Beharangozó 2022. október 8., szombat

“Gyakorolunk, gyakorolunk, gyakorolunk”

Nyolc napon belül harmadik bajnoki mérkőzést játssza a DVTK vasárnap délután a Merkantil Bank Liga 11. fordulójában Békéscsabán. A találkozó előtt Kuznyecov Szergejjel beszélgettünk.

“Gyakorolunk, gyakorolunk, gyakorolunk”


Legutóbb úgy kezdtük a beszélgetést, hogy szerencsére gyorsan jönnek a mérkőzések, mert hamar ki lehet javítani a szentlőrinci botlást. A Dorog ellen így is történt, ezért most nincs mit kijavítani…

- Dehogynem, mindig lehet javítani a játékon, a különbség “csak” a munka hangulatában van, ilyenkor több a mosolygós arc - reagált Kuznyecov Szergej. - Sok helyzetet teremtettünk a legutóbbi három mérkőzésen, ami akkor is örömteli, ha jelenleg nem nevezhető hatékonynak a helyzetkihasználásunk. Azonban nem nyugszunk bele! Külön videóztunk a támadókkal, ahol megmutattuk a világ legjobb csatárainak helyezkedését, mikor indulnak be az üres területekre, majd a pályán is gyakoroljuk ezeket a mozgásokat. Az edzések után többször kint maradtunk a támadókkal, ahol kifejezetten a támadásbefejezés hatékonyságán dolgozunk. Gyakorolunk, gyakorolunk, gyakorolunk - én ebben hiszek. Profi labdarúgókról beszélünk, de talán nekik is tudok olyat mutatni a saját pályafutásom alatt gyűjtött tapasztalatok alapján, ami segíti az eredményességet.

A Dorog ellen futball egyik alapigazságát is alátámasztotta a DVTK: egy utolsó percben szerzett találat pontosan ugyanannyit ér, mint az elsőben esett gól.

- A Dorog elleni győzelem legfontosabb tanulsága az, hogy türelmesen kell a saját játékunkat játszani, még ha eleinte nem is vezet eredményre - bólintott a diósgyőri vezetőedző. - Ellenfelünk öt védővel és négy középpályással állt fel, és még az egy szem csatár is beállt védekezni. Nagyon betömörültek a saját kapujuk elé, és kellően szervezetten játszottak, éppen ezért örömteli, hogy a csapat végig kitartott a megbeszéltek mellett. Amikor egyre jobban fogyott az idő, akkor sem egyszerűsítették le a játékot hosszan előre vágott labdákkal, ívelésekkel, hanem passzokkal kivitték szélre, és onnan próbálták megbontani az ellenfél védelmét.

Ezúttal eggyel több, három nap jutott a felkészülésre.

- Az első nap a regenerációé, a másik két napon viszont tudtuk azt a taktikát gyakorolni, ami eredményre vezethet Békéscsabán - osztotta meg. - Ilyenkor a fizikai terhelés kisebb, mert az idő rövidsége mellett a mért adatok alapján az is kijelenthető, hogy a Dorog ellen rengeteget futottak a játékosok, szükségük van a pihenésre.

Gera Dániel törött lábujja miatt még nem játszhat, éppen csak elkezdte a futó edzéseket. Könyves Norbert a keddiedzésen ismét megsérült, ugyanazzal a problémával bajlódik, mint korábban, ezért most még alaposabb kezelést kap, hogy végre a háta mögött tudja a bajt. A többiek egészségesek, de a kihagyott edzések miatt lemaradásuk van. Őket mindenképpen pótolni kell.

- Mindenki előtt nyitott a kezdőcsapat kapuja. Aki be akar kerülni, annak elsősorban az edzéseken kell jól teljesíteni,majd ha pályára lépnek, akkor ott is élni kell a lehetőséggel. Azt szeretem, ha a játékosok rákényszerítenek a gondolkodásra! - tette hozzá

A békéscsabaiak biztatóan kezdték a bajnokságot (legyőzték a Kazincbarcikát és Gyirmóton is győztek), de a 3. forduló óta nem nyertek, és az utóbbi három meccset zsinórban elveszítették (a Budafok, a Mosonmagyaróvár és a Kozármisleny ellen), ennek megfelelően az utolsó helyen állnak az ötmeccses formatabellán. (Az ellenfélről bővebben itt lehet olvasni.)

- Vasárnap az előzőekhez hasonlóan nehéz mérkőzést várunk. A helyezéstől függetlenül mindenki a legjobbat akarja kihozni magából ellenünk, de a nézők szempontjából is jobb egy motivált, mint egy hitehagyott csapat ellen játszani. A Békéscsaba eddig rendre 4-4-2-es felállásban játszott, és talán ellenünk sem tömörülnek annyira be, mint a dorogiak. Abban viszont biztos vagyok, hogy szervezetten, fegyelmezetten játszanak majd.
A középmezőnyhöz és az alsóházhoz tartozó csapatok ellen dől el a feljutás sorsa, az éri el a bajnokság végén a célját, aki ezeken a mérkőzéseken minél több pontot gyűjt. Ezért kell nekünk is nyerni Békéscsabán - zárta Kuznyecov Szergej.