Összefoglaló 2023. április 15., szombat

DVTK HUN-Therm - Szekszárd 64-60

A Tippmix Kosárlabda Női NB I. A-csoportjában a bronzéremért az Atomerőmű KSC Szekszárd csapatával méri össze tudását a DVTK HUN-Therm. A két győzelemig tartó párharc első mérkőzésén három negyeden keresztül inkább a szekszárdiak akarata érvényesült, a záró felvonásban aztán hihetetlen energiákat mozgósítva kiharcolta a győzelmet a DVTK HUN-Therm (64-60). Folytatás szerdán a Tolna megyei székhelyen.

DVTK HUN-Therm - Szekszárd 64-60


A Szekszárd kezdte élesebben a találkozót, és Studer vezérletével gyorsan néhány pontos előnyre tett szert. A DVTK első pontjait Guirantes szerezte (2-7). A 3. perc végén Kányási dobott szép középtávolit, úgy tűnt, a piros-fehérek is egyre inkább belelendültek a játékba, a negyed derekán mégis őrizték előnyüket a tolnaiak (6-11). Hiába állt be Bernáth és Kiss, a hazai csapat velük együtt sem tudta feltartóztatni a KSC-t, így amikor tíz pont fölé nőtt a különbség, időt kért Völgyi Péter (6-17). Guirantes és Wallace gólváltásával kezdődött a játékrész hajrája, majd Bernáth és Guirantes büntetői és Krnjics négy egysége után sem változott a differencia (12-23).

A hazai szurkolók azt várták a második negyedtől, hogy feljavul a kedvenceik 23%-os dobáshatékonysága. Ennek érdekében Guirantesnek mindjárt az első dobása célba ért, igaz, a másik oldalon Krnjicsé és Mányokyé is (14-27). Néhány támadás kimaradt itt is, ott is, erről a holtpontról az Aho nővérek nagyszerű triplái lendítették túl a diósgyőrieket. Goree büntetőire Guirantes válaszolt egy közelivel, zengett a csarnok, a Djokics Zseljko érezte is, hogy elkél egy timeout (22-29). Ez bizony jól sült el, mert négy szekszárdi ponttal folytatódott a játék, természetesen a házigazdák Puerto Ricó-i légiós reagált erre a túloldalon egy hárompontossal (25-33). Három percre befagyott az eredményjelző, Dudásova két büntetőjét követően kevesebb, mint másfél perc maradt a szünetig. Ebben a rövid periódusban feltámadt a DVTK HUN-Therm, Bernáth-triplára még Wallace ugyan válaszolt egy ziccerrel, de a fantasztikus Guirantes nemcsak higgadtan büntetőzött, hanem még egy dudaszó előtti triplát is elsüllyestett, életben tartva ezzel csapata reményeit a győzelemre (33-37).

Az első félidőben góltalan Milica Jovanović kezdte a gólgyártást a fordulás után, Goree zsinórban dobott hat egységgel válaszolt, ezért nagyon kellett Bernáth duplája (37-45). Kányási első hármasával tovább kapaszkodott a Diósgyőr, és mivel Guirantes sem hibázta el a büntetőit, teljesen nyílt lett a meccs (42-45). A folytatásban Guirantes és Goree párbajába Wallace és Dudasová kapcsolódott be, őrizte előnyét a tolnai csapat, a hangulat pedig egyre paprikásabb lett az Arénában (45-50). Kányási egy, Kiss két büntetőjével zárkóztak a vendéglátók, de Studer is megrázta magát a játékrész végén, így kék mezesek zárták jobb szájízzel a harmadik etapot (48-54).

Nagyszerűen kezdte az utolsó negyedet a DVTK, hiszen Kányási Veronika csapatkapitány módjára az élére állt a csapatának és előbb egy szép tempót, majd egy remek hárompontost vágott be az ellenfél gyűrűjébe, időt is kértek a vendégek (53-54). Ezután sok esélye volt arra a piros-fehéreknek, hogy megszerezzék a vezetést, ami végül össze is jött a 33. percben Kányási harmadik triplájával. A KSC Krnjics közelijével mutatott életjelet, a másik oldalon a diósgyőriek távoli kísérletei nem sikerültek, Guirantes ezért két büntetővel próbálkozott, ami jó ötletnek bizonyult (58-56). Amikor 36. perc végén az ihletett formában játszó Arella hárompontosa célba ért, felrobbant a csarnok, nem csoda, hogy a szekszárdi stáb időkéréshez folyamodott (61-56). Krnjics 2+1-es akciójával folytatódott a találkozó, majd Aho Nina pontozódott ki a 38. percben. Az utolsó percben Garbin hármas kísérlete bement, Studeré nem, fantasztikus záró negyeddel és hihetetlen akaraterejével győzött a DVTK HUN-Therm (64-60).

 

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, a 3. helyért, 1. mérkőzés

DVTK HUN-Therm- Atomerőmű KSC Szekszárd 64-60 (12-23, 21-14, 15-17, 16-6)

Miskolc, DVTK Aréna, 1100 néző. Játékvezetők: Tőzsér Dénes, Nyilas István, Rózsavölgyi Alexandra.
DVTK: Aho N. 3/3, Kányási 14/9, Guirantes 30/9, Jovanović 2, Garbin 3/3. Csere: Bernáth 7/3, Kiss A. 2, Aho T. 3/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Szekszárd: Studer 11/3, Dudásová 7, Wallace 8, Mányoky 4, Goree 16. Csere: Miklós, Krnjics 14, Boros, Szűcs. Vezetőedző: Djokics Zseljko.
Kipontozódott: Aho N. a 38. percben.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Edzői értékelések

Völgyi Péter: Tudtam előre, hogy az első negyedben nem fogunk tudni megfelelően játszani, mert nagyon bánt bennünket, hogy sérülésektől megfogyatkozva nem tudtunk bejutni a bajnoki döntőbe, amit mindannyian nagyon szerettünk volna, és ez a csapat idén készen is lett volna rá. Gratulálok a Szekszárdnak, mert tényleg nagyon jól felkészültek belőlünk, kellett hozzá két negyed, mire rájöttünk, hogyan tudjuk őket megfogni. Ahogy minden alkalommal, most is óriási segítséget kaptunk a szurkolóinktól, nem tudom, játszunk-e még idén a DVTK Arénában hazai mérkőzést, ezért ezúttal is szeretném megköszönni a az egész éves buzdítást.

Zseljko Djokics: Gratulálok a Diósgyőrnek a győzelemhez, de még jobban gratulálok a szurkolóknak a buzdításhoz. Sikerült adni egy olyan energiát a játékosaiknak, amivel bementek olyan dobások, amik nekünk nem mentek be, és ezzel egy olyan eksztázisba hajszolni, hogy megfordíthatták a mérkőzést. Alapvetően úgy gondolom, taktikailag jól felkészültünk a Miskolcból, jól is játszottunk, két dolog volt, amivel nem vagyok elégedett: a támadólepattanók és a külső dobások nem mentek ma, és végül ezek okozták a vesztünket. Helyén volt a szívünk, de egyszerűen egy ilyen kevés pontos, kiegyenlített mérkőzésen nem fér bele, hogy 5 százalékkal dobjuk a hármasokat, a legutóbbi mérkőzésünkön is nagyon megszenvedtünk a külső dobásokkal. Több önbizalommal kell játszanunk ennél, remélem, ez otthon sikerülni fog.

Arella Guirantes: Nem kezdtük jól a mérkőzést, sokkal aggresszívabb volt az elején a Szekszárd. A második félidőben megtaláltuk a ritmusunkat és kijavítottuk a hibáinkat, onnantól sikerült sokkal jobbnak játszanünk. Péter végig azt hangsúlyozta, maradjunk türelmesek és találjuk meg azokat a pontokat, ahol meg tudjuk verni az ellenfelünket. Azt gondolom, hogy ennek is köszönhető, hogy a végén a kulcsmomentumokban mi tudtuk irányítani a mérkőzést. Nagyon örülök, hogy vissza tudtunk térni a győztes útra, nagyon nagy szükségünk volt erre a győri mérkőzés után.

Mányoki Réka: Azt gondolom, hogy kifejezetten jól kezdtük a mai mérkőzést, de ez így szépen lassan eltűnt. Ennyi támadólepattanót nem engedhetünk meg az ellenfélnek, ma ez volt a vesztünk.