerető és nem utolsó sorban egészséges ember lesz. Nagyon örülök neki, hogy eljutottunk ehhez a mérföldkőhöz és bízom benne, hogy ez a közös együttműködés egy még fényesebb diósgyőri jövőt eredményez majd, nemcsak a városban, hanem a régióban is.

A DVTK sportágai 2019. április 11-én
(zárójelben a csatlakozás dátuma)

  • Labdarúgás
  • Kosárlabda (2013. február 21.)
  • Sakk (2014. augusztus 15.)
  • Birkózás (2015. január 23.)
  • Jégkorong (2015. július 22.)
  • Asztalitenisz (2015. szeptember 4.)
  • Női labdarúgás (2016 június 1.)
  • Röplabda (2017. július 4.)
  • E-sport (2017. július 6.)
  • Kézilabda (2017. november 29.)
  • Short track (2017. december 13.)
  • Női jégkorong (2017. december 13.)
  • Judo (2018. július 26.)
  • Muaythai (2018. november 29.)
  • Műkorcsolya (2018. december 3.)
  • Triatlon (2019. április 11.)
  • Kerékpár (2019. április 11.)
  • Darts (2019. április 11.)
  • Atlétika (2019. április 11.)
  • Kajak-Kenu (2019. április 11.)