Beharangozó 2022. október 27., csütörtök

EL: Schio - DVTK HUN-Therm 90-82 h. u.

Az Euroliga B csoportjának 1. fordulójában a DVTK kosárlabda csapata az olasz Beretta Famila Schio együttesével mérte össze erejét. A diósgyőri szempontból sporttörténelmi összecsapáson az első negyedben még megilletődötten játszott a Völgyi-csapat, de a folytatásban fokozatosan feljavultak Kányásiék, így elképesztő izgalmak közepette döntetlennel ért véget a rendes játékidő. A hosszabbítást aztán jobban bírta a bővebb kerettel rendelkező rutinosabb Schio, és ha nehezen is, de megnyerte a mérkőzést (90-82).

EL: Schio - DVTK HUN-Therm 90-82 h. u.


Bekezdtek a csapatok, az első négy támadás egyaránt góllal végződött. A DVTK kétszer is vezetett, a történelmi első kosarat Jovanović szerezte egy bátor betörésből, majd Green is jól dolgozott a palánk alatt. Ahazai együttes mindkétszer válaszolt (5-4), majd egész egyszerűen állva hagyta a piros-fehéreket, így Verona triplája után a negyed felénél Völgyi Péter kénytelen volt időt kérni (16-4). A játékmegszakítás után ugyan Garbin közelről betalált, de a fehér mezesek támadásban továbbra is roppant magabiztosak voltak. (21-6). Bernáth Réka triplája nagyon kellett, ekkor még három perc volt hátra ez első etapból, és ez a periódus egyértelműen a Diósgyőré volt. Sorrendben Aho, Jovanovic, és Bernáth kosaraival tízen belülre jöttek a vendégek, igaz, a játékrész végét jelző dudaszóig nem sikerült ott maradni (28-17).

Álomszerűen kezdődött a második negyed, ugyanis Jovanović és Guirantes hárompontosaival a DVTK pillanatok alatt megfelezte a hátrányát, a folytatásban pedig Bestagno és Bernáth büntetőztek hibátlanul (30-25). Érezhető volt, hogy az első negyed lámpalázát fokozatosan levetkőzték Völgyi Péter lányai, és egyre inkább megérkeztek a meccsbe, ami leginkább a lepattanók leszedésében mutatkozott meg. Mivel öt perc alatt csak két egységet szerzett az olasz csapat, időkéréssel próbálták felrázni magukat. Hiába, mert Garbin egy csont nélküli hármassal tovább faragta a különbséget, aztán Aho Nina egy újabb trojkával már a vezetést is megszerezte csapatának (30-31). A rutinos Ndour egyenlített, majd Howard hármasára Garbin reagált egy hasonló dobással (34-34). Bő másfél perc volt még a szünetig, a Schio hét egységére két Guirantes-dupla érkezett válaszként, így (41-38).

Két-két hárompontossal indult a második félidő, amihez a Schio még két duplát is hozzátett, így valamelyest megugrott ellenfelétől (51-44). A 24. perc végén Bernáth mutatott be egy varázslatos pincérdobást, ráadásul a megítélt faultot is megbüntette egy ponttal (52-47). Két Ndour-dupla jelentette a folytatást a hazaiaknál, Guirantes válaszolt a másik oldalon akcióból, míg Bernáth egy újabb pontot tett a közösbe (56-50). A negyed hajrájában Kányási rázta meg magát és szerzett egymás után négy pontot, így a különbség nem változott a dudaszóig (60-54).

