- Hogyan értékeli Szentes Lázár a DVTK őszi teljesítményét?
- Az őszi sikereket már tavasszal megalapoztuk azzal, hogy alkalmaztuk az aranyszabályt, miszerint a másodosztályú bajnokságot csak elsőosztályú csapattal lehet megnyerni. Nyáron minimális változtatás történt a keretben, az új játékosok hiányposztokra érkeztek. A két bajnokság közti rövid szünet után lendületből kezdtük az NB I-et. Az első 5 mérkőzésen 7 pontot szereztünk, a második ötösben 11 pont került a nevünk mellé, ami kivételesen jó teljesítménynek számít. Az őszi szezon harmadik szakasza sem volt rossz 9 ponttal, ami azt jelenti, hogy 27 pontot gyűjtöttünk be a bajnokság első felében, és a dobogó harmadik fokán végeztünk! Jó lett volna, ha ezután véget ér a bajnokság, mert akkor elmondhatnánk, hogy maximálisan várakozás fölött teljesített a csapat. Azonban az ezt követő két bajnoki és Magyar Kupa mérkőzésen látszott, hogy több szempontból is elfogytunk a végére: létszámban, mentálisan és kondícióban is. Szűk lett a keretünk, azonban nem adtunk fel egyetlen mérkőzést, egyetlen kupát sem. Meggyőződésem, ha a Győr elleni párharcra tavasszal kerül sor, akkor más eredmény született volna.

- Kétarcú volt ősszel a DVTK, hazai pályán kitűnően teljesített, míg idegenben nem tudta ugyanazt az eredmény elérni és talán ugyanazt a játékot sem tudta nyújtani. Mi volt ennek az oka?
- Az előbb azzal kezdtem, hogy már a másodosztályban is elsőosztályú csapatunk volt, ugyanakkor az ellenfelek csak NB II.-esek voltak! Játékosainknak meg kellett tanulni idegenben játszani, és ez igaz még Gallardóra és Luquéra is, mert más idegenben jó NB I-es csapatok ellen játszani. Továbbá, a sorsolás szeszélye folytán idegenben játszottunk az erősebb csapatok ellen (Videoton, Paks, Debrecen, Honvéd) illetve volt két akkoriban gyengébben teljesítő ellenfél, a Ferencváros és az Újpest, de tudjuk, hogy mindkét csapat ellen nehéz idegenben játszani. Tehát egyszerre voltak szakmai és lélektani okai a gyengébb teljesítménynek.

- Mennyire elégedett a játékosokkal?
- A kapuban elfogadható teljesítményeket láttam különösebb bravúrok nélkül. A Debrecen és a hazai Ferencváros elleni találkozók viszont gyengére sikeredtek. A szélső védők közül Vadász Viktor nagy fejlődést mutatott az elmúlt szezonban. Gohér Gergő teljesítményét illetően az volt a nagy probléma, hogy neki nem volt alternatívája, ezért három fronton kellett helytállnia, ami miatt a végére nagyon elfáradt. A belső védők közül Igor Gal általában a csapat legjobbjai közé tartozott. Budovinszky Krisztián teljesítményének értékét nagyban emeli a góljainak száma, ugyanakkor elsősorban az idegenbeli mérkőzéseken többször hibázott. A középpályánkban rejlik a csapat ereje. Nagyon kevés mérkőzés kivételével Mohamadou Abdouraman a csapat legjobb teljesítményét nyújtotta, jól védekezett, az NB I.-ben is megmutatta, amit mi már az NB II.-ben is láttunk: a csapat kiemelkedő értéke! Gallardónak és Luquénak hozzá kellett szoknia a magyar első osztályhoz, ami egy kis időbe telt, de mindketten csapat erősségei közé tartoztak. Luqué góljaival és hozzáállásával is vezéregyéniség volt, Gallardo sérülése pedig egyik oka volt annak, hogy a csapat teljesítménye a hajrában visszaesett. Vicente Arze is hozzá tudott járulni a csapat eredményességéhez, de a végére ő is elfáradt, mert a korábbi csapataiban nem kapott ennyi lehetőséget. A csatárok közül l’Imam Seydi teljesítményét egyértelműen pozítívnak értékelem a góljai miatt, azonban hozzá kell tenni, hogy dobogóközeli szinten már nem tudja úgy megoldani a játékhelyzeteket, ahogy az szükséges lenne. Enrique Carreno mindenféleképpen csalódás, Tisza Tiborról pedig tudjuk, hogy nagy lemaradással érkezett. A gólok, gólpasszok számában is alulteljesített, amit mezőnymunkával próbált kompenzálni. Bízunk benne, hogy tavasszal azt a Tisza Tibort látjuk majd, akit korábban megismertünk!

Szentes Lázár (fotó: bp)

- Ezzel le is zárhatjuk a múltat, térjünk át a jövőre! Kell-e erősíteni?
- Mindig kell, bár most inkább úgy fogalmazok, hogy a mi esetünkben frissíteni kell. Azonban van egy olyan szempont is, hogy véges a büdzsé még akkor is, ha a tulajdonosi kör időnként erőn felül teljesít. Ismételten ki kell emelni viszont, hogy Leisztinger Tamás és az Arago Zrt. nélkül nem tartanánk itt. Ami az elképzeléseinket illeti, segíteni kell Gohér Gergőt és Eperjesi Gábort azzal, hogy hozunk egy olyan bal oldali védőt, aki versenyhelyzetet teremt és majd eldől, hogy melyikük játszik. Szükség lenne egy belső védőre is, mert a jelenlegi négy játékos - amennyiben nem sérültek - megküzd a két helyért, de ha előre tekintünk, akkor oda kell még egy játékos, ha nem is feltétlenül most télen. A szélső középpályások posztján megvagyunk, ugyanakkor a középpálya közepén szükségünk lenne egy támadó és egy védekező típusú labdarúgóra. Csatárposzton is tervezünk változást, így egyszerű matematikával öt játékos lenne ideális, de reálisan 3-4 új játékos érkezése várható.

- Ennyi játékossal bővül a keret, vagy lesznek távozók is?
- Az igazolások járhatnak személycserével, lehetnek távozók is a keretben, de csak minimális számban.

- Magyarok vagy külföldiek lesznek az újak?
- Meghatározza a helyzetet, hogy téli átigazolási szezon előtt állunk. Ilyenkor magyar játékost akkor lehet kölcsönvenni, ha nem játszik a csapatában. Másik lehetőség a kivásárlás, azonban az árak miatt ebben nem feltétlenül érdemes gondolkodni. Marad a külföld, amelyik piac még télen is sokkal bővebb és ott lehet találni lejárt szerződésű, jó labdarúgókat.

- Nem veszélyes, ha még jobban nő a külföldiek aránya a DVTK öltözőjében?
- Nem az a baj, ha sok a külföldi, hanem az, ha az ideálisnál több az egy nemzetiségű labdarúgók száma, amely maximum 3-4 fő. Amennyiben túlsúlyba kerül egy nemzet, akkor felborulhat az egyensúly és megváltoztathatják az öltözői légkört, az edzések és mérkőzések hangulatát, a kommunikáció nyelvét (ami jelenleg a magyar és az angol), túl nagy terhet róhatnak az edzői stábra, a már meglévő csoportokra és az egyes játékosokra, hogy kezeljék, esetleg kompenzálják ezt a dominanciát. És hiába jószándékúak, a hatás mégis negatív lehet.

- Korábban két alapelv jellemezte a DVTK igazolásait: csak lejárt szerződésű labdarúgók jöhettek szóba és kizáró ok volt a kölcsönadás. Változik ez?
- Annyiban, hogy szükség esetén kölcsönszerződés is szóba kerülhet, ha ez szükséges ahhoz, hogy a jelenlegi bajnoki helyezésünkön javítani tudjunk.

- Véget ért a bajnokság, a játékosok zöme már pihenőjét tölti. Hogyan alakul a folytatás?
- Január első hetében kezdődik a közös felkészülés. Az első két hétben csak edzéseken vesznek részt a labdarúgók, utána felvezető edzőmérkőzések következnek. Február 6-16. között törökországi edzőtáborban veszünk részt, majd az első tétmérkőzés (2012 február 22., DVTK - Videoton a Ligakupában) előtti héten itthon zárjuk a felkészülést. Mind itthon, mind az edzőtáborban dupla edzőmérkőzésekre kerül sor, mert az a célunk, hogy minden játékos megkapja a kellő meccsterhelést.

- Szakmai igazgatóként nem csak az első csapat, hanem az NB III.-as tartalékcsapat és az utánpótlás is Szentes Lázár felügyelete alá tartozik.
- Átalakítás előtt áll a bajnoki rendszer. Még nem tudni mikor, de várhatóan megszűnik a mostani helyzet, amikor a tartalékcsapatok a Nemzeti Bajnokságokban szerepelnek, helyette ismét létrejön a tartalékbajnokság. Mindenképpen az az érdekünk, hogy a fiatalok olyan versenyzési lehetőséghez jussanak, ami a fejlődésüket szolgálja, ezért jelenleg várakozó állásponton vagyunk, és a végleges változat ismeretében hozzuk meg a döntéseinket.

Az utánpótlást illetően három dolgot érdemes kiemelni. Egyre több játékosunk kap lehetőséget a korosztályos nemzeti csapatokban, ami a tehetség mellett kétségkívül némi lobbitevékenységnek is köszönhető. Másodszor elindult egy folyamat, hiszen az utánpótlás-edzők közt egyre több a főállású, akik “saját” csapatuk mellett az egyéni képzés gyakorlati munkájában is részt vesznek. Ennek keretében az 1993-1995 között születettek közül 18, az 1996-1998 között születettek közül 21 tehetséges fiatallal hetente két-két alkalommal külön is foglalkozunk. Végül, de nem utolsó sorban gyökeres változás közepette van az infrastruktúránk! Kormányzati segítséggel - mert a TAO törvény nélkül nem valósulhatott volna meg - és tulajdonosi szerepvállalással, - hiszen a projektet előfinanszírozni kell - épül egy műfüves és két alácsövezett, automata öntözőrendszerrel ellátott füves edzőpálya és a régi műfüvesedzőpálya is megújul. A műfüves pályákat hamarosan birtokba vehetjük, míg a füves edzőpályákat addig a szintig készítik el, ameddig azt hazánk klimatikus viszonyai decemberben megengedik. Ez hatalmas előrelépés, figyelembe véve a korábbi állapotokat!