Beharangozó 2022. február 26., szombat

"Újabb nehéz mérkőzés vár ránk"

A Merkantil Bank Liga 25. fordulójában Pécsett játszik a DVTK a PMFC ellen vasárnap 14 órától. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzővel beszélgettünk.

"Újabb nehéz mérkőzés vár ránk"


A bajnoki rajt táján arról beszélgettünk, hogy sokan vágnak neki nagy reményekkel a bajnokságnak, de tavaszra csak 5-6 csapat marad, és így is történt. Úgyszintén beszéltünk arról, hogy hány pont kell a feljutáshoz. Hogy látja ezt most Kondás Elemér?

- Ezt most sem tudom, de az előző évek számai ismertek - válaszolt. - 80 pont körüli eredménnyel bajnoki címet lehet nyerni, a feljutáshoz pedig az ellenfelek teljesítményétől függően 74-78 pont szükséges.

A DVTK 52 pontot gyűjtött, azaz durván 9 győzelemre áll a feljutástól. Lehet már visszafelé számolni?

- Még 14 mérkőzés vár ránk, amiből be kell húzni a lehető legtöbbet. Jó lenne, ha legalább olyan eredményesen tudnánk haladni, mint az eddigi 24 forduló során. Az biztosnak tűnik, hogy 70% fölötti teljesítménnyel el tudjuk érni a célunkat. (A 24 forduló alatt szerzett 52 pont 72%-os teljesítménynek felel meg - a szerk.)

2022 első két mérkőzését kapott gól nélkül hozta le a DVTK a Vasas és a Siófok ellen, ugyanakkor csak egy gólt szerzett. A KTE és a Szolnok ellen fordult a kocka, összesen hat gólt lőttek a diósgyőri játékosok, ugyanakkor négyszer az ellenfelek is betaláltak. Hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt?

- A legutóbbi két mérkőzésen úgy kaptunk négy gólt, hogy azt nem taktikai, hanem egyéni hibák előzték meg - idézte fel. - Ezt kell minél hamarabb minimálisra csökkenteni, mert Kecskeméten és a Szolnok ellen három-három gólt lőttünk, de nem biztos, hogy mindig így lesz. Nem szabad ekkora esélyt adni az ellenfélnek!
A kapushibát szinte mindig gól követi, ha egy védő hibázik, akkor is könnyen ki tudja használni az ellenfél, míg a támadó kihagyhatja a legnagyobb ziccert is, ha öt perccel később győztes gólt lő, akkor joggal ünnepli a közönség. Ilyen a labdarúgás, aki nem bírja el ezt a nyomást, az ne álljon a kapuba vagy ne legyen védő. És egykori védőként ehhez még azt is hozzáteszem, hogy tőlünk a védekezés mellett elvárják a támadás segítését és a gólszerzést is (nevet - a szerk.)

Hegedűs János és Szeles Tamás biztosan nem léphet még egy ideig pályára, de a Szolnok elleni találkozó is áldozatokkal járt. Sérülés miatt néhányan alig edzettek a héten, vasárnap derül ki, ki tudja vállalni közülük a játékot. Az ellenfélnél a diósgyőri kölcsönjátékos, Zsemlye Balázs 5 sárga lapot követő eltiltás miatt nem játszhat, és hasonló okból hiányzik Preklet Csaba is.

A PMFC a tavalyi eredményeitől elmarad, de a Merkantil Bank Liga második körében lejátszott öt mérkőzésből hármat megnyert, egyszer pedig döntetlent játszott.

- A PMFC idén jó formát mutat, szépen, "csendben" futballoznak, és gyűjtögetik a pontokat. Nekünk azonban magunkkal kell foglalkozni, mert nem kérdéses, hogy ezúttal is a győzelemért utazunk - szögezte le a sportszakember.

Vasárnap a PMFC - DVTK bajnoki mellett Szeged - Haladás mérkőzést is rendeznek, míg hétfőn a KTE - Vasas rangadóval ér véget a forduló, azaz minimum két vetélytárs biztosan pontokat hullajt. Ez azt jelenti, hogy különösen értékes három pontot szerezhet a DVTK Pécsett.

- Minél jobban közeledik a bajnokság vége, annál többet ér a három pont - reagált a vezetőedző. - A többi párosítás? A bajnokság során mindenki játszik mindenkivel, mi is találkoztunk már a Vasassal és a KTE csapatával, és még játszunk a Szeged és a Haladás ellen. Természetesen az a célunk, hogy minél jobban kerüljünk ki ebből a hétvégéből.

Nyílik az olló, egyre nagyobb különbséggel vezet a DVTK, érezni az öltözőben az ebből fakadó nyugalmat?

- Jó úton haladunk, de megnyugodni nem szabad, mert máris itt a következő mérkőzés, ami pont ugyanolyan nehéz lesz, mint az ezt megelőzőek - mondta Kondás Elemér. - Az viszont csak rajtunk múlik, hogy elhozzuk-e mind a három pontot Pécsről.