Érezhető volt a feszültség, mert a záró negyed első két percében csak Ndour volt képes betalálni. A 33. perc végén aztán egy szép Guirantes-Green játékkapcsolatból a DVTK is eredményes volt (62-56). A palánk alól Bernáth csökkentette a különbséget, hogy Guirantes 2+1-es akcióját követően már csak egy pont legyen a két csapat között (62-61). Öt perc volt hátra, és Arella ziccerével már újra DVTK-nál legyen az előny. Sőt, mivel a következő vendég támadás végén teljesen üresen hagyták Ahot az olaszok, Nina köszönte szépen a lehetőséget, és bezúdította a tripláját a sarokból (62-66). Egy egységgel Green növelte a diósgyőri előnyt, a Schio teljesen lebénult. A 38. percben a semmiből aztán magukra találtak a fehér mezesek, Keys és Ndour szállították a pontjaikat, míg a másik oldalon Green iparkodott (69-69). Elképesztően izgalmas két percre volt kilátás, előbb a vendégek akciója halt el, majd Sottana szórt egy hatalmas homályt. Egy perce maradt a csapatoknak, hogy döntésre vigyék a dolgot, a piros-fehérek megint nem tudtak betalálni, viszont Mabrey bedobta az egyik büntetőjét. Jött megint a Völgyi-csapat és Milica Jovanović egy tíz méterről elengedett hármassal sokkolta le a hazaiakat (70-72). Fél perce maradt a Schionak, hogy mentse a menthetőt, de Howard akciója kimaradt, a lepattanót pedig Guirantes szedte le, aki ellen faultoltak is. A játékvezetők videón nézték vissza az esetet. Arella dobhatott a büntetővonalról, de labdája leszédült a gyűrűről. A játékszer azonban maradt a Diósgyőrnél. Keys ütött oda Ahonak, a DVTK 10-ese higgadtan értékesítette mindkét büntetőjét. Maradt még néhány másodperc, Guirantest látták szabálytalannak, Mabrey három büntetőt dobhatott, a második kimaradt (72-74). Sajnos hiába jött oldalról a DVTK, játékosai elbizonytalanodtak, és a Schio ki tudott egyenlíteni (74-74).

Büntetőkkel indult az öt perces ráadás, Jasmine Keys, Bernáth Réka és Sottana is higgadt tudott maradni, Green azonban egyet kihagyott (78-77). A folytatásban Howard 2+1-es akciójával és Sottana triplájával megugrott a Schio, és bár Guirantes szerzett egy duplát, Mabrey is bevágott egy hárompontost, amellyel edőlni látszott a találkozó (87-80). Garbin még betalált, de végül a nagyobb rotációval játszó Famila jobban bírta a végjátékot, és megnyerte az összecsapást (90-82).

Euroliga B csoport, 1. forduló

Beretta Famila Schio - DVTK HUN-Therm 90-82 h. u. (28-17, 13-21. 19-16, 14-20, 16-8)

Schio, Palazzetto Livio Romare, 400 néző. Játékvezetők: Jelena Tomić (horvát), Jelena Smiljanić (szerb), Diana Lapanović (szlovén).
Schio: Mabrey 19/12, Verona 5, Howard 23/15, Keys 12, Ndour 17/6. Csere: Bestagno 2, Sottana 6/3, Mestdagh 2, Penna, Zahui 4, Crippa. Vezetőedző: Georgios Dikaioulakos.
DVTK: Guirantes 17/6, Aho N. 9/3, Jovanović 16/12, Garbin 10/6, Green 8. Csere: Kányási 7/3, Bernáth 15/6, Kiss A. Vezetőedző: Völgyi Péter.


Edzői értékelés

Völgyi Péter: "Szükségünk volt egy negyednyi időre, hogy felvegyük a ritmust egy ilyen szintű ellenféllel szemben. A mérkőzés elején megszerzett hátrányunkat folyamatosan dolgoztunk le, nagy energiával játszottunk. A támadásunk és a védekezésünk is megfelelően működött, szépen valósították meg a lányok azokat a dolgokat, amiket megbeszéltünk. Mindenképp úgy gondolom, hogy győzelmet érdemeltük volna a mai napon, sajnos az utolsó percekben születtek vitatható ítéletek, de ezzel már nem szabad foglalkozni. Büszke vagyok a csapatomra, mert hatalmas odaadással és küzdeni akarással játszottak."