Összefoglaló 2022. október 12., szerda

Az Euroliga csoportkörébe jutott a DVTK HUN-Therm

A tegnapi, Elitzur Ramla elleni győzelem után ma az Euroliga főtáblára kerülésért lépett pályára a DVTK HUN-Therm csapata. Völgyi Péter lányai elsősorban a második negyedben mutatott elsöprő játékuknak köszönhetően 75-54-re megverték a török Botaş SK gárdáját, és ezzel sporttörténelmi tettet végrehajtva bejutottak az Euroliga csoportkörébe.

Az Euroliga csoportkörébe jutott a DVTK HUN-Therm


Uzun büntetőire gyorsan válaszolt Green, majd egy szép szerelést is bemutatott az angol center, hogy egy újabb duplával már a vezetést is megszerezze csapatának. Cheridene-t nem bírták tartani a törökök. Slocum dobta a mérkőzés első hárompontosát, és a negyed felénél már újra a Botas vezetett (6-7). Völgyi Péter pályára küldte Bernáthot és Garbint, az ausztrál rögtön be is zúzott egy csont nélküli triplát. A folytatásban idegenlégiósai szállították a DVTK pontjait, elsősorban a mutatott játékban egyre nyílt az olló a két csapat között, időt is kért vendégek edzője (15-11). Akgün mester szavai Slocumra hatottak a leginkább, aki második hármasát értékesítette, a túloldalon Guirantes is villant, a negyed eredménye Bernáth büntetőjével alakult ki (18-14).

Šventoraitė nyitotta meg a második negyedet, a DVTK egy 10-0-ás rohammal reagált erre. Előbb Jovanović és Bernáth szórtak egy-egy triplát, aztán Garbin és Kányási szereztek könnyű kosarakat, így senki sem csodálkozott azon, hogy a Botaş időt kért (28-16). Hiába az eligazítás, az újabb pontokat Bernáth jegyezte, önfeledten daloltak a diósgyőri tábor tagjai. A nagy hangorkánban Slocum ugyan megtörte a vendégek gólcsöndjét, de a hazai csapat örömjátéka folytatódott, és tetemes előnyt kovácsoltak maguknak (36-17). Arra számítani lehetett, a folytatásban becsúszott egy-két pontatlanság a piros-fehérek játékába, de ellenfelük ebből sem tudott túl sokat profitálni, így megnyugtató előnnyel vonulhattak pihenőre Kányásiék (43-23).

A második félidőt a vendégek kezdték jobban, a diósgyőriek kissé bealudtak, mert két perc alatt csak két pontot szereztek (45-31). Amikor a 25. percben Gülcelik tovább faragta csapata hátrányát, Völgyi Péter kénytelen volt időt kérni (46-33). Jól jött Kányási szemfüles kettese, azonban Uzun gyorsan válaszolt. A DVTK 7-ese újra villant, majd Green is beemelt egy duplát, újra megtalálta ritmusát a házigazda együttes (52-35). A negyed hátra lévő része kiegyenlítettebb játékot hozott, a különbség érdemben nem változott, a negyedet a törökök nyerték meg (56-38).

A záró felvonás első perce nem hozott kosarat, és a másodikban is csak egy született, mégpedig Jovanović révén. Csendes mederben csordogált a mérkőzés, amelyet teljes mértékben kontrollált a Diósgyőr, az egyre hitehagyottabb török csapat egy időkéréssel igyekezett megálljt parancsolni a hazaiak lendületének (64-42). Hat perc volt még hátra a találkozóból, egy Uzun-triplával folytatódott a játék, Jovanović hasonló dobással válaszolt, majd Çidal is bemutatta, hogy nem áll tőle távol ez a műfaj (67-48). A DVTK kontroll alatt tartotta a találkozót, és Völgyi Péter azt is megengedhette, hogy a hajrában pályára küldje a fiatal játékosait ezen a sporttörténelmi mérkőzésen. A piros-fehérek történetük során először jutottak az Euroliga főtáblájára.

Euroliga selejtező, 2. mérkőzés

DVTK HUN-Therm - Botaş SK 75-54 (18-14, 25-9, 13-15, 19-16)

Miskolc, DVTK Aréna, 1400 néző. Játékvezetők: Franko Gracin (horvát), Suzana Vujicic (montenegrói), Anastasios Kardaris (görög).
DVTK: Guirantes 8, Aho N. 5, Kányási 8, Jovanović 13/6, Green 17. Csere: Bernáth 8/3, Garbin 14/6, Kiss A., Bacsó 2, Oláh, Vég-Dudás, Aho T. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Botas: Uzun 11/3, Slocum 12/9, Çidal 5/3, Gülcan 6, Šventoraitė 14. Csere: Avci, Gülcelik 3, Gunay, Egin 3/3. Vezetőedző: Cihat Baris Akgün.

Edzői értékelés

Völgyi Péter: - Nagyon büszke vagyok a lányokra, mert fizikálisan nagyon odatették magukat ma is. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy belehajszoltak minket a győzelembe. Boldog vagyok, de a munka nagy része még ezután jön, remélem, a továbbiakban is ilyen eltökéltek leszünk.

Cihat Baris Akgün: Mindenekelőtt gratulálok ellenfelünknek, nagyon jó csapat. A mérkőzés végére elfáradtunk, megérdemelt a DVTK győzelme.