Február 13-án, Nyíregyházán került megrendezésre az U20-as atlétikai országos bajnokság 60 méteres női gátfutásának döntője, amit az idén nagyon kiegyensúlyozottan versenyző Tóth Anna várt a legnagyobb esélyekkel. A fiatal diósgyőri atléta már az elődöntőben jelezte, hogy jó formában van és 8.32-vel kvalifikált a fináléba, ahol imponáló futással 8.22-vel magabiztosan győzött és jelezte, hogy felnőtt szinten is komolyan számolni kell vele. A 18 éves miskolci versenyző ezzel az időeredménnyel öt századdal megdöntötte Sorok Klaudia 5 éve fennálló U20-as országos rekordját, és mindössze négy századra került a belgrádi fedettpályás felnőtt világbajnokság kvalifikációs szintjétől. A pályafutása második országos csúcsát elérő Tóth Annával a verseny után beszélgettünk a rekorddöntésről és a hátralévő fedettpályás versenyekről.

- Hogyan élted meg a versenyt, és a második országos csúcsodat?

- Már a héten is éreztem edzés közben, hogy jól mozgok, pörögnek a lábaim. Szerettem volna megdönteni az egyéni legjobbamat, ez volt az elsődleges kitűzött célom. Már az előfutam is jól sikerült, két százados egyéni csúcsot futottam, azután egy bónuszként fogtam fel a döntőt. Miután beértem a célba, és megláttam az időt nagyon-nagyon boldog voltam. Még most sem találok szavakat, akkora boldogság van bennem. Nagyon büszke vagyok rá, hogy már két országos csúcsot is megdöntöttem, fantasztikus érzés.

- Nagyon kiegyensúlyozott voltál az eddigi futamaid során az évben, sorra futottad a 30-al kezdődő időket, mit éreztél másnak ebben a döntőben?

- A 8.34 párszor már megvolt, örültem neki, hogy két század lejött belőle, aminek köszönhetően a döntőre még elszántabban és magabiztosabban készülhettem. Mohai Regina nagyon ügyesen futott mellettem, ő is kellett nekem az első gátig tartó métereken, ameddig jól tudott húzni engem, majd később is jót meccseltünk. Ennek is köszönhetően sikerült ez az országos csúcs.

- Volt rajtad extra nyomás a rekord közelsége miatt?

- Nyilván a szemem előtt volt, hogy ez nem lehetetlen számomra és nagy dolog lenne, ha sikerülne megdönteni az öt éves rekordot, de különösebben nem foglalkoztam vele. Magamat szerettem volna legyőzni, és kihozni magamból azt, amit tudok, megmutatni, hogy mire is vagyok képes.

- Már csak négy századra vagy a fedettpályás felnőtt vb szintet jelentő 8.18-tól, hogy érzed, benned lehet ez az idő a következő hetekben?

- Két hét múlva lesz a felnőtt országos bajnokság. Az lesz az utolsó nagy hazai fedett pályás verseny, amivel kapcsolatban már az is egy hatalmas dolog a számomra, hogy Kozák Lucával és Kerekes Grétával futhatok majd egy mezőnyben. Így, hogy az időket tekintve a közelükben vagyok, kíváncsian várom, hogy egy ilyen versenyhelyzet mit tud belőlem kihozni. Nem lehetetlen négy századdal jobbat futni, de nem is egyszerű feladat. Ha sikerül, ha nem, én már akkor is elégedett, és boldog leszek a fedettpályás szezonom eredményeivel.