- Hogyan kapcsolódik ez a program a játékosok közelmúltban történt felméréséhez?
- A játékosok több szempont alapján lettek felmérve, így ezt is vizsgáltuk. Korosztályonként, szúrópróbaszerűen kértünk heti étrendjelentést, és összevetettük a terheléses adataikkal. Megmértük a szervezetük energiafelhasználását és kiderült, hogy a legtöbb játékosunk mennyiségében és minőségében is kevesebb tápanyagot visz be a szervezetébe, mint amennyi szükséges lenne. Ezt első lépésként a tavalyi évben sikerült valamelyest orvosolnunk az étkeztetéssel, a dietetikusunk segítségével.

Fotó: Szabó Krisztián

- Kevesen tudják, hogy napi egy étkezést biztosítunk az utánpótlás számára is. Hogy néz ez ki a gyakorlatban?
- Úgy állítottuk össze, hogy a napi terhelés függvényében biztosítsuk a megfelelő energiapótlást. Ez napi egyszeri késő délutáni étkezés, ahogy te is mondtad, de már ez is óriási segítség ahhoz képest, ami korábban volt, pontosabban nem volt. Ezt egészítjük most ki a vitaminkészítményekkel.

- Mely korosztályokról van most szó?
- Sajnos kiderült, hogy hiányállapotok vannak a gyerekeknél. Mind ásványi anyagban, mind vitaminban. Ez alapján kidolgoztunk egy többlépcsős rendszert az U14-es korosztálytól fölfelé. Először csak U17 ésU19-ben gondolkodtunk, hiszen erre volt lehetőségünk. Ezt egészítette ki a klub, így az U14-es, U15-ös, U16-os, U17-es, U19-es és az NB III-as csapatok játékosai kapták meg a vitaminokat, első lépésben három-négy hónapra elegendő mennyiséget.

Fotó: Szabó Krisztián

- Mi a következő lépés?
- A következő feladatunk az lesz, hogy ellenőrizzük, milyen hatást értünk el, hogyan reagált a szervezetük, hiszen minden gyerek más és más. A kisebbeknél ez nem jelent akkora problémát, hiszen ők kapnak egy C-vitamin kiegészítést, ami alap, kapnak mellé B-vitamin kiegészítést, ami a vitamin és a mikroelem szükségleteket biztosítja. Továbbá kapnak olyan speciális készítményeket is, ami a gyorsabb és intenzívebb energiapótláshoz, az egészséges csontozat fejlődéséhez és a megfelelő izom-ideg ingerület fenntartásához szükséges. A nagyobb korosztályok már kapnak fehérje és aminosav pótlásokat, ami a szervezetüket ért nagyobb igénybevétel miatt fontos. Sőt, a szervezetükben a zsír és izomtömeg egyensúly karbantartásához is kapnak külön készítményeket.

- Mekkora költsége van most ennek a klubra nézve?
- A háromhónapnyi adag 2.5 millió forint, azaz éves szinten nagyságrendileg tízmilliós összegről van szó.

- Jól tudom, hogy a gyerekeknek és a szülőknek ez nem kerül semmibe?
- Így van. A szülők kapnak egy pár oldalas tájékoztatót, melyben leírjuk a készítmények összetételét és a hatását, plusz azt, hogy mit, miért javaslunk. Ez egy párbeszéd. Ha a szülők másban gondolkodnak, ha saját maguk szeretnék a vitaminkészítményeket megvásárolni, mi természetesen erre is nyitottak vagyunk.

Fotó: Szabó Krisztián

- Mennyire fontos a szülő szerepe?
- A szülő szerepe is nagyon fontos, kíváncsiak vagyunk a visszajelzésekre, hogy ők mit vesznek észre, menyire volt jó hatással a gyerekre.

- Hogyan lehet még ellenőrizni a készítmények hatását?
- Elsősorban laborvizsgálatokkal. Ha valakinél egy hiányállapot megszűnik, annak nagyon fogunk örülni, azt pedig szeretnénk elkerülni, hogy valaki valamiből az ajánlott mennyiségnél többet kapjon. Ez utóbbinak minimális a veszélye, az adagolási utasításokat követve a túltöltés szinte lehetetlen.

- Felmerülhet a szurkolókban, a szülőkben és az olvasókban a kérdés, hogy ha most tudunk osztani vitaminokat, akkor korábban miért nem?
- Elsősorban anyagi okai voltak. Ez egy építkezési folyamatnak az egyik állomása. Sorban kell haladunk, először kezdtük az eszközbeszerzéssel, majd a mérésekkel, most itt tartunk és folytatjuk tovább a munkát. A lényeg a folyamatosság. Nem volt könnyű a szervezési munka sem, de a jelenlegi stáb szakmailag és emberileg is egységes csapatot alkot, így az előttünk álló akadályokat nem kikerüljük, hanem leküzdjük.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!