Négy napon át, öt kategóriában, egy személygépkocsi és 4.470.000 forint összdíjazással került megrendezésre a 2023-as Díjugrató Magyar Bajnokság Budapesten a Nemzeti Lovardában a DVTK versenyzőivel a mezőnyben.

A felnőtt kategória csütörtöki 140 cm-es elődöntőjében a még mindössze 13 éves, korengedménnyel rajthoz álló Szuhai Rodrigo zárt a legjobban a piros-fehérek közül a nyolcadik helyen, akit a sportág első hazai női magyar bajnoka, Vándor Zsófia követett. Másnap a 145 cm-es középdöntőkben már taroltak a diósgyőri versenyzők. Vándor Zsófia Quintus nyergében nyerni tudott két hibátlan pályát lovagolva, míg Szuhai Rodrigo a második lett szintén hibátlan teljesítménnyel, Ifj. Szuhai Gyula pedig egy verőhibával a negyedik helyen végzett.

Vasárnap a verseny záró számaként következett a felnőtt kategória országos döntője 150 és 155 cm-en, ahol Szuhai Rodrigo ezúttal is két hibátlan lovaglást mutatott be Cornet nevű lovával és a mezőnyben egyedüliként mind az öt pályát hiba nélkül teljesítve magyar bajnoki címet szerzett. Fiatal diósgyőri lovasunk aranyérmével történelmet írt a sportágban, mint a legfiatalabb magyar bajnok, és először fordul elő az is, hogy jogosítvány híján nem a győztes vezette a vadonatúj fődíj nyereményautóját a tiszteletkörben. Második helyen zárt 2019 magyar bajnoka, Vándor Zsófia négy hibaponttal a döntő második fordulójában, amivel kettős diósgyőri győzelem született.

A fiatal lovasoknál Kisgergely Kata második helyen kezdett a csütörtöki elődöntőben, majd szombaton Lukács Loren állhatott dobogóra a középdöntőben. A fináléban két lovasunk az ötödik és hatodik helyet szerezte meg Lukács és Kisgergely sorrendben Edward Z és Bizal VDL nyergében.

FIAT DÍJUGRATÓ OB - Nemzeti Lovarda, Budapest

Csütörtök

Fiatal lovas FIAT OB ELŐDÖNTŐ 135 cm

Kisgergely Kata 2. hely

Lukács Loren 10. hely

Felnőtt FIAT OB ELŐDÖNTŐ 140 cm

Szuhai Rodrigo 8. hely

Vándor Zsófia 9. hely

Péntek

Felnőtt FIAT OB KÖZÉPDÖNTŐ ÉS CSAPAT 145 cm

Vándor Zsófia 1. hely

Szuhai Rodrigo 2. hely

Ifj. Szuhai Gyula 4. hely

Szombat

Fiatal lovas FIAT OB KÖZÉPDÖNTŐ CSAPAT 140 cm

Lukács Loren 3. hely

Kisgergely Kata 6. hely

Vasárnap

Fiatal lovas FIAT OB DÖNTŐ 140-145 cm

Lukács Loren 5. hely

Kisgergely Kata 6. hely

Felnőtt FIAT OB DÖNTŐ 150-155 cm

Szuhai Rodrigo 1. hely

Vándor Zsófia 2. hely

Ifj. Szuhai Gyula 7. hely

Fotók: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu