Összefoglaló 2022. október 11., kedd

EL: Elitzur Ramla - DVTK HUN-Therm 54-80

Az Euroliga selejtezőjében a DVTK HUN-Therm az izraeli Elitzur Ramla csapatával mérte össze tudását. A találkozón szinte végig Völgyi Péter együttese dominált, amely meggyőző játékkal kiütötte ellenfelét 54-80), és bizakodva várhatja a szerdai második összecsapást.

EL: Elitzur Ramla - DVTK HUN-Therm 54-80


Női Kosárlabda Euroliga selejtező

Fergeteges hangulatban indult útjára a labda, az első találat Austin nevéhez fűződött. Gyorsan jött a hazai válasz, mégpedig Kányási Veronika csont nélküli triplájával. Rotberg távoli dobása lejött a gyűrűről, Baron középtávolija viszont beakadt (4-3). Arella Guirantes hármasa talpra ugrasztotta a nézőket, majd négy izraeli pont után Green szórt egy trojkát és Puerto Ricó-i csapattársa is villant (8-11). A kezdeti kapkodás után a DVTK játékosai nyugodtak meg hamarabb, Green és Bernáth dupláit követően törvényszerű Elitzur-timeout következett (8-15). Négy perc volt hátra még a negyedből, mindkét edző cserékkel frissítette csapatát, így első alkalommal lépett pályára a DVTK mezében az ausztrál Darcee Garbin is, aki kisvártatva egy hárompontossal tette le a névjegyét (10-20). A negyed hajrájában kapaszkodott a vendégcsapat, a túloldalon jól jött Kiss Angi 2+1-ese. Az első felvonást egy-egy büntető tette teljessé (15-24).

Pontszegényen indult a második negyed, de annak a kevésnek az eloszlása nem volt kedvező a hazaiak számára. Garbin ugyan újra jól célzott, azonban Babkina is megtalálta a célzóvizet, mert válaszcsapásként szórt két triplát, így Völgyi Péter kénytelen volt időt kérni (21-26). Továbbra is inkább fizikális volt a meccs, a játékosok küzdőszellemét nem érhette kritika, de a szép megoldásokkal a mérkőzés ezen a periódusában adósak maradtak. Kányási asszisztja Greennek azért nem volt csúnya, ahogy az angol center festékből eleresztett dobása sem a következő támadás végén (23-30). Cheridene nagyon elkapta a fonalat, újabb duplája után időt kértek a sárga mezesek. Túlságosan ez sem használt nekik, mert mosby duplájára Garbin reagált egy hárompontossal, majd Green tíz pont fölé tornázta a különbséget, így a szünetben megnyugtató diósgyőri előnyt mutatott az eredményjelző (25-37).

 

Nem spóroltak a csapatok a kosarakkal a fordulás után, a nagy adok-kapok viszont nem hozott változást, a DVTK Guirantes vezérletével tartotta az előnyét  (34-45). A 25. percben Baron hármasával csalta a távolságot a Ramla, és a folytatásban el is bizonytalanodtak a piros-fehérek. Shakira Austin állt csapata élére, egy pontra zárkózott az izraeli gárda (44-45). Egyre keményebb lett a játék, a DVTK hosszas gólcsöndjét Bernáth törte meg egy sarokból elengedett hárompontossal, de Austin erre is válaszolt. Kiss Angi nagyszerű triplájával újra levegőhöz jutott a Völgyi-csapat, amely úgy tűnt, ki tudott jönni a gödörből. Egy Aho Nina ellen megítélt fault miatt igencsak paprikás lett a hangulat a játékrész végére, melyet hét ponttal a Ramla nyert meg (48-53).

Jól kezdte a záró etapot a DVTK HUN-Therm, Guirantes, majd Garbin varázsolta be a labdát a gyűrűbe, majd az eddig halványabb Jovanović is bevágott egy triplát (50-61). Shira Haelion időkérése után folytatódott a játék a diósgyőri drukkerek fergeteges biztatása közepette. Guirantes és Austin gólváltása után maradt a különbség, de újabb perc ketyegett le, ami piros mezesek malmára hajtotta a vizet, akik remekül védekeztek ebben a periódusban. Ha el is jutottak dobásig az izraeliek, azok rendre célt tévesztettek, nem úgy Kányásié (52-66). Green büntetői is utat találtak a gyűrűbe, és már csak négy perc volt a mérkőzésből. Kányási fantasztikus hármasával eldőlni látszott, ki nyeri a meccset, melynek a vége igazi diósgyőri örömjátékot hozott. Garbin két újabb triplával igazolta, hogy jó ötlet volt őt Diósgyőrbe csábítani, a szurkolók pedig felállva ünnepelték a csapatot, amely kiütötte az Elitzur Ramlát (54-80).

Elitzur Ramla - DVTK HUN-Therm 54-80 (15-24, 10-13, 23-16, 6-27)

Miskolc, DVTK Aréna, 1300 néző. Játékvezetők: Sinisa Prpa (szerb), Paulina Gajdosz (lengyel), Franko Gracin (horvát).
Ramla: Rotberg 3, Baron 5/3, Babkina 9/9, Mosby 10, Austin 19. Csere: Mbaka 1, Dudasová 7, Fleischer. Vezetőedző: Shira Haelion.
DVTK: Guirantes 13/3, Aho N., Kányási 10/6, Jovanović 5/3, Green 17/3. Csere: Bernáth 10/6, Kiss A. 6/3, Garbin 19/15. Vezetőedző: Völgyi Péter.

Edzői értékelés

Völgyi Péter: - Ellenfelünk inkább az egyéni képességekre épített, mi pedig csapatjátékot játszottunk. Voltak nagyon jó egyéni teljesítményeink is, a harmadik negyedben volt egy hullámvölgyünk, de végül felülkerekedtünk a Ramlán. A munka felét elvégeztük, igyekszünk holnap a második mérkőzésen is győzedelmeskedni.

Shira Haelion: - Mindenekelőtt gratulálok ellenfelünknek a győzelméhez, fantasztikus játékot mutattak ma. Mindössze három napja edzünk együtt, ami ki is ütközött az utolsó negyedben. Javulnunk kell a folytatásban.