Összefoglaló 1980. szeptember 3., szerda

KEK: DVTK - Celtic 2-1 (1-1)

Görgei János duplájának köszönhetően győzelemmel búcsúzott a DVTK a Kupagyőztesek Európa Kupájától.

KEK: DVTK - Celtic 2-1 (1-1)


Kupagyőztesek Európa Kupája, selejtező, 2. mérkőzés

Diósgyőri VTK - Celtic FC 2-1 (1-1) 

Miskolc, DVTK Stadion, 8000 néző. Vezette: Josef Bucek (Franz Bogendorfer, Restler) - mindhárom osztrák.
DVTK: Szabó László - Szántó Gábor, Néder István, Kerekes János, Teodoru Borisz - Oláh Ferenc, Fükő Sándor, Görgei János - Szlifka Miklós, Magyar Balázs, Borostyán Mihály. Vezetőedző: Szabó Géza.
Celtic: Pat Bonner - Alan Sneddon, Thomas McAdam, Roy Aitken, Danny McGrain - Murdo MacLeod, Davie Provan, Dominic Sullivan - Frank McGarvey, Tommy Burns, Charlie Nicholas. Vezetőeddző: Billy McNeill.

Csere: Magyar Balázs helyett Teodoru Vaszilisz a 46., Szlifka Miklós helyett Czél István a 62. percben.
Sárga lap: Szántó Gábor a 67. percben. 
Gólszerző: Charlie Nicholas (0-1) a 24., Görgei János (1-1) a 25., Görgei János (2-1) a 66. percben. 

Kulcspillanatok

24. perc: McAdam ívelte be a szögletet, amely átszállt a védők fölött, Charlie Nicholashoz pattant, aki kapásból, élesen a bal alsó sarokba lőtt, 0-1.

25. perc: Rögtön a kezdés után Borostyán iramodott el a bal oldalon középre ívelt, és a befutó Görgei János négy lépésről jobbal a bal alsó sarokba lőtt, 1-1.

66. perc: Szabadrúgás után a középre húzódott Borostyán elé került a labda a csatár húsz méterről órási erővel kapura lőtt, egy védőről azonban visszapattant pontosan elé. A skótok azt várták, hogy ismét lő, ő azonban a gólhelyzetben levő Görgei János elé perdített, aki mintegy 15 méterről ballal, egyből, félmagasan a jobb sarokba csavarta a labdát, 2-1.

Vezetőedzői értékelés

Szabó Géza: - A mérkőzés előtt azt kívántam, hogy búcsúzzunk tisztességesen. Azt is reméltem. hogy meg lehet fogni őket, nem játszanak annyira nagy futballt. Az első félidőben nagyon idegesen játszottunk, feleslegesen is idegeskedtek. A másodikban aztán már sok helyzetünk volt. Ebből egyet sikerült értékesíteni. De ha négyet rúgunk, akkor sem szólhattak volna egy szót sem. Az az igazság, hogy Glasgow-ban nem lett volna szabad annyi gólt kapni. De hát mit tegyünk? Győztünk, és ez jó!

Billy McNeill: - Azt hiszem, ez a mérkőzés már a skóciai találkozón eldőlt, persze szerettünk volna itt is győzni. Sajnos, ez nem sikerült. Az első húsz percben három-négy gólt is lőhettünk volna. De nem szabad ügyeimen kívül hagyni, hogy tudat alatt mindenki arra gondolt, nem kell nagyon hajtani. A továbbjutás már eldőlt, és nyilván minden játékosom a szombati bajnoki mérkőzésre tartalékolta erejét. Mindenesetre gratulálok a DVTK-nak!