Összefoglaló 2023. október 11., szerda

EL: DVTK HUN-Therm - Casademont Zaragoza 66-63

Az Euroliga második fordulójában első hazai csoportmérkőzésén a spanyol Casademont Zaragoza gárdáját fogadta a DVTK HUN-Therm. A piros-fehérek nagyszerű csapatjátékkal szinte végig kézben tartották a mérkőzést, a találkozó hajrájában azonban a vendégek váratlanul izgalmassá tették a végjátékot, de a remek napot kifogó csapatkapitányunk egy duplával eldöntötte a találkozó sorsát, megérdemelten győzött (66-63) a DVTK HUN-Therm.

EL: DVTK HUN-Therm - Casademont Zaragoza 66-63


Kissé idegesen kezdtek a csapatok, az első játékperc nem is hozott kosarat. A második perc végén aztán Charles nagyszerű átadásából Garbin szerezte meg a találkozó első pontjait. A válasz nem váratott sokáig, Diallo emelte a gyűrűbe a labdát a festékből. Lelik Réka a büntetői után egy remek asszisztot is kiosztott Aho Ninának, aki nem is hibázta el a távoli kísérletét, így először robbant a csarnok (7-2). A negyed derekán egy pontra jöttek fel a spanyolok, de egy újabb triplával Nina ismét talpra ugrasztotta a drukkereket (10-6). Völgyi Péter cserékkel igyekezett frissíteni a csapatunkat, amely egyértelműen lendületbe jött, Nina továbbra sem tudott hibázni, majd Kányási Veronika is feliratkozott a pontszerzők közé. Csapatkapitányunk újabb szép megmozdulása után Grigalauskytė is négy pontot tett a közösbe. A 9. perc végén Giralt törte meg a Zaragoza vészes gólcsöndjét egy hármassal, de így tíz pontos előnyt alakítottunk ki a negyed végére (21-11).

Veronika szenzációs tempó hármasával indult a második felvonás, majd kissé talán váratlanul magára talált a Zaragoza. Leonie Fiebich állt csapata élére, aki nyolc pontjával teljesen nyílttá tette az összecsapást (24-21). Völgyi Péter időkérése jót tett együttesünknek, Ana Tadić 2+1-ese után Milica Jovanović is higgadt maradt mindhárom büntetődobásánál, máris kisimultak az arcok a lelátón (30-21). A német Fiebich továbbra sem lankadt, de Milica is bevágott egy hárompontost, így nem csoda, hogy ezúttal a Casademont Zaragoza stábja kért időt (33-23). Kányási gyönyörű megmozdulásával folytatódott a játék, majd a spanyolok faragtak öt pontot a hátrányukból. A szünet előtti utolsó percben Tenyér Zsófi forintos átadásából litván magasjátékosunk volt eredményes, ezzel kialakítva a félidő eredményét (38-27).

A második félidő elején Lelik Réka kapta el legjobban a fonalat csapatunkból, hiszen 13-asunk előbb bebrusztolta a labdát a gyűrűbe, majd berámolt egy triplát is, igaz, közben a vendégek sem tétlenkedtek (43-35). Nina és Atkinson büntetőpárbaja döntetlennel végződött, majd Charles állította vissza a tízpontos előnyünket (47-37). A negyed közepén is tartottuk a távolságot, ehhez kellett Nina újabb hárompontosa és Darcee Garbin duplája (52-42). A 28. percben Tenyér Zsófi hintett egy tökéletes triplát, majd a spanyolok négy pontja után ismét ő tört be bátran a palánk alá, újabb két pontot téve ezzel a közösbe (57-46). A játékrész utolsó percében Kaila hívta segítségül a palánkot egy ketteshez, Geldof pedig egy ponttal kialakította a negyed eredményét (59-47).

Charles és Diallo kosárváltásával indult a záró etap, majd a francia játékvezető hölgy paprikázta fel a hangulatot egy véleményes ítélettel. Kányási remek duplával igyekezett megnyugtatni a szurkolóinkat, szerencsére a Zaragoza dobásai rendre célt tévesztettek ebbe az időszakban (63-52). Atkinson dobása után állt vissza a "közte tíz", egy eladott labda után Völgyi Péter érezte úgy, hogy meg kell nyugtatnia a játéksait egy időkéréssel. Kevesebb mint négy perc volt már csak hátra a mérkőzésből, de mivel a vendégek csináltak egy 7-0-ás szériát, vezetőedzőnk kénytelen volt ismét megállíttatni az órát (64-61). Kilencven másodperce maradt a csapatoknak, hogy döntésre vigyék a dolgot, és bizony Veronika kettese úgy kellett, mint faluba a villany. 

 

Női Kosárlabda Euroliga A csoport, 2. forduló

DVTK HUN-Therm - Casademont Zaragoza 66-63 (21-11, 17-16, 21-20, 7-16)

Miskolc, DVTK Arena, 2000 néző. Játékvezetők: Sonia Teixeria (portugál), Amel Dahra (francia), Valentin Oliot (francia).
DVTK: Aho N. 13/9, Charles 7, Lelik 7/3, Jovanović 6/3, Garbin 4. Csere: Grigalauskytė 6, Kányási 14/3, Tadic 4, Tenyér 5/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Zaragoza: Atkinson 19, Ortiz 3, Fiebich 16/9, Gimeno 6/3, Diallo 8. Csere: Oma 4, Geldof 3/3, Gulbe 2, Lacorzana. Vezetőedző: Carlos Cantero Morales.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.

Edzői értékelés

Völgyi Péter: – Nagyon kemény meccset játszottunk ma, rengeteg ütközés és faulthatárt súroló szituáció jellemezte az összecsapást. Úgy gondolom, ezt kezdetben nagyon jól tudtuk kontrollálni és kézben tartottuk a találkozót, de az ellenfelünk szépen küzdött, és majdnem utolért minket a hajrában. Örülök, hogy nem sikerült megfordítania az állást, mert sokat dolgoztunk ezért a győzelemért. Több játékosunk is végre visszakerült az eredeti posztjára, ez ma egy olyan rotáció volt, amivel hosszabb távon is szeretnénk sikeresek lenni.

Carlos Cantero Morales: – Két nagyon ellentétes félidőt játszottunk. A meccs első felében nem igazán ment, amit szerettünk volna, a második részében már több pozitívum volt. Azt kell mondjam, hat-hét játékossal nem lehet, illetve nagyon nehéz Euroligás mérkőzést nyerni, kicsivel bővebb rotációra lenne szükség. Nem vagyok dühös, inkább csak szomorú, látjuk, hogy mi az, ami ment, és mi az, amin javítani kellene, hogy működjön, amit szeretnénk.

Kányási Veronika: Szeretnék gratulálni a Zaragozának, jó meccset játszottunk velük. Végig azt éreztem, hogy mi irányítjuk a mérkőzést, és volt egy tíz pont körüli előnyünk is egészen sokáig. Ez viszont ilyen szinten nagyon becsapós tud lenni, mert egy Euroligás csapat pár jó támadással el tudja tüntetni ezt a különbséget. Jól teljesítettünk ma is csapatként, ez továbbra is a legnagyobb erősségünk. Nagyon büszke vagyok, hogy két meccs után két győzelemmel állunk az Euroligában.

Helena Oma: Nem játszottunk olyan jól, mint ahogy tudtunk volna, és ahogy a negyedik negyedben végül sikerült is. Látjuk, hogy mik azok a hibák, amiket ki kell javítanunk ahhoz, hogy ezen a szinten is eredményesek tudjunk lenni, ezen fogunk dolgozni a továbbiakban.