Összefoglaló 2023. január 26., csütörtök

EL: DVTK HUN-Therm - ÇBK Mersin 77-78

Az Euroliga B-csoportjának 11. fordulójában a sztárokkal teletűzdelt török ÇBK Mersin látogatott a DVTK Arénába. A piros-fehérek az egész találkozó során nagyszerűen küzdöttek és teljesen nyílt mérkőzést játszottak a klasszisok sorát felvonultató ellenfelükkel szemben, azonban ezúttal a végjáték nem sikerült, a meccs legjobbja, DeWanna Bonner vezérletével 78-77-re győzött a Mersin.

EL: DVTK HUN-Therm - ÇBK Mersin 77-78


Tiffanyi Hayes adta meg a találkozó alaphangját egy tökéletes triplával, majd ezt követően is eredményesen fejezték be az akcióikat a vendégek, míg a másik oldalon kétszer is Guirantes hozta kihagyhatatlan helyzetbe Greent a palánk alatt (4-10). A folytatásban egyre inkább magára talált a hazai csapat, melyet a közönsége ez alkalommal is remek támogatásban részesített, azonban a Mersin sem vett vissza a tempóból és Bonner dupláival tartotta a távolságot (9-16). A negyed derekán érkezett Guirantes hárompontosa, illetve Kányási és Kiss, utóbbi gyorsan be is talált, de Cornelius is ezt tette. Kifejezetten élvezetes volt a játék, a drukkerek éneke közepette sorra potyogtak a kosarak és a negyed végére bizony bele-belehibáztak a vendégek, amit nagyszerűen kihasznált a DVTK és egészen közel zárkózott ellenfeléhez (22-25).

Nagyszerűen kezdték a második etapot a diósgyőriek, mert bár Bonner dobta az első duplát, de ezután egy csodálatos 7-0-s rohammal átvette a vezetést Völgyi Péter együttese, így nem csoda, hogy a vendégek frissen igazolt spanyol mestere, Roberto Íñiguez három és fél perc után időt kért (29-27). A mérkőzés következő periódusában inkább a küzdelem dominált, és jóval kevesebbszer találtak a gyűrűbe a játékosok (32-31). A percekig tartó gólcsöndnek aztán Bonner vetett véget egy könnyű kosárral, válaszként Garbin palánkos hárompontosa hullott be. A szünet előtt rákapcsoltak a csapatok és az adok-kapokból a DVTK került ki győztesen, így Guirantes dudaszó előtti duplájával minimális piros-fehér előnynél mehettek öltözőbe a csapatok (41-40).

A szünet után Bonner vágott be egy triplát, majd Gray csinált egy 2+1-est. Garbin büntetőivel éledezett a DVTK HUN-Therm, majd Bernáth Réka hozta tűzbe a közönséget, aki egy Guirantesnek kiosztott remek assziszt után a következő akciót maga zárta le egy hárompontossal (48-48). Két Bonner-büntetőt követően Arella hintett egy hárompontost a sarokból. A következő percekben ismét a küzdelem dominált, a döntetlen állásról Bernáth mozdította el az eredményjelzőt egy távolival (56-53). A negyed hajrájában egy 7-0-s szériát vágott ki a Mersin, amivel négy pontos előnyt harcolt ki a záró felvonásra (56-60).

Aho Nina indította a negyedik negyedet egy tökéletes hárompontossal, majd Bernáth újabb nagyszerű megmozdulása után már újra a hazai csapat vezetett. Takmaz duplájára ismét Nina reagált, a vendégek amerikai világbajnoka pedig csak az egyik büntetőjét értékesítette (63-63). A negyed derekához érve a játékvezetői hármas lépett elő főszereplővé, a balkáni dirigensek ítéletei borzolták többször is a nézők idegeit, ezért igencsak paprikás lett a hangulat az Arénában. Ezzel jól éltek a vendégek és néhány pontos előnyt kovácsoltak maguknak a 36. perc végére (65-71). Völgyi Péter egy időkéréssel próbálta meg felrázni csapatát, és Aho N. két hármasával fel is csillant a remény, igaz Hayes is bevágott egyet (71-74). Amikor Green is megszerezte a tizedik pontját, időkéréshez folyamodott a török csapat. Hiába, mert Guirantes csodálatos egyéni megmozdulásával újra megszerezte a vezetést a DVTK, ráadásul Kányási is megszerezte az első dupláját, jött is az újabb Mersin-timeout, miközben zengett a csarnok (77-74). Egy perc maradt hátra az összecsapásból, és ez elég volt DeWanna Bonnernek ahhoz, hogy két duplával eldöntse a találkozó sorsát (77-78).

 

Euroliga, B csoport 11. forduló

DVTK HUN-Therm - ÇBK Mersin 77-78 (22-25, 19-15, 15-20, 21-18)

Miskolc, DVTK Aréna, 2000 néző. Játékvezetők: Nemanja Ninković (szerb), Jelena Tomić (horvát), Suzana Vujicić (montenegrói).
DVTK: Aho N. 11/9, Bernáth 15/6, Guirantes 21/9, Garbin 10/6, Green 10. Cserék: Kiss A. 8, Kányási 2, Grigalauskyté, Aho T. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Mersin: Cornelius 9/3, Gray 13, Bonner 25/3, Hayes 12/6, Hollingsworth 4. Csere: Williams 3, Yalcin, Takmaz 3, Atas 9/3. Vezetőedző: Roberto Íñiguez.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.

Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Szerintem egy nagyon jó meccset játszottunk ma is, igazi világsztárok voltak a túloldalon, ettől függetlenül helytálltunk és csapatként nagyon jól összeállt a védekezésünk és a támadásunk is ötletes volt a második félidőben. Sajnálom, hogy a végjátékot nem sikerült lemenedzselni, nem jól osztottuk el a faultokat és igazából főleg Bonnert nem sikerült kizökkenteni a játékából. Egy picit úgy éreztem, túlságosan tiszteljük az ellenfelünket és a játékvezetői hármas picit segítségére volt ebben a Mersinnek, nem minket segítettek ma. Megyünk ma, hiszen szombaton már a PEAC vár ránk, sajnálom, hogy a nagyon hosszú veretlenségünk így szakadt meg, megyünk tovább.

Roberto Iniguez: Először is gratulálok a DVTK-nak, nagyon jól játszottak ma, tudtuk, hogy kemény ellenfelek lesznek, hiszen ebben a csarnokban januárban a Schiot és a Sopront is két vállra fektették. Nekünk elsődleges célunk bejutni a negyeddöntőbe, ehhez minden győzelemre szükségünk van a hátralévő meccseken, nagyon fontos sikert arattunk ma. Büszke vagyok a csapatomra, jól játszottunk, a Diósgyőrnek pedig gratulálok a mérkőzéshez és a hangulathoz is.

Bernáth Réka: Nagyon kemény mérkőzés volt, büszke vagyok a lányokra, hiszen harcoltunk és nem adtuk fel. Ebből a mérkőzésből csak tanulni tudunk és fejlődni. Sajnálom, hogy kikaptunk, bár ez benne volt a pakliban a jobb játékosokból álló csapat ellen, ennek ellenére fáj ez a vereség.

DeWanna Bonner: Szerintem ilyen fantasztikus hangulatban idén még nem játszottunk mérkőzést, ezek a szurkolók fantasztikusak! Büszke vagyok a csapatra, ma igazi csapatgyőzelmet sikerült aratnunk. Gratulálok az ellenfélnek és mégegyszer a szurkolóknak is